Αρχική σελίδα Θηλασμός Φυσιολογικός ύπνος για τα μωρά που θηλάζουν

Φυσιολογικός ύπνος για τα μωρά που θηλάζουν

Ένα ζήτημα που προβληματίζει πολλές μαμάδες όταν καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα στον θηλασμό ή το μπιμπερό, ιδιαίτερα για το τελευταίο γεύμα της ημέρας ή τα νυχτερινά γεύματα, είναι η συχνή διακοπή του ύπνου των μωρών. Νέα μελέτη αποδεικνύει ότι δεν χρειάζεται να ανησυχούν οι μαμάδες που θηλάζουν τα μωρά τους για την ποιότητα του ύπνου τους.

Κατά τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους, όλα τα βρέφη ξυπνούν αρκετά συχνά τη νύχτα για να ζητήσουν γάλα και έχουν άστατο πρόγραμμα ύπνου. Έχει παρατηρηθεί ότι τα βρέφη που θηλάζουν αποκλειστικά ξυπνούν πιο συχνά τη νύχτα και αυτό ανησυχεί τις μαμάδες, που σκέφτονται μήπως τα μωρά τους δεν τρέφονται αρκετά ή μήπως το μητρικό γάλα δεν βοηθάει τον ύπνο τους.

Ωστόσο, μελέτη που ακολούθησε την πορεία μωρών μέχρι και την ηλικία των 18 μηνών, αποδεικνύει ότι παρόλο που στη διάρκεια των πρώτων μηνών τα μωρά που θηλάζουν αποκλειστικά έχουν πιο άστατο ύπνο, λιγότερους ύπνους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή κοιμούνται συχνότερα στο κρεβάτι των γονιών τους, μετά την ηλικία των 9 μηνών περίπου, δεν παρατηρούνται διαφορές στις συνθήκες ύπνου των μωρών που θηλάζουν με τα μωρά που δεν θηλάζουν.

Οι ερευνητές ενισχύουν την φυσική επιλογή του θηλασμού καθησυχάζοντας τους γονείς ότι μακροπρόθεσμα τα μωρά τους αποκτούν φυσιολογική ρουτίνα ύπνου, όπως και τα μωρά που τρέφονται με ξένο γάλα.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Οκτωβρίου 2011