Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Μπαμπάκας, πατέρας, μπαμπάς - ποιός ο ρόλος του σήμερα;

Μπαμπάκας, πατέρας, μπαμπάς - ποιός ο ρόλος του σήμερα;

Μπορεί να ντύνουμε το ευχάριστο γεγονός μιας εγκυμοσύνης και του ερχομού ενός νέου μωρού με ροζ ή μπλε κορδέλες, αλλά πολύ συχνά οι ισορροπίες στα ζευγάρια κλονίζονται στην αναζήτηση των νέων ρόλων με τον ερχομό του πρώτου παιδιού τους.

Μέσα σε λίγες μόνο δεκαετίες, οι ρόλοι των δύο φίλων έπαψαν να είναι συγκεκριμένοι και τόσο πολύ διαφορετικοί.   Πολλές αρμοδιότητες μοιράζονται πλέον και στους δύο, γεγονός που έκανε τις γυναίκες να χαρούν αυτή την ισότητα, αλλά προέκυψαν αρκετές συγκρούσεις στους ρόλους και ακόμη στην κοινωνία, αλλά και μέσα στην οικογένεια δεν έχουν βρεθεί οι σωστές ισορροπίες. Ποιός είναι άραγε ο ρόλος του άντρα-πατέρα-μπαμπά στην οικογένεια και τη γονεϊκότητα, όπως διαμορφώνεται;

Η αλήθεια είναι ότι ο άντρας που είναι και πατέρας, προσπαθεί να συμβιβάσει αντιφατικές καταστάσεις. Από τη μία  τα νέα δεδομένα του προτείνουν (ή και του επιβάλλουν) να έχει πιο ενεργό ρόλο δίπλα στα παιδιά, στην ανατροφή, στη φροντίδα και τη διασκέδασή τους, σε σχέση με το παραδοσιακό μοντέλο που τον ήθελε στο ρόλο του «κουβαλητή», αλλά από την άλλη, συχνά αντιμετωπίζουν «κλειστές πόρτες» για τη συμμετοχή τους σε κάτι τέτοιο.

Ενώ επιθυμούν να μπουν πιο πολύ στο ρόλο του πατέρα, συχνά συναντούν τη γυναίκα-μητέρα απέναντί τους να μην είναι διαθέσιμη να παραδώσει τα σκήπτρα του μοναδικού ρόλου που είχε μέχρι τώρα και που την έκανε ξεχωριστή! Αποτέλεσμα: σύγχυση, εντάσεις και καβγάδες, απογοητεύσεις και απόσυρση.

Τα ερωτήματα είναι πολλά. Όταν η ιδανική εικόνα είναι μια ευτυχισμένη μαμά δίπλα σε ένα μωρό, πόσος χώρος υπάρχει για τον μπαμπά; Πόσο χώρο «παραχωρεί» η μαμά δίπλα στο παιδί της; Όμως, πόσο μπορεί ένας άντρας να νιώσει και να προετοιμαστεί κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης της συντρόφου του, όταν αυτό που συμβαίνει είναι εντελώς έξω από αυτόν, αλλά μέσα στο σώμα της γυναίκας, η οποία ήδη οργανικά και ψυχικά έχει ξεκινήσει την προετοιμασία της; Και πώς μπορεί να συγκριθεί η επαφή που έχει η μαμά με το μωρό της θηλάζοντας με οποιαδήποτε άλλη αγκαλιά; Και τελικά, πόση διάθεση έχει ο πατέρας να αναλάβει έναν πιο διαφορετικό ρόλο και πόση διάθεση έχει η μητέρα να του το επιτρέψει;

Ο ερχομός ενός μωρού είναι οπωσδήποτε μια πρόκληση και όπως το μωρό δεν έρχεται μαζί με βιβλιαράκι με οδηγίες χρήσης, έτσι δεν υπάρχουν και έτοιμες λύσεις για τα προβλήματα που προκύπτουν στη σχέση του ζευγαριού και στους ρόλους που θα αναλάβει ο καθένας απέναντι στο παιδί. Η διαδικασία είναι δυναμική και μέσα από την αναζήτηση και την αλληλοκατανόηση, η κάθε οικογένεια είναι ζητούμενο να βρει τις ισορροπίες της.

Σίγουρο είναι, πάντως, ότι η χαριτωμένη διαμαρτυρία που συχνά ακούμε στο mamakid από μπαμπάδες που μας λένε «γιατί βάλατε μόνο mama στο όνομά σας;», είναι ένα πολύ ευχάριστο και ενθαρρυντικό φαινόμενο!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 3 Φεβρουαρίου 2011 

Διαβάστε επίσης...