Αρχική σελίδα Οικογένεια Ταξίδι & Διακοπές Το φαγητό του καλοκαιρινού ταξιδιού

Το φαγητό του καλοκαιρινού ταξιδιού

Ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο (ή τρένο ή πούλμαν) είναι η αρχή των διακοπών! Τα παιδιά είναι ενθουσιασμένα, αλλά οπωσδήποτε οι πολλές ώρες ακινησίας στο αυτοκίνητο δεν είναι και ό,τι πιο ευχάριστο για εκείνα και… τους συνοδούς τους! Μέσα σε όλα, πρέπει και να φροντίσετε για τα γεύματά τους καθ’ οδόν κι εμείς σας βοηθάμε να οργανώσετε τα γεύματα του ταξιδιού με πρακτικές λύσεις και συμβουλές!

 

Τι μπορείτε να πάρετε στο ταξίδι για φαγητό

Τις περισσότερες φορές, ένα μακρύ ταξίδι με το αυτοκίνητο ή άλλο μέσο, δεν μας προδιαθέτει για βαρύ και πλήρες γεύμα. Αντίθετα, δώστε έμφαση σε μικρά σνακ ή γεύματα-μπουκίτσες που τα παιδιά (κι εσείς) θα μπορούν να καταναλώνουν καθ’ οδόν. Καλή και δροσιστική ιδέα είναι και το αγελαδινό γιαούρτι ή το αγαπημένο γιαούρτι των παιδιών με φρούτα! Λύση είναι, επίσης, τα τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια ως πιο χορταστικά σνακ.

Γενικά, προμηθευτείτε αρκετά λαχανικά και φρούτα για συχνά σνακ, αλλά μην το παρακάνετε με τα υγρά, όπως χυμούς κτλ. γιατί θα αναγκαστείτε σε πολλές στάσεις για τη βιολογική ανάγκη των παιδιών! Έχετε μαζί σας αρκετό δροσερό νερό.

 

Ιδέες για φρούτα: μπανάνες, ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια. Τα φρούτα αυτά δεν χρειάζονται κόψιμο, ούτε έχουν πολλά υγρά. Τρώγονται εύκολα και χωρίς… εξοπλισμό!

Ιδέες για λαχανικά: αγγουράκια, καρότα, μαρούλι.

Κυρίως γεύμα: Εάν θέλετε να ετοιμάσετε ένα κανονικό γεύμα για το ταξίδι, που θα μπορέσετε να φάτε σε μια στάση σας, επιλέξτε κάτι σχετικά στεγνό, δηλαδή χωρίς πολλές σάλτσες και λάδι (ξεχάστε τις σούπες!). Λάβετε υπόψη σας, επίσης, ότι πιθανότατα δεν θα μπορέσετε να το ζεστάνετε και ότι καλό είναι να μην χρειάζεστε πολλά μαχαιροπήρουνα για να το φάτε! Καλές επιλογές είναι κεφτεδάκια, πατατούλες σε μπουκιές, κρύα σαλάτα ζυμαρικών, τονοσαλάτα και φυσικά, ό,τι ανήκει στα γούστα της οικογένειας! Λύση είναι, επίσης, τα τυροπιτάκια, σπανακοπιτάκια ως πιο χορταστικά σνακ.

 

Οι ετοιμασίες του ταξιδιού

 

Λίγες ημέρες νωρίτερα:

  • Ετοιμάστε μια λίστα και πηγαίνετε για ψώνια. Καλές επιλογές είναι:  λαχανικά, φρούτα, κουλουράκια, κριτσίνια, φέτες τυρί και ζαμπόν ή γαλοπούλα για τοστ, ψωμί τοστ κ.α.
  • Βάλτε στην κατάψυξη τις παγοκύστες που θα χρησιμοποιήσετε στο ταξίδι σας.

Την προηγούμενη μέρα:

  • Πλύνετε καλά τα φρούτα και τα λαχανικά που θα πάρετε μαζί σας. Μπορείτε, επίσης, ορισμένα να τα ξεφλουδίσετε, ώστε να είναι έτοιμα σε μερίδες ή μπουκιές για το ταξίδι, π.χ. ετοιμάστε στικς από τα αγγουράκια και τα καρότα. Όσα φρούτα ή λαχανικά κόψετε, βάλτε τα σε νάυλον σακουλάκια και φυλάξτε τα στο ψυγείο.
  • Εάν έχετε αποφασίσει να μαγειρέψετε κανονικό φαγητό ή κάποια πίτα για το δρόμο, κάντε το σήμερα.
  • Βάλτε στην κατάψυξη λίγα μπουκαλάκια νερό.

Την ίδια μέρα:

  • Βάλτε τα τρόφιμα στο φορητό φυγείο σε θέσεις που θα θυμάστε και τοποθετήστε τις παγοκύστες από πάνω. Βάλτε στο ψυγείο και όσα μπορεί να αλλοιωθούν από τη ζέστη του πορτ-μπαγκάζ.
  • Φάτε οικογενειακώς ένα καλό πρωινό πριν ξεκινήσετε! Θα έχετε ενέργεια για τις επόμενες 2-3 ώρες!

 

Καλό σας ταξίδι!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 12 Ιουνίου 2011

Διαβάστε επίσης...