Αρχική σελίδα Νεογέννητο Βρεφικό μασάζ - πώς να το κάνετε

Βρεφικό μασάζ - πώς να το κάνετε

Το μασάζ στα βρέφη μπορεί να είναι μια νέα τάση στον αναπτυγμένο κόσμο, όμως πολλοί πολιτισμοί το εξασκούσαν εδώ και αιώνες, αναγνωρίζοντας και βιώνοντας τις θετικές του επιδράσεις.

 

Το βρεφικό μασάζ είναι κάτι που μπορεί να κάνει κάθε γονιός στο παιδί του, με απλές και απαλές κινήσεις, που δείχνουν να ευχαριστούν το μωρό. Είναι μια διαδικασία που μπορεί να ενταχτεί στην καθημερινότητα της οικογένειας και να αποτελέσει ακόμα μια αφορμή για επικοινωνία και ενίσχυση του δεσμού γονιού-παιδιού, όπως είναι η αγκαλιά, τα τραγούδια και τα παιχνίδια.

 

Τα οφέλη του μασάζ

Η αφή είναι πολύ ανεπτυγμένη στα νεογέννητα σε σχέση με άλλες αισθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και τα πολύ μικρά μωρά μπορούν να αντιληφθούν τον κόσμο γύρω τους και να επικοινωνήσουν μέσω της αφής. Η σωματική επαφή τα ευχαριστεί ιδιαίτερα, τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια και τα ηρεμεί. Με την αφή γνωρίζουν τα άλλα πρόσωπα, όπως οι γονείς τους, επικοινωνούν και δένονται μαζί τους. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το άγγιγμα, το χάδι και η σωματική επαφή είναι εξαιρετικής σημασίας για τη συναισθηματική ανάπτυξη του μωρού.

 

Πότε να κάνετε το μασάζ

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ώρα που πρέπει να γίνεται το μασάζ, αλλά επιλέξτε μια ώρα της ημέρας που το μωρό σας είναι σχετικά ήρεμο και όχι εκνευρισμένο. Μια καλή ιδέα είναι να κάνετε το μασάζ μετά το μπανάκι του. Καλό είναι, επίσης, να περιμένετε περίπου μισή ώρα αν το μωράκι έχει μόλις φάει.

 

Πώς θα ξεκινήσετε

Για το μασάζ θα χρειαστείτε λίγο βρεφικό λάδι, που θα βοηθήσει τις κινήσεις των χεριών σας. Αφαιρέστε όλα τα ρούχα του μωρού σας, ιδανικά και την πάνα του. Θα χρειαστείτε ένα μαλακό μέρος, όπως π.χ. ένα κρεβάτι, στο οποίο θα έχετε στρώσει ένα καθαρό σεντονάκι. Αν του βγάλετε την πάνα, τοποθετήστε ένα σελτεδάκι κάτω από το σεντόνι για τυχόν ατυχήματα! Φροντίστε το δωμάτιο να είναι αρκετά ζεστό και χωρίς ρεύματα. Επίσης, μπορείτε να ακούτε απαλή μουσική ή να του τραγουδήσετε.

Ξαπλώστε το μωρό και σταθείτε άνετα αντικριστά μπροστά του για να ξεκινήσετε. Βάλτε λίγη ποσότητα από βρεφικό λάδι στα χέρια σας, που θα πρέπει είναι λίγο ζεστά, για να μην ενοχλήσουν το μωρό.

 

Πώς γίνεται το μασάζ

Μασάζ μπορεί να γίνει σε όλο το σώμα του μωρού σας. Ωστόσο, ορισμένα παιδάκια δείχνουν να απολαμβάνουν περισσότερο το μασάζ σε ορισμένα μέρη του σώματος, όπως τα ποδαράκια, τα χέρια και η πλάτη τους.

Αν και υπάρχουν αρκετές μέθοδοι και τεχνικές για τις κινήσεις του μασάζ, το ένστικτό σας και το ίδιο το μωράκι σας θα σας δείξουν τι του αρέσει περισσότερο και τι το ενοχλεί!

Ξεκινήστε το μασάζ από τα ποδαράκια του μωρού. Πάρτε ένα ποδαράκι στο χέρι σας και κάντε στην πατούσα απαλές κυκλικές κινήσεις, εφαρμόζοντας ελάχιστη πίεση. Σταδιακά, ανεβαίνετε προς την κνήμη του και μετά στο μπουτάκι του.

Για την κοιλίτσα του, κάντε μεγάλες απαλές κυκλικές δεξιόστροφες κινήσεις, ξεκινώντας στο κάτω αριστερό μέρος της κοιλιάς του και ολοκληρώνοντας στο κάτω δεξί μέρος. Το μασάζ στην κοιλιά δεν το δέχονται ευχάριστα όλα τα μωρά, οπότε δείτε εάν ευχαριστεί το δικό σας μωράκι.

Τοποθετήστε τα χέρια σας στο στήθος του, δεξιά και αριστερά, και κάνετε απαλές κυκλικές κινήσεις από μέσα προς τα έξω.

Μασάζ μπορεί να γίνει επίσης στα μαγουλάκια και στα πλαϊνά του κεφαλιού, με πολύ απαλές κινήσεις των δαχτύλων σας.

Το μωράκι μπορείτε στη συνέχεια να το γυρίσετε μπρούμυτα και να συνεχίσετε απαλές κινήσεις με τα δύο χέρια από τους ώμους μέχρι χαμηλά στα ποδαράκια του.

Μόλις τελειώσετε, ντύστε το μιλώντας του απαλά και χαλαρώστε.

 

Δείτε τι σας ταιριάζει

Το μασάζ στο μωράκι σας δεν χρειάζεται να είναι κάτι που είστε υποχρεωμένοι να κάνετε σύμφωνα με ένα πρόγραμμα. Απλώς, εφόσον σας ευχαριστεί και τους δύο, εντάξτε το στην καθημερινότητά σας και δείτε το ως έναν ακόμη τρόπο να γνωρίσετε καλύτερα το μωρό σας, να έρθετε πιο κοντά και να επικοινωνήσετε, όπως ακριβώς  και με τις υπόλοιπες κοινές σας δραστηριότητες.

Εάν το μωράκι σας δεν δείχνει να το απολαμβάνει, δεν υπάρχει λόγος να επιμένετε, ούτε να ανησυχείτε. Ίσως είναι ανήσυχο, ίσως δεν έχει κοιμηθεί καλά ή είναι κουρασμένο ή ίσως απλά προτιμά πιο πολύ μια άλλη δραστηριότητα εκείνη τη στιγμή.

Μπορείτε, άλλωστε, να του εξασφαλίσετε την επαφή που έχει ανάγκη και με άλλους τρόπους, όπως με τη σωματική επαφή την ώρα του θηλασμού, με την αγκαλιά και τα χάδια σας.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 30 Σεπτεμβρίου 2011

 

Διαβάστε επίσης...