Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Καστανό ή άσπρο ρύζι;

Καστανό ή άσπρο ρύζι;

Σημαντική πηγή υδατανθράκων, συχνή επιλογή ως συνοδευτικό σε γεύματα, αλλά και πρώτη ύλη για πιάτα με λαχανικά και άλλα υλικά με μεγάλη ποικιλία για τη δημιουργία ριζότου, το ρύζι αποτελεί σημαντικό μέρος της διατροφής μας. Μήπως, όμως, πρέπει να αρχίσουμε να επιλέγουμε το καστανό ρύζι έναντι του άσπρου για το διαιτολόγιό μας;

Το καστανό ρύζι έχει διατηρήσει τον φλοιό του και μαζί με αυτόν όλα τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει. Αντίθετα, το άσπρο ρύζι προέρχεται από το αναποφλοίωτο ρύζι αλλά έχει αφαιρεθεί ο φλοιός του και ό,τι περιέχει, προκειμένου η επεξεργασία αυτή να το έχει κάνει να είναι πιο αφράτο, να έχει λευκό χρώμα και να βράζει πιο γρήγορα. 

Όπως συμβαίνει και με τα δημητριακά, με την απομάκρυνση του φλοιού αφαιρούνται πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, που δεν έχουμε λόγο να στερούμαστε στη διατροφή μας. Μεγάλο μέρος των θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες, μέταλλα, αλλά και φυτικές ίνες, βρίσκεται στον φλοιό κι έτσι το άσπρο ρύζι είναι σαφώς πολύ κατώτερο διατροφικά.

Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μετά την απομάκρυνση του φλοιού και τεχνητό «γυάλισμα» των κόκκων, ώστε να προκύψει το λευκό λείο αποτέλεσμα! Γενικότερα, καλό είναι να θυμάστε ότι για κάθε τρόφιμο, ότι κάθε στάδιο επεξεργασίας συνήθως αφαιρεί θρεπτικά συστατικά.

Το καστανό ρύζι είναι μια πολύ πλούσια πηγή για μαγνήσιο, που βοηθά στη δημιουργία λιπαρών οξέων, που αποτελούν την καλή χοληστερόλη και ωφελεί το νευρικό σύστημα. Συγκεκριμένα, μία κούπα καστανό ρύζι δίνει περίπου το 80% της ημερήσιας ανάγκης μας για μαγνήσιο. Περιέχει επίσης σελήνιο που προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονές.

Το καστανό ρύζι αντίθετα με το άσπρο είναι πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες, οι οποίες δημιουργούν αίσθημα χορτασμού, βοηθούν στη διατήρηση του σωστού βάρους και φροντίζουν για την ομαλή λειτουργία του εντέρου. Επίσης,  οι φυτικές ίνες σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του εντέρου, ενώ βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού, σύμφωνα με έρευνες.

Τέλος, το καστανό ρύζι αναφέρεται ότι είναι μια πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών και συμβάλει στη διατήρηση της σωστής αρτηριακής πίεσης, ενώ έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη σε αντίθεση με το άσπρο, που σημαίνει πως αυξάνει σταδιακά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Ενδεικτικά, τα 100 γραμμάρια άσπρο βρασμένο ρύζι περιέχουν 0,3 γρ. φυτικές ίνες, ενώ αν το ρύζι είναι καστανό περιέχει αντίστοιχα 1,8 γρ. φυτικές ίνες. Επίσης, το άσπρο περιέχει 13 γρ. μαγνησίου ενώ το καστανό 44 γρ., το άσπρο 29 γρ. κάλιο ενώ το καστανό 79 γρ., το άσπρο 0,377 γρ. μαγνήσιο ενώ το καστανό 1,097 γρ.

Πρακτικά, συνήθως το καστανό ρύζι απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο στο βράσιμο, αλλά εάν το μουσκέψετε προηγουμένως, μπορείτε να κερδίσετε αυτό το χρόνο.  Ορισμένοι θεωρούν ότι το καστανό ρύζι διατηρείται στο ντουλάπι λιγότερο χρόνο από ό,τι το άσπρο, αλλά εάν το κλείνετε καλά στο πακέτο του, συνήθως δεν θα έχετε πρόβλημα για τουλάχιστον έξι μήνες.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 18 Ιουλίου 2011

Διαβάστε επίσης...