Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Μετακόμιση με τα παιδιά

Μετακόμιση με τα παιδιά

Πολλές οικογένειες κάποια στιγμή χρειάζεται να μετακομίσουν, για διάφορους λόγους. Η αλλαγή σπιτιού και συχνά και περιοχής ή ακόμη και πόλης, είναι μια μεγάλη αλλαγή για όλη την οικογένεια και φυσικά επηρεάζει με πολλούς τρόπους τα παιδιά.

 

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται όσα συμβαίνουν και όσα μπορεί να αισθάνεστε εσείς, αλλά δεν καταλαβαίνουν τους λόγους της μετακόμισης και συχνά νιώθουν ότι όλο αυτό συμβαίνει χωρίς να μπορούν εκείνα να αντιδράσουν. Μπορείτε, ωστόσο, να τους εξηγήσετε με απλά λόγια ότι «θα πάμε σε άλλο σπίτι, επειδή ο μπαμπάς θα δουλεύει σε άλλη πόλη» ή κάτι αντίστοιχο.

Οπωσδήποτε η θέση σας είναι πιο δύσκολη εάν η μετακόμιση είναι συνέπεια ενός διαζυγίου ή οικονομικών προβλημάτων, ζητήματα που δεν χρειάζεται να αναλύσετε στα παιδιά, αλλά μπορείτε να πείτε απλώς ότι «αποφασίσαμε να πάμε σε νέο σπίτι, για να ζούμε εκεί καλύτερα». Η μετακόμιση μπορεί να αναστατώνει κι εσάς και να μην είναι αυτό που επιθυμούσατε, θα βοηθήσετε πολύ, όμως, τον εαυτό σας και τα παιδιά σας εάν αρχίσετε να το βλέπετε θετικά και να είστε αισιόδοξοι.

Συζητήστε με τα παιδιά και όσο μικρά κι αν είναι, βοηθήστε τα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Οπωσδήποτε οι αντιδράσεις διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία, αλλά τα συναισθήματα που κυριαρχούν μπορεί να είναι, ανησυχία μήπως χάσουν τους φίλους τους, αλλά και φόβος και αγωνία μπροστά στο άγνωστο.

Μπορεί για εσάς να είναι αυτονόητο ότι στο νέο σπίτι θα υπάρχουν τα νέα δωμάτιά σας, αλλά μην εκπλαγείτε αν ακούσετε το 4χρονο παιδί σας να ρωτάει «εγώ πού θα κοιμάμαι στο καινούριο σπίτι αφού θα αφήσουμε εδώ το δωμάτιό μου;» Εξηγήστε στα παιδιά σας, λοιπόν, ακόμα και τα αυτονόητα, ότι δηλαδή το νέο σπίτι θα έχει και τους δικούς τους χώρους και μέσα θα υπάρχουν όλα τα παιχνίδια τους, καθησυχάζοντάς τα. Και απαντήστε σε όλες τις ερωτήσεις τους με απλά λόγια.

Εάν είναι δυνατό, επισκεφτείτε με τα παιδιά το νέο σπίτι όσο το ετοιμάζετε, για να γνωρίσουν καλύτερα το χώρο. Ονειρευτείτε παρέα και φανταστείτε πού θα παίζετε και πού θα περνάτε τις στιγμές σας!

Πολλές φορές, μια μετακόμιση σημαίνει και αλλαγή στο σχολείο του παιδιού, κάτι που το γεμίζει αρκετό άγχος και ανησυχία για το αν θα έχει νέους φίλους. Επισκεφτείτε το σχολείο του, μη διστάσετε να το συζητήσετε και με τη δασκάλα του και γνωρίστε τους τόπους που συχνάζουν παιδιά, π.χ. παιδικές χαρές. Μπορείτε, επίσης, μόλις τακτοποιηθείτε στο νέο σπίτι, να κάνετε ένα μικρό πάρτι και να καλέσετε τους νέους συμμαθητές του παιδιού σας, για να γνωριστούν καλύτερα και για να γνωρίσετε κι εσείς τους γονείς τους.

Όπως κι σε εσάς, θα του λείψουν αρκετά πράγματα από την παλιά γειτονιά του και οι παλιοί του φίλοι. Μπορείτε να το διαβεβαιώσετε ότι, εφόσον είναι πρακτικά δυνατό, θα μπορεί να βλέπει τους παλιούς του φίλους και να επισκέπτεται τα μέρη που του άρεσαν.

Καλύτερα να μην ταυτίσετε τη μετακόμιση με άλλες αλλαγές στη ζωή του παιδιού, όσο αυτό είναι δυνατό, όπως π.χ. εκπαίδευση τουαλέτας ή αλλαγή από κούνια σε κρεβάτι. Ίσως το παιδί, επίσης, προτιμάει να έχει τα ίδια έπιπλα όπως πριν στο δωμάτιό του, με τον τρόπο που ήταν τοποθετημένα και στο παλιό του δωμάτιο. Ρωτήστε το τη γνώμη του και επίσης, επισκεφτείτε τα μαγαζιά για ένα νέο μικρό αντικείμενο, που θα είναι το δωράκι για το νέο του δωμάτιο στο νέο σπίτι!

Γενικά, προσπαθήστε να διατηρήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο το πρόγραμμα που έχει συνηθίσει το παιδί και τις ρουτίνες του στην καθημερινότητά του, ώστε να γίνει η μετάβαση αυτή πιο ομαλά και να έχει λιγότερα το παιδί να διαχειριστεί.

Αν και η διαδικασία της μετακόμισης είναι συχνά κουραστική, εμπλέξετε το παιδί σε αυτό και ζητήστε του να σας βοηθήσει να μεταφέρετε τα παιχνίδια του, π.χ. να τα βάλετε μαζί σε κούτες. Μην ξεχάσετε, αν είναι μικρό, να του εξηγήσετε ότι τα βάζετε εκεί μόνο για να τα μεταφέρετε με ασφάλεια και όχι για να τα πετάξετε!

Ζήστε όλοι μαζί με αισιοδοξία αυτή τη νέα αρχή, δώστε το χρόνο που χρειάζεται στα παιδιά για να προσαρμοστούν, βοηθήστε το στις νέες παρέες και απολαύστε το νέο σας σπίτι!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 13 Μαΐου 2011