Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Αντιμετωπίστε τα εγκαύματα από τον ήλιο

Αντιμετωπίστε τα εγκαύματα από τον ήλιο

Ο καλοκαιρινός καυτός ήλιος, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα σε ανύποπτο χρόνο στο δέρμα, είτε γιατί ξεχάσαμε να ανανεώσουμε έγκαιρα το αντηλιακό μας, είτε γιατί βρεθήκαμε περισσότερο χρόνο στον δυνατό ήλιο. Αποτέλεσμα, ένα κόκκινο ερεθισμένο δέρμα με έγκαυμα από τις ηλιακές ακτίνες.

Ας δούμε τι μπορούμε να κάνουμε άμεσα για να ανακουφίσουμε τα συμπτώματα και να θεραπεύσουμε το έγκαυμα και πότε πρέπει να ειδοποιήσουμε τον γιατρό ή τον παιδίατρο.

 

Πώς είναι το δέρμα με ηλιακό έγκαυμα;

Το έγκαυμα από τον ήλιο αφήνει το δέρμα αφυδατωμένο, ερεθισμένο και κόκκινο και συχνά πονάει στην αφή.

Συνήθως τα συμπτώματα του εγκαύματος από τον ήλιο μπορεί να τα παρατηρήσετε μερικές ώρες αφού σταματήσει η έκθεση στον ήλιο. Σε κάθε περίπτωση, ακολουθείτε τα μέτρα αντιμετώπισης που περιγράφονται.

 

Πώς θα αντιμετωπίσετε άμεσα το έγκαυμα

Μόλις αντιληφθείτε ότι το παιδί (ή εσείς) έχετε αρχίσει να καίγεστε από τον ήλιο, απομακρυνθείτε αμέσως από την άμεση ηλιακή ακτινοβολία. Αναζητήστε σκιά κι αν αυτό δεν είναι δυνατό, καλύψτε το δέρμα με βαμβακερό ύφασμα που αναπνέει, για να μην το βλέπει ο ήλιος.

Εάν έχετε τη δυνατότητα, κάντε το ντους ή μπείτε στη μπανιέρα με δροσερό νερό, ώστε να αποβάλλετε τη θερμότητα και να ανακουφίσετε το δέρμα. Εάν βρίσκεστε ακόμη έξω, ψεκάστε απαλά κρύο νερό ή απλώστε πάνω στο ερεθισμένο δέρμα μια πετσέτα ή ύφασμα με κρύο νερό.

Επειδή το έγκαυμα προκαλεί αφυδάτωση, καλό είναι να ενυδατώσετε τον οργανισμό και από μέσα, πίνοντας αρκετό νερό και υγρά.

Απλώστε ενυδατική λοσιόν ή κρέμα στην ερεθισμένη περιοχή - προσοχή να μην περιέχει οινόπνευμα. Μια καλή ιδέα είναι να την έχετε βάλει προηγουμένως στο ψυγείο για να είναι δροσερή. Απλώστε με ταμποναριστές απαλές κινήσεις για να μην τραυματίσετε περισσότερο το δέρμα. Μην χρησιμοποιείτε πολύ λιπαρό προϊόν, όπως βαζελίνη, γιατί το φιλμ που θα δημιουργήσει δεν επιτρέπει την αποβολή της θερμότητας.

Εάν υπάρχουν φουσκάλες, μην τις «σπάτε». Ρωτήστε τον γιατρό για πιθανή φαρμακευτική αγωγή τοπικά. Μη δοκιμάσετε να πειραματιστείτε με τοπικές φαρμακευτικές αλοιφές, καθώς υπάρχει κίνδυνος δερματικής αλλεργικής αντίδρασης.

 

Πότε θα βελτιωθεί το έγκαυμα

Το έγκαυμα πρώτου βαθμού, δηλαδή ερυθρό δέρμα, ερεθισμό και πόνο, υποχωρεί συνήθως σε λίγες ημέρες.

Είναι φυσιολογικό το δέρμα να ξεφλουδίσει λίγες ημέρες μετά το έγκαυμα. Συνεχίστε να απλώνετε ενυδατική λοσιόν ή κρέμα για αρκετές ημέρες αργότερα.

Μέχρι το δέρμα να αναρρώσει εντελώς και για λίγες ημέρες αργότερα, δώστε ιδιαίτερη προσοχή να μην εκτίθεται σε ηλιακή ακτινοβολία ή θερμότητα, όπως ζεστό νερό.

 

Πότε πρέπει να ειδοποιήσετε τον γιατρό σας:

  • Εάν το μωρό είναι κάτω των  12 μηνών
  • Όταν υπάρχουν εκτεταμένες φουσκάλες
  • Όταν το παιδί έχει πονοκέφαλο, ναυτία, ζαλάδα κάνει εμετό ή είναι νωθρό
  • Όταν ο πόνος είναι έντονος

 

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία

Η καλύτερη μέθοδος, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν παιδιά, είναι να φροντίσετε τα προληπτικά μέτρα και να εξασφαλίσετε σκιά, αντηλιακό, καπέλο κτλ. Απλώστε αντηλιακό σε όλα τα εκτεθειμένα μέρη του σώματος και επαναλαμβάνετε συχνά, ιδιαίτερα μετά το κολύμπι στη θάλασσα.

Σε κάθε περίπτωση, τα μωρά κάτω του 1 έτους δεν πρέπει να εκτίθενται καθόλου σε άμεση ηλιακή ακτινοβολία τις ζεστές ώρες.  Θυμηθείτε ότι η επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι αθροιστική στη ζωή του ανθρώπου και αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος, οπότε καλό είναι να αποφύγετε κάθε περιστατικό που μπορείτε.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 31 Ιουλίου 2011

Διαβάστε επίσης...