Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Συνταγές Κουλουράκια λαδιού άγλυκα

Κουλουράκια λαδιού άγλυκα

Σας δίνουμε μια συνταγή για νόστιμα κουλουράκια λαδιού, που θα τα έχετε ακούσει αλλιώς ως «διαίτης», αλλά είναι και νηστίσιμα. Γίνονται με μαγιά και αποτελούν ένα πολύ ωραίο συνοδευτικό για τον καφέ και τα ροφήματά σας.

 

                Υλικά

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις*
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1 ½ κούπα νερό
  • 40 γρ. μαγιά νωπή
  • 1 κουταλάκι αλάτι
  • 1 κουταλάκι ζάχαρη
  • γαρύφαλλο σε καρφάκια

 

1. Μέσα σε ένα ποτήρι βάζουμε τη 1/2 κούπα χλιαρό νερό και διαλύουμε τη μαγιά. Προσθέτουμε 2-3 κουταλιές από το αλεύρι και ανακατεύουμε. Το αφήνουμε περίπου 20 λεπτά μέχρι να βγάλει φουσκάλες.

 

2. Σε μια λεκάνη βάζουμε όλο το αλεύρι, ανοίγουμε στη μέση μια λακκουβίτσα και ρίχνουμε μέσα το λάδι, το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, τη ζάχαρη και τη μαγιά αφού έχει ετοιμαστεί. Τα ανακατεύουμε και με το αλεύρι και στη συνέχεια ζυμώνουμε όλο το μίγμα μέχρι να μην κολλάει στα χέρια και να είναι η ζύμη μας ελαστική.

Όσο ζυμώνουμε, εάν κολλάει στα χέρια η ζύμη, προσθέτουμε λίγο αλεύρι, ενώ εάν είναι πολύ σφιχτή προσθέτουμε ελάχιστο νερό.

 

3. Όταν ετοιμαστεί η ζύμη, την κάνουμε μία μπάλα μεγάλη και τη σκεπάζουμε με μεμβράνη διαφανή και από πάνω μια πετσέτα της κουζίνας και αφήνουμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της.

 

4. Όταν η ζύμη διπλασιάσει τον όγκο της, είναι έτοιμη για να πλάσουμε τα κουλουράκια. Προσοχή, δεν την ξαναζυμώνουμε! Πλάθουμε μακριά κορδόνια από τη ζύμη, τα κόβουμε σε μικρότερα για να τα κάνουμε στρογγυλά κουλουράκια γυρίζοντας και πατώντας το ένα άκρο στο άλλο, μπορούμε να βάλουμε και ένα «καρφάκι» γαρύφαλλο σε εκείνο το σημείο. Ή αν θέλουμε τα κάνουμε μακρόστενα μπαστουνάκια για να κάνουμε κριτσίνια. Τα βάζουμε αραιά μεταξύ τους σε ταψί χωρίς να το έχουμε λαδώσει πριν.

 

5. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25  λεπτά. Προσέξτε να μην μείνουν περισσότερο, γιατί θα γίνουν πολύ σκληρά.

 

* Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ½ κιλό αλεύρι ολικής άλεσης και ½ κιλό λευκό αλεύρι

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Απριλίου 2011

Διαβάστε επίσης...