Αρχική σελίδα Σώμα και Ομορφιά Το… κάθισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Το… κάθισμα βλάπτει σοβαρά την υγεία

Όλοι γνωρίζουμε ότι η έλλειψη φυσικής άσκησης είναι παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτης και παχυσαρκία, αλλά οι ειδικοί αναφέρουν πως έχει σημασία και το πόσο χρόνο την ημέρα είμαστε καθιστοί ή σε αδράνεια, ακόμη κι αν φροντίζουμε για λίγο χρόνο άσκησης την εβδομάδα.

Εδώ και αρκετά χρόνια, έχει προστεθεί ως παράγοντας κινδύνου η καθιστική ζωή, όχι απλώς ως τρόπος ζωής, αλλά και κυριολεκτικά, δηλαδή πόσο χρόνο περνάμε καθισμένοι σε μια καρέκλα. Οι άνθρωποι που εμπίπτουν περισσότερο σε αυτή την κατηγορία είναι, φυσικά, όσοι εργάζονται πολλές ώρες καθισμένοι σε ένα γραφείο ή περνούν πολλές ώρες καθιστοί μπροστά σε υπολογιστή ή τηλεόραση.

Η συμπεριφορά αυτή δυστυχώς αφορά και τους μαθητές, που περνούν πολύ χρόνο καθισμένοι στα θρανία τους μέσα στην ημέρα ή καθισμένοι σε μέσα μεταφοράς, όπως αυτοκίνητο ή σχολικό.

Η σημασία που έχει ο χρόνος που καθόμαστε έγινε αντιληπτή από τους ερευνητές κι έτσι σε αρκετές έρευνες έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο για ασθένειες, ανεξάρτητα από το επίπεδο της φυσικής άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν κάποιος γυμνάζεται έντονα 3 φορές την εβδομάδα από μία ώρα, αλλά περνάει αρκετές ώρες συνεχώς σε καθιστή θέση, εξακολουθεί να έχει αυξημένο κίνδυνο, σύμφωνα με επιδημιολογικές και ιατρικές έρευνες. Φυσικά ο συνδυασμός και των δύο, δηλαδή έλλειψη άσκησης και μεγάλη διάρκεια αδράνειας, κάνει τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Όταν μένουμε καθιστοί ή αδρανείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο μεταβολισμός επιβραδύνεται και επηρεάζονται παράγοντες όπως τα τριγλυκερίδια, η χοληστερόλη, η αρτηριακή πίεση σε ηρεμία, η λεπτίνη και άλλοι παράγοντες που αποτελούν βιοδείκτες για την παχυσαρκία, τις καρδιαγγειακές παθήσεις και άλλες χρόνιες παθήσεις.

 

Τι μπορείτε να κάνετε

Οι ειδικοί συστήνουν πλέον να μειώνουμε τον χρόνο που μένουμε αδρανείς καθισμένοι σε ένα κάθισμα ή έστω να κάνουμε συχνές μικρές διακοπές. Όσο αυτό δεν είναι δυνατό, έχει μεγάλη σημασία να κάνουμε συχνά διαλείμματα, ακόμη κι αν είναι σύντομης διάρκειας, καθώς αυτό θα δραστηριοποιήσει το σώμα, τη ροή του αίματος και τον μεταβολισμό. Θα ωφελήσει εάν σηκώνεστε συχνά και περπατάτε για λίγο ή έστω στέκεστε για λίγο όρθιοι, ενώ εάν αυξήσετε και το χρόνο φυσικής άσκησης, τα οφέλη για τη συνολική υγεία σας θα είναι πολύ μεγαλύτερα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Αυγούστου 2011

Διαβάστε επίσης...