Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις Οι άνδρες προγραμματίζονται βιολογικά για τον ρόλο του πατέρα

Οι άνδρες προγραμματίζονται βιολογικά για τον ρόλο του πατέρα

Παρόλο που πιστεύουμε ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που η φύση τις έχει προικίσει με το ένστικτο του γονιού και κάνουμε συχνά λόγο για το «μητρικό φίλτρο», νέα μελέτη αποδεικνύει ότι οι άντρες είναι στην πραγματικότητα βιολογικά προγραμματισμένοι να φροντίζουν τα παιδιά τους!

Μελετητές του Northwestern University διαπίστωσαν μεταβολές στην τεστοστερόνη, την ορμόνη που σχετίζεται με την επιθετική συμπεριφορά και την ανταγωνιστικότητα. Η ορμόνη αυτή σαφώς βοηθά, από βιολογική άποψη, το αρσενικό να εμπλακεί πιο αποτελεσματικά στη διεκδίκηση του θηλυκού και το ζευγάρωμα. Μετά τον ερχομό ενός μωρού, όμως, παρατηρήθηκε μείωση της παραγωγής της τεστοστερόνης των ανδρών που έγιναν πατέρες.

Η μείωση των επιπέδων τεστοστερόνης είναι προσωρινή και πιθανότατα «πυροδοτείται» από την υιοθέτηση του πατρικού ρόλου, ενώ παρατηρείται πιο έντονη σε πατέρες που αποκτούν το πρώτο τους μωρό. Η προσαρμογή του πατέρα τόσο συναισθηματικά και ψυχολογικά όσο και βιολογικά είναι κάτι απαραίτητο για την επιτυχημένη ανάληψη του νέου ρόλου και του εκ νέου αυτοπροσδιορισμού του ατόμου στις νέες συνθήκες.

Οι μελετητές επισημαίνουν επίσης την ιδιαιτερότητα του ανθρώπου σχετικά με το μεγάλωμα και τη φροντίδα των απογόνων τους σε σχέση με τα άλλα ζωικά είδη και τονίζουν ότι η διαδικασία απαιτεί συνεργασία και των δύο γονιών.

Τα αποτελέσματα της μελέτης, πάντως, δείχνουν ότι η βιολογία του άνδρα προσαρμόζεται εξίσου στις νέες απαιτητικές συνθήκες που φέρνει ο ερχομός ενός μωρού και ανατρέπει τα δεδομένα που εστίαζαν περισσότερο στις αλλαγές της γυναίκας.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 1 Οκτωβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...