Πρεμιέρα για Παραστάσεις και Προγράμματα στη Στοά του Βιβλίου

Η Στοά του Βιβλίου ανοίγει τις πόρτες της σε όλα τα παιδιά και σε συνεργασία με τις Εκδόσεις Εν Πλω θα προσφέρει σε παιδιά και γονείς πολλές εκπαιδευτικές, βιωματικές και πολιτιστικές προτάσεις. Το Σάββατο 5 και την Κυριακή 6 Νοεμβρίου θα γίνει πρεμιέρα όλων των παραστάσεων και των προγραμμάτων που θα παρουσιάζονται για όλη τη φετινή χρονιά.

Από τη φετινή σχολική χρονιά στη Στοά του Βιβλίου, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Εν Πλω, δημιουργείται ένας φιλόξενος πολυχώρος για τα παιδιά και τους γονείς, με πολλές εκπαιδευτικές, βιωματικές και πολιτιστικές προτάσεις: θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης, αφηγήσεις παραμυθιών, εργαστήρια θεατρικού παιχνιδιού, μουσικοκινητικής αγωγής και ζωγραφικής!

Επαγγελματίες ηθοποιοί και έμπειροι εμψυχωτές και παιδαγωγοί συμμετέχουν στη νέα αυτή προσπάθεια με την προσδοκία να δημιουργηθεί ένας χώρος εξειδικευμένος για την ανάδειξη της δημιουργικότητας, της ευαισθησίας στην τέχνη, της ομορφιάς της συλλογικής προσπάθειας, της εικαστικής έκφρασης και του ποιοτικού παιχνιδιού!

 

Το πρόγραμμα για το Σαββατοκύριακο της πρεμιέρας είναι το παρακάτω:

 

ΣΑΒΒΑΤΟ 5/11

 

Αίθουσα Λόγου

12.30 “H ΤΡΙΚΥΜΙΑ” του Σαίξπηρ

Θεατρική παράσταση από τη θεατρoπαιδαγωγική ομάδα

«Η ομάδα των Πέντε Εποχών»

 

14.00 “ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΤΑΡΑΝΤΟΥΛΑΣ”

Μουσικοχορευτική παράσταση  με το συγκρότημα ENCARDIA

 

15.30 “Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ Ο ΜΕΝΙΟΣ, Ο ΠΑΡΑΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ”

Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο έμμετρο χιουμοριστικό

και τρυφερό παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου

 

17.00 “ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ”

Παράσταση με τη Λήδα Βαρβαρούση

και το κουκλοθέατρο Κοκου-Μουκλό

 

Αίθουσα Τέχνης

11.30 “ΣΙΝΤΟ ΤΟ ΠΑΝΤΑ”

Πρότυπο μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα της Ειρήνης Τζούμα

 

13.00 “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ”

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Ταξιδεύοντας»

 

15.30 “ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ”

Μουσική παράσταση με τον Ευτύχη Μπλέτσα

 

17.00 ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ

Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με τη Ζωή Νικητάκη

 

 

KΥΡΙΑΚΗ 6/11

 

Αίθουσα Λόγου

11.30  “Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ Ο ΜΕΝΙΟΣ, Ο ΠΑΡΑΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ”  Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο έμμετρο χιουμοριστικό

και τρυφερό παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου

 

13.00  “ΤΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΤΗΣ ΤΑΡΑΝΤΟΥΛΑΣ”

Μουσικοχορευτική παράσταση με το συγκρότημα ΕΝCARDIA

 

14.00 “ΜΟΥΣΙΚΟΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΑ”

Μουσική παράσταση με τον Ευτύχη Μπλέτσα

 

15.00 “Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ Ο ΜΕΝΙΟΣ, Ο ΠΑΡΑΧΑΪΔΕΜΕΝΟΣ”

Μουσικοθεατρική παράσταση βασισμένη στο έμμετρο χιουμοριστικό

και τρυφερό παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου

 

16.30 “ΜΠΑ;@ΜΠΟΥ”

Θεατρική παράσταση από τη θεατρoπαιδαγωγική ομάδα

«Η ομάδα των Πέντε Εποχών»

 

Αίθουσα Τέχνης

11.30 “ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΤΑΞΙΔΕΥΟΥΝ”

Διαδραστική αφήγηση παραμυθιών με τη Ζωή Νικητάκη

 

13.00 “ΣΙΝΤΟ ΤΟ ΠΑΝΤΑ”

Πρότυπο μουσικοπαιδαγωγικό πρόγραμμα της Ειρήνης Τζούμα

 

14.00 “ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΜΕ ΤΗ ΛΗΔΑ”

Συνάντηση έμπνευσης των παιδιών

με την αγαπημένη εικονογράφο-συγγραφέα Λήδα Βαρβαρούση.

 

15.30 “ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ”

Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Ταξιδεύοντας»

 

 

Πληροφορίες

Όσες εκδηλώσεις θα γίνουν στην Αίθουσα Λόγου έχουν ανά εκδήλωση εισιτήριο παιδικό 7 ευρώ και ενηλίκων 10 ευρώ, ενώ όσες θα γίνουν στην Αίθουσα Τέχνης έχουν ανά εκδήλωση μόνο εισιτήριο παιδικό 7 ευρώ και για τους ενηλίκους δωρεάν.

Εισιτήρια προπωλούνται στη Στοά του Βιβλίου, , από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10.00-14.00.

Πληροφορίες: τηλ. 211 11 98 900

Χώρος: ΣΤΟΑ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ, Πεσμαζόγλου 5, Αθήνα

 

Τα εκπαιδευτικά και ψυχαγωγικά προγράμματα της Στοάς του βιβλίου υλοποιούνται με την ευγενική υποστήριξη της “COCA-COLA ΤΡΙΑ ΕΨΙΛΟN”.

 

Χορηγός επικοινωνίας είναι το www.mamakid.gr

 

 

Λεπτομέρειες για τις παραστάσεις και τα προγράμματα

 

Γάϊδαρος ο Μένιος, ο παραχαϊδεμένος
Μουσικοθεατρική παράσταση της Στέλλας Μιχαηλίδου

Το έμμετρο χιουμοριστικό και τρυφερό παραμύθι της Στέλλας Μιχαηλίδου μεταφέρεται στη σκηνή από τέσσερις νέους ηθοποιούς και ζωντανή μουσική σε μια ευφάνταστη παράσταση που απευθύνεται σε θεατές κάθε ηλικίας. Πρόκειται για την μεγάλη περιπέτεια της ζωής ενός παραχαϊδεμένου γαιδουριού και την βασανιστική πορεία του προς την ενηλικίωση. Ένα παραμύθι για την άλλη όψη της αγάπης, τη μοναξιά και τον αγώνα για την αναγνώριση και πραγματοποίηση του προσωπικού ονείρου.

Σκηνοθεσία: Γιώργος Μπινιάρης
Μουσική: Κώστας Βόμβολος
Μουσική επιμέλεια – Ενορχήστρωση: Κώστας Κοράκης
Σκηνογραφική/ενδυματολογική επιμέλεια- Σκηνικά αντικείμενα: Μάρθα Φωκά
Καλλιτεχνική επιμέλεια: Στέλλα Μιχαηλίδου
Ερμηνεύουν οι: Κώστας Κοράκης, Eύα Νικηφόρου, Ίρις Νικολάου, Σταυρίνα Ψιμοπούλου

Μετά την παράσταση ακολουθούν θεατροπαιδαγωγικές δράσεις.

 

Μουσικομαγειρέματα
Προαγωγή υγείας με εκπαιδευτική ψυχαγωγία με τον Ευτύχη Μπλέτσα

Ο Ευτύχης Μπλέτσας και η θεατρική του ομάδα δίνουν ένα πρωτότυπο βιωματικό μάθημα υγιεινής διατροφής και θετικής ενέργειας που θυμίζει συναυλία και θεατρική παράσταση μαζί! Το βιωματικό μάθημα υγιεινής διατροφής στηρίζεται στη Μεσογειακή διατροφή, που αποτελεί και το Εθνικό Πρόγραμμα Υγιεινής Διατροφής στη χώρα μας και έχει αναγνωριστεί από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας.

 

Το παραμύθι της Ταραντούλας
Μουσικοχορευτική παράσταση με το μουσικό συγκρότημα ENCARDIA 

«Ένα παλιό μυστικό φανερώνεται, όταν μια γλυκιά κοπέλα χάνει την ομορφιά και την εξυπνάδα της...». Το πιο χαρούμενο μουσικό παραμύθι, εμπνευσμένο από την πλούσια λαϊκή παράδοση των Ελλήνων της Κάτω Ιταλίας!!! Μια μοναδική μουσικοχορευτική παράσταση κατάλληλα προσαρμοσμένη για παιδιά δημοτικού.

 

Τα παραμύθια ταξιδεύουν στη Στοά του Βιβλίου
Διαδραστική παράσταση αφήγησης παραμυθιών από την παραμυθού Ζωή Νικητάκη

Στην παράσταση αφήγησης χρησιμοποιούνται μικρά μουσικά όργανα, ιδιόφωνα, από διάφορα μέρη του κόσμου, με τα οποία δημιουργούνται ήχοι που υποβάλλουν την ατμόσφαιρα των παραμυθιών και ζωντανεύουν κάποιες σκηνές και εικόνες από το μαγικό κόσμο τους. Επίσης χρησιμοποιούνται σκηνικά και μικρά αντικείμενα που υποβοηθούν για το ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και του ονείρου. Τα παιδιά συμμετέχουν ενεργά κινητοποιώντας τη φαντασία τους και τη διάθεσή τους για παιχνίδι και ζωντανεύουν σκηνές και ήρωες από τα παραμύθια.

 

Το εργαστήρι της φαντασίας
με τη Λήδα Βαρβαρούση

Η εικονογράφος – συγγραφέας  Λήδα Βαρβαρούση μαζί με το κουκλοθέατρο Κοκου-Μουκλό σας παρασύρουν σε μια ασυνήθιστη παράσταση.Τι γίνεται όταν η δημιουργός  χάσει την φαντασία της στη μέση του παραμυθιού της… και ένας λύκος, ένας ποντικός, μια μέλισσα, ένα γουρούνι  και ένα φίδι μπλέκονται στα πόδια της ;

Μέσα από την παράσταση τα παιδιά βιώνουν το πώς δημιουργείται και εικονογραφείται ένα παραμύθι μπροστά στα μάτια τους… με πολλές ανατροπές!

 

Παραμύθια με τη Λήδα
Συναντήσεις έμπνευσης

Η Λήδα Βαρβαρούση συνεργάζεται στενά με τους φίλους και ήρωες των βιβλίων της για να αναπτύξει την πολύτιμη σχέση της με τα παιδιά.

Με άξονα την χαρά άλλά και τον προβληματισμό, το πρόγραμμά της περιλαμβάνει "ζωγραφηγήσεις", δηλαδή αφήγηση παραμυθιού από τη συγγραφέα –εικονογράφο, η οποία συγχρόνως ζωγραφίζει αυτά που τους διηγείται.

Οι ήρωες των παραμυθιών της, ένας  λύκος, ένα φίδι , ένα γουρούνι  και ένα πρόβατο διασκεδάζουν και οδηγούν τα παιδιά σε ένα φανταστικό δημιουργικό εργαστήρι  εκπαιδευτικού χαρακτήρα. 

Έτσι μοιράζονται μαζί της και συζητάνε τις αγωνίες τους, τα όνειρά τους, τους φόβους τους, τις ιδέες τους και  με αυτόν τον τρόπο τα παιδιά μέσα από την έμπνευση, επινοούν το δικό τους παραμύθι.  Στη συνέχεια τα παιδιά συζητούν τις ιδέες τους και σκέφτονται με ποιό τρόπο θα τις εκφράσουν. Ο  αυτοσχεδιασμός είναι ούτως ή άλλως βασική προϋπόθεση.  

Ζωγραφίζουν, δραματοποιούν,τραγουδούν και χορεύουν.

Μέσα από το λόγο, την εικόνα, την τέχνη και την έκφραση αυτές οι συναντήσεις έμπνευσης, είναι ιδιαίτερα αναζωογονητικές για το νου και την ψυχή.

 

"Μπα;@Μπου"
Αναπαραστατικό πρόγραμμα σε 4 φάσεις

Παράσταση βασισμένη σε μία ιστορία των Fisher και Kelly. Ένας μπούφος και μια πάπια, διωγμένοι από το δάσος, ξεκινάνε ένα συμβολικό ταξίδι, σε έναν φοβερό και τρομερό τόπο που λέγεται «Κόσμος». Μία παράσταση που αφηγείται με χιούμορ την ιστορία δύο νέων που διώχτηκαν από τον «τόπο» τους, επειδή αντιστάθηκαν να πουν και να κάνουν, αυτό που τους «κουρδίζουν» οι άλλοι να κάνουν. Έτσι σαν «μετανάστες», ξεκινάνε ένα ταξίδι προσωπικής και επαγγελματικής αναζήτησης, προσπαθώντας να απελευθερωθούν από όλα τα ταμπού.

Συντελεστές:
Διασκευή και σκηνοθεσία: Δέσποινα Μαραγκουδάκη

Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Παπαδοπούλου
Επιμέλεια Κίνησης: Ιφιλένια Ζαχαριάδου

Σκηνικά Κοστούμια: Όλια Χαραλαμποπούλου

Μουσική Επιμέλεια: Ραδαμάνθης Μίχας

Παίζουν: Έλλη Μάνθα, Δέσποινα Μαραγκουδάκη, Σοφία Παπαδοπούλου, Μαριάννα Σχίζα

 

Προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης
Καλλιτεχνικό Εργαστήρι «Ταξιδεύοντας»

Για την ανάδειξη της δημιουργικότητας, της ευαισθησίας στην τέχνη, της ομορφιάς στη συλλογική προσπάθεια, του περιβαλλοντικού νοιαξίματος, της εικαστικής έκφρασης και του ποιοτικού παιχνιδιού! Σηκώστε τα μανίκια, χαμόγελο στα χείλη, τα σύνεργα στο χέρι και ξεκινάμε...

Εποχικά προγράμματα:

Χριστούγεννα

• Κουταλόκουκλες (Αη-Βασίλης, αγγελάκι, χιονούλα) • Χριστουγεννιάτικο στεφάνι με γύψινα στολίδια • Φωτεινή γιρλάντα • Ξύλινα στολίδια για το δέντρο • Χριστουγεννιάτικο κουβαδάκι με ζαχαρωτά (Αη-Βασίλης, τάρανδος) • Βιτρώ με χριστουγεννιάτικα σχέδια

Απόκριες • Τρισδιάστατες μάσκες από αφρώδες υλικό • Διακοσμητικές γύψινες μάσκες βενετσιάνικου τύπου

Πάσχα • Λαμπάδες με ξύλινα στολίδια • Πασχαλινό κουβαδάκι με ζαχαρωτά (λαγουδάκι, κοτοπουλάκι) • Πασχαλινό στεφάνι με γύψινες φιγούρες • Ζωγραφική σε πασχαλινά κεριά.

 

 

 

Λίγα λόγια για τη Στοά του Βιβλίου

Η Στοά του Βιβλίου ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1996 από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Αποτελεί μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα κέντρο Πολιτισμού στην Αθήνα, ως συμβολή στην αναζήτηση και τον συγκερασμό μέσω του βιβλίου, των ιδεών του παρελθόντος, του παρόντος και του μέλλοντος.

Η Στοά του Βιβλίου είναι ένας χώρος μοναδικός στη σύλληψή του και χωρίς προηγούμενο σε ολόκληρη την Ευρώπη, σε σημείο που, πολύ συχνά, Ευρωπαίοι ειδικοί να ζητούν πληροφορίες και συμβουλές για την ίδρυση παρόμοιου Κέντρου στις χώρες τους.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 31 Οκτωβρίου 2011