Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Ο αποκλειστικός θηλασμός "δένει" τη μητέρα με το βρέφος

Ο αποκλειστικός θηλασμός "δένει" τη μητέρα με το βρέφος

Οι μητέρες που θήλασαν αρκετούς μήνες τα μωρά τους, οπωσδήποτε έχουν αισθανθεί τη μαγική αυτή στιγμή και το δέσιμο με το βρέφος τους, που προκύπτει μέσα από την σωματική επαφή και την προσφορά του μητρικού γάλακτος ως τροφή στο βρέφος. Στις μέρες μας, ολοένα και περισσότερες μελέτες προσεγγίζουν το ζήτημα από επιστημονική σκοπιά, καταλήγοντας στα ίδια συμπεράσματα.

Πράγματι, νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Αμερικανική Περιοδική Έκδοση Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής, υποστηρίζει ότι οι μητέρες που θήλασαν αποκλειστικά τα μωρά τους, έχουν αναπτύξει πιο στενούς συναισθηματικούς δεσμούς με το βρέφους τους κατά τους πρώτους μήνες.

Κατά τη διεξαγωγή της μελέτης, οι μητέρες που θήλαζαν έδειξαν μεγαλύτερη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συμπεριφορά φροντίδας και την ενσυναίσθηση όταν άκουγαν το κλάμα του παιδιού τους, από ό,τι οι μητέρες που χρησιμοποιούσαν κυρίως ξένο γάλα για τη θρέψη του μωρού τους.

Η μελέτη αυτή είναι σημαντική, καθώς είναι από τα πρώτα επιστημονικά συγγράμματα που σχετίζουν νευροβιολογικούς μηχανισμούς, που αφορούν τη διαδικασία του θηλασμού, με τη μητρική συμπεριφορά.

Οι επιστήμονες υγείας και οι σύμβουλοι θηλασμού ελπίζουν πως τα νέα επιστημονικά δεδομένα έρχονται για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τη μεγάλη σημασία του θηλασμού τόσο για το βρέφος όσο και για τη μητέρα και ευελπιστούν πως τα στοιχεία αυτά θα ενθαρρύνουν περισσότερο τις μητέρες και τις μέλλουσες μητέρες να υπερβούν τυχόν εμπόδια και δυσκολίες με στόχο τον αποκλειστικό θηλασμό.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 28 Απριλίου 2011

Διαβάστε επίσης...