Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Περιμένοντας δίδυμα

Περιμένοντας δίδυμα

Τι συμβαίνει όταν αντί να δείτε στον υπέρηχο ένα έμβρυο, βλέπετε… δύο; Ναι, ο πελαργός θα σας φέρει δύο μωράκια στη συσκευασία του ενός! Πόσο διαφορετικός μπορεί να είναι ο ερχομός των διδύμων;

 

Τα δύο μωράκια και μάλιστα στην ίδια ηλικία είναι διπλή χαρά, αλλά και διπλή κούραση ορισμένες φορές! Τα πρακτικά ζητήματα που θα προκύψουν είναι περισσότερα με δύο μωράκια, που θα έχουν ταυτόχρονα τις ίδιες ανάγκες. Γι’ αυτό, καλό είναι όσο είστε ακόμη στη φάση της εγκυμοσύνης σας, να σκεφτείτε και να προετοιμαστείτε για αρκετά ζητήματα, ώστε ο διπλός ερχομός να σας βρει έτοιμους!

 

Εγκυμοσύνη & Θηλασμός

Οπωσδήποτε ο γυναικολόγος σας θα σας προσέχει περισσότερο τώρα που κυοφορείτε δίδυμα! Οι προγεννητικοί έλεγχοι είναι συχνότεροι και πιο αναλυτικοί. Αν και ακολουθείται συχνά η πρακτική της καισαρικής τομής για τα δίδυμα, δεν είναι απίθανο να γεννηθούν τα μωρά με φυσιολογικό τοκετό, εάν το υποστηρίζει ο γιατρός σας.

Παρόλο που θα έχετε δύο μωράκια, εάν το θέλετε, μπορείτε να τα θηλάσετε αποκλειστικά. Συμβουλευτείτε τη μαία σας ή κάποιον ειδικό θηλασμού, για να μάθετε περισσότερα για το πώς μπορείτε να θηλάσετε τα δίδυμα.

 

Εξοπλισμός & είδη βρεφανάπτυξης

Μπορεί να σκεφτόσασταν να δανειστείτε ή να αγοράσετε μια κούνια, αλλά τώρα τα χρειάζεστε όλα διπλά! Για να μην έχετε και διπλά έξοδα, τώρα που μπορείτε (ενώ είστε έγκυος ακόμη δηλαδή!) κάντε μια καλή έρευνα αγοράς. Ψάξτε για κούνιες που θα μπορέσουν να κρατήσουν τα μωρά σας για αρκετά χρόνια, υπάρχουν και κούνιες που μετά γίνονται παιδικά κρεβατάκια για παιδάκια έως και 7 ετών. Αγοράστε ένα βολικό διπλό καρότσι και τα πρώτα απαραίτητα σεντονάκια και ρουχαλάκια των μωρών.

Για να ελαχιστοποιήσετε τα έξοδα, ρωτήστε τις φίλες σας που έχουν μεγαλύτερα μωρά ή παιδιά τι μπορούν να σας δανείσουν.

 

Βρεφικό δωμάτιο

Αν σκοπεύατε να έχετε το μωρό και την κούνια ή το καλάθι του στο δωμάτιό σας τον πρώτο καιρό, τώρα τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και ο χώρος ίσως δεν τα χωράει και τα δύο! Ίσως για λίγες εβδομάδες χωρέσουν στην κρεβατοκάμαρά σας δύο καλαθούνες (που δεν αξίζει να αγοράσετε, βρείτε δανεικές) αλλά μετά τα μωρά θα μεταφερθούν στο δωμάτιό τους! Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να το ετοιμάσετε από νωρίς. Σκεφτείτε πού θα αλλάζετε τα μωρά και πού θα μπαίνουν τα παιχνιδάκια τους.

 

Φροντίδα

Δύο νεογέννητα μωρά με τη μία δεν είναι εύκολη υπόθεση, ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες. Γι’ αυτό ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε από πριν και να βρείτε κάποια επιπλέον βοήθεια.  Εάν οι γιαγιάδες δεν είναι μια επιλογή, αναζητήστε κατάλληλο και έμπειρο άτομο από πριν, ενώ προσπαθήστε να σκεφτείτε τι ακριβώς θα θέλατε να κάνει, δηλαδή σε ποιους τομείς θα θέλατε να σας  βοηθάει και πόσες ώρες την ημέρα.

 

Η σχέση σας με τα δίδυμα

Από την περίοδο της εγκυμοσύνης σας, μπορείτε να αρχίσετε να αντιμετωπίζετε τα μωράκια σας ως ξεχωριστά πρόσωπα. Προσπαθήστε να νιώσετε πού βρίσκεται το κάθε μωράκι στην κοιλιά σας, όταν κινείται. Σκεφτείτε ότι τα μωρά σας θα έχουν στενό δεσμό μεταξύ τους, που έχει ήδη ξεκινήσει στη μήτρα σας, και έναν καλό σύντροφο για τα παιχνίδια! Προσπαθήστε από την πρώτη στιγμή να αναγνωρίσετε την ατομικότητά τους και τον διαφορετικό χαρακτήρα τους.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 24 Ιουλίου 2011