Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή;

Τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή;

Συχνά ακούμε τη φράση «ισορροπημένη διατροφή» ως κάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά τι σημαίνει αυτό στην πραγματικότητα; Ίσως σκεφτείτε ότι «ισορροπία» μπορεί να σημαίνει στη διατροφή ότι θα πρέπει να κρατάμε ένα μέτρο στην ποσότητα και γενικά «να μην το παρακάνουμε». Η ισορροπημένη διατροφή, όμως, είναι κάτι περισσότερο από αυτό.

 

Ισορροπία στην ποσότητα

Το μυαλό σας πιθανότατα πηγαίνει πρώτα στην ισορροπία όσον αφορά την ποσότητα φαγητού που καταναλώνετε. Αυτό είναι αρκετά λογικό και αφορά τόσο τον αριθμό των γευμάτων καθημερινά, όσο και την ποσότητα τροφών (και θερμίδων ταυτόχρονα) που θα καταναλώσετε σε καθένα από αυτά τα γεύματα.

Ισορροπία στην ποσότητα σημαίνει ότι η καθημερινή πρόσληψη τροφής σας πρέπει να μοιράζεται σε 5 γεύματα την ημέρα, που το καθένα θα έχει τη συνετή ποσότητα. Αυτό δεν χρειάζεται περισσότερες εξηγήσεις, αφού όλοι γνωρίζουμε πόσο περίπου πρέπει να φάμε το πρωί ή το μεσημέρι και όλοι καταλαβαίνουμε πότε οι μερίδες μας ξεπερνούν το κανονικό. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα αποτελέσματα είναι τελείως διαφορετικά όταν την ίδια ποσότητα φαγητού την καταναλώσετε μια μέρα σε 2 μεγάλα γεύματα ή σε 5 μικρότερα και φυσικά θα πρέπει να προτιμάτε το δεύτερο.

 

Ισορροπία στην ποιότητα

Η ισορροπία στην ποιότητα ή καλύτερα στο είδος του φαγητού είναι κάτι που συχνά παραβλέπουμε στην γρήγορη καθημερινότητά μας. Ισορροπία στην ποιότητα του φαγητού σημαίνει να συμπεριλαμβάνουμε στην καθημερινή μας διατροφή τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, δηλαδή δημητριακά (ψωμί, πατάτες, ρύζι κτλ.), φρούτα, λαχανικά, και γαλακτοκομικά. Οι ειδικοί προτείνουν 2-4 μερίδες φρούτων, 1-2 μερίδες λαχανικών και 3-4 μερίδες γαλακτοκομικών καθημερινά.

Επίσης στον εβδομαδιαίο κύκλο διατροφής, θα πρέπει να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε ημέρες που θα καταναλώσετε στο κύριο γεύμα σας κρέας, πουλερικά ή ψάρι ή όσπρια. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι καλό είναι να μην αφήνετε μία εβδομάδα στην οποία να  μην έχετε φάει καθόλου π.χ. κρέας ή ψάρι. Οι ειδικοί προτείνουν 1-2 φορές την εβδομάδα ψάρι, τουλάχιστον 1 φορά την εβδομάδα όσπρια και τις υπόλοιπες κόκκινο κρέας ή πουλερικά.

Το ζητούμενο είναι η ποικιλία, τόσο μέσα στην ημέρα όσο και στην εβδομάδα. Αυτό σημαίνει επίσης, ότι δεν θα πρέπει να αποκλείετε ομάδες τροφίμων εντελώς από τη διατροφή  σας για κανένα λόγο (εκτός αν υπάρχει ιατρικός λόγος), αλλά ταυτόχρονα, ότι δεν θα πρέπει να κάνετε μονομερή διατροφή, δηλαδή να καταναλώνετε πολλές φορές την ημέρα και την εβδομάδα ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, π.χ. πατάτες, εις βάρος άλλων τροφίμων. Όλη αυτή η διατροφική συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών και ανισορροπία στον οργανισμό σας.

 

Ισορροπία μέσα μας

Την  ισορροπία στην ποσότητα και την ποιότητα δεν είναι δυνατό να την επιτύχουμε, εάν δεν έχουμε μια ισορροπημένη σχέση με το φαγητό. Εάν είμαστε μέσα μας καλά, θα λειτουργούμε ομαλά και στο θέμα της διατροφής μας. Εάν βλέπουμε το φαγητό, όχι απλώς ως θρέψη ή μια μικρή ευχαρίστηση, αλλά ως παρηγοριά στη στενοχώρια μας ή ως εχθρό που πρέπει να εξορίσουμε από τη ζωή μας γιατί απειλεί την τέλεια εικόνα μας, τότε σίγουρα δεν μπορούμε να έχουμε μια σωστή σχέση με το φαγητό και η ισορροπημένη διατροφή θα είναι άπιαστος στόχος.

 

Επαναπροσδιορίστε τι πρεσβεύει το φαγητό για εσάς και δώστε του τη θέση που του ταιριάζει, δηλαδή ενός απαραίτητου αγαθού που μας κρατάει ζωντανούς και υγιείς, που μας δίνει μικρές απολαύσεις και που πρέπει να έχουμε μια ήπια, ομαλή σχέση μαζί του.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Νοεμβρίου 2011

Διαβάστε επίσης...