Αρχική σελίδα Ψυχολογία Πιο ευτυχισμένες οι μητέρες που ισορροπούν σωστά γονεϊκότητα και εργασία

Πιο ευτυχισμένες οι μητέρες που ισορροπούν σωστά γονεϊκότητα και εργασία

Η σύγχρονη πραγματικότητα έχει οδηγήσει τη γυναίκα να είναι μητέρα όσο και εργαζόμενη. Το πόσο καλά θα συνδυάσει τους δύο αυτούς ρόλους και θα βρει τις σωστές ισορροπίες, θα καθορίσει πόσο θα είναι η ίδια ήρεμη και ευχαριστημένη με την καθημερινότητά της.

Οι μητέρες που εργάζονται εμφανίζουν μικρότερα επίπεδα κατάθλιψης σε σχέση με τις μητέρες που μένουν στο σπίτι, σύμφωνα με πολλές έρευνες. Άλλωστε, ο ρόλος της μαμάς στο σπίτι σε πλήρη απασχόληση, είναι μια πολύ απαιτητική εργασία! Ωστόσο, νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι μητέρες που προσπαθούν να συνδυάσουν σπίτι και δουλειά με την προοπτική να τα καταφέρουν όλα τέλεια, εμφανίζουν περισσότερα καταθλιπτικά συμπτώματα από τις μητέρες που εργάζονται, αλλά έχουν αποδεχτεί ότι θα πρέπει να κάνουν αρκετές υποχωρήσεις και εκπτώσεις τόσο στην επαγγελματική τους πορεία, όσο και στον γονεϊκό τους ρόλο. 

Οι σύγχρονες μητέρες προσπαθούν να συνδυάσουν δύο πολύ αντίξοους ρόλους. Εργάζονται σε χώρους που είναι δομημένοι για ανθρώπους που δεν έχουν την ευθύνη ενός παιδιού και αυτό κάνει δυσκολότερα τα πράγματα. Συχνά απαιτείται από την εργασία τους να δουλέψουν υπερωρίες, να καθυστερήσουν να επιστρέψουν στο σπίτι και να απασχολούνται και τα σαββατοκύριακα.

Οι επίδοξες «σούπερ-μαμάδες», όμως, αντιμετωπίζουν πολύ περισσότερα προβλήματα. Προσπαθώντας  να συνδυάσουν τους ρόλους με το να είναι τέλειες σε όλα, καταλήγουν να νιώθουν απογοήτευση, ενοχές και θλίψη, αυξάνοντας τις πιθανότητες για κατάθλιψη.

Γενικότερα, το να εργάζονται οι μητέρες και να έχουν κι άλλους ρόλους ωφελεί την υγεία τους, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι έχει γίνει η ρεαλιστική αποδοχή ότι «δεν μπορούν να προλάβουν τα πάντα».

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν τη μελέτη αναφέρουν ότι ο συνδυασμός «σπίτι και εργασία» μπορεί να πραγματοποιηθεί χωρίς προβλήματα, μόνο εφόσον γίνει κατανοητό ότι θα πρέπει να γίνουν αρκετές εκπτώσεις και στους δύο τομείς. Πρακτικά μιλώντας, οι γυναίκες θα πρέπει να αποδεχτούν εξαρχής ότι δεν θα μπορούν να είναι πάντα «εκεί» για την οικογένειά τους, όπως θα ήταν εάν δεν εργάζονταν, ενώ ίσως δεν μπορούν να αφοσιωθούν τόσο στην εργασία τους για να πάρουν γρήγορα μια προαγωγή ή αύξηση μισθού, όπως ένας ή μία συνάδελφός τους χωρίς αντίστοιχες υποχρεώσεις.

Οι γυναίκες που αντιλαμβάνονται ότι για να κρατηθεί μια ισορροπία ανάμεσα στη ζωή στην οικογένεια και στη δουλειά θα πρέπει να μην έχουν πολύ μεγάλες απαιτήσεις από τον εαυτό τους και να τον συγχωρούν όταν δεν ανταποκρίνεται στην τέλεια μαμά-εργαζόμενη, έχουν μια πιο ρεαλιστική άποψη για τη ζωή, μεγαλύτερη προθυμία να βρουν πρακτικές λύσεις με το σύντροφό τους, όπως τη δική του βοήθεια στο σπίτι, και τελικά απολαμβάνουν περισσότερο και τους δύο ρόλους τους και την καθημερινότητά τους.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 31 Αυγούστου 2011

Διαβάστε επίσης...