Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Σωστό βάρος στην εγκυμοσύνη για επαρκή σίδηρο στο έμβρυο

Σωστό βάρος στην εγκυμοσύνη για επαρκή σίδηρο στο έμβρυο

Σίγουρα γνωρίζετε ότι πρέπει να προσέξετε το βάρος σας στην εγκυμοσύνη, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλά και για να εξασφαλίσετε τη δική σας υγεία και κυρίως του βρέφους που θα φέρετε στον κόσμο. Τώρα έχετε έναν ακόμη λόγο να προσέχετε περισσότερο.

Σε μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο των Παιδιατρικών Ακαδημαϊκών Εταιρειών στο Ντένβερ το 2011, η παχυσαρκία της εγκύου μητέρας συνδέθηκε με μειωμένα επίπεδα σιδήρου του εμβρύου.

Γενικά, οι επιστήμονες συνδέουν την παχυσαρκία με μειωμένη ικανότητα απορρόφησης του σιδήρου από το έντερο με συνέπεια αυξημένη πιθανότητα για αναιμία. Στην περίπτωση της εγκυμοσύνης, όμως, η επαρκής προσφορά σε σίδηρο στο έμβρυο είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή το 50% του σιδήρου που απαιτείται για την ανάπτυξη του παιδιού απαιτείται πριν τη γέννηση.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν ότι τα νεογέννητα από παχύσαρκες μητέρες είχαν μειωμένα επίπεδα σιδήρου. Οι επιστήμονες τονίζουν ότι μειωμένα επίπεδα σιδήρου κατά την παιδική ηλικία επηρεάζουν δυσμενώς την εγκεφαλική ανάπτυξη.

Επίσης, παλαιότερη έρευνα του 2009 ενισχύει τον σημαντικό ρόλο του σιδήρου στη μήτρα και συνδέει την ανεπάρκεια σιδήρου με την καθυστέρηση στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος στα πρόωρα βρέφη.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 3 Μαΐου 2011 

Διαβάστε επίσης...