Βοηθήστε το παιδί σας να αντιμετωπίσει τον σχολικό εκφοβισμό (bullying)
Η παρενόχληση των μαθητών, ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς bullying έχουν πάρει αρκετά μεγάλες διαστάσεις, ώστε να πρόκειται για ένα πρόβλημα που υφίστανται περίπου 1 στα 5 παιδιά, ιδιαίτερα στην προεφηβεία και εφηβεία. Γονείς και εκπαιδευτικοί γνωρίζουν πλέον το πρόβλημα και όλοι προσπαθούν να το αντιμετωπίσουν με επιτυχία. Τι μπορείτε να κάνετε προληπτικά ως γονείς;
Ως γονείς, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, για να προστατέψετε τα παιδιά σας από το bullying και κυρίως για να τα βοηθήσετε και να τα ενισχύσετε, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια τέτοια κατάσταση εάν τους συμβεί.
Μιλήστε για το bullying
Μην παριστάνετε ότι δεν υπάρχει ή ότι δεν συμβαίνει, επειδή δεν έχει συμβεί ακόμη σε σας. Ενημερώστε έγκαιρα, αλλά διακριτικά. Πείτε στο παιδί πως εάν νιώσει ότι κάποιοι «φίλοι» του το παρενοχλούν, το προσβάλλουν ή το προκαλούν να κάνει πράξεις που δεν θέλει, θα πρέπει να μιλήσει γι’ αυτό στους γονείς ή τους δασκάλους του.
Βοηθήστε να μη γίνεται στόχος
Μπορείτε να βοηθήσετε να μη στοχοποιείται ένα παιδί, ώστε να προλάβετε μια δυσάρεστη κατάσταση. Ένα παιδί ίσως γίνει πιο εύκολα στόχος εάν έχει μαζί του αρκετά χρήματα για χαρτζιλίκι ή έχει να επιδείξει ένα προηγμένο κινητό τηλέφωνο. Δώστε μόνο όσα χρήματα είναι απαραίτητα και αφήστε τις συσκευές τεχνολογίας στο σπίτι. Πολλές φορές, ό,τι κάνει μια διαφορά, γίνεται εύκολα στόχος.
Συμμαχίες
Εάν το φαινόμενο είναι πολύ διαδεδομένο στο σχολείο του παιδιού ή το παιδί ήδη είναι στόχος bullying, συμβουλέψτε το να μην απομονώνεται και να είναι μαζί με έναν ή δύο φίλους του, ιδιαίτερα σε απόμερα μέρη του σχολείου ή στις τουαλέτες.
Η ψυχραιμία είναι καθοριστική
Οι «θύτες» του bullying βρίσκουν ενδιαφέρον στο «θύμα» τους όταν εκείνο ταράζεται και φοβάται. Διδάξτε το παιδί να διατηρεί την ψυχραιμία του και να μη δείξει ότι φοβάται. Ένα παιδί που δεν ταράζεται και αδιαφορεί για το bullying παύει να είναι ενδιαφέρων στόχος.
Κρατήστε τις δικές σας ισορροπίες
Το φαινόμενο του bullying είναι ιδιαίτερα σύνθετο και η αντιμετώπισή του αφορά γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Πολλές φορές, μια απειλή του γονιού του «θύματος» προς τα παιδιά που το παρενοχλούν μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα και το «θύμα» να υποστεί μετά επιπλέον δυσάρεστες συνέπειες. Δεν μπορείτε να είστε πάντοτε δίπλα στο παιδί σας όσο είναι στο σχολείο, αλλά μπορείτε να εμπλέξετε την εκπαιδευτική κοινότητα για μια συνολική λύση του προβλήματος και να δείτε τι μπορείτε να κάνετε σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς και ίσως και συμβούλων ή ψυχολόγων που συμβουλεύουν το σχολείο.
Σε κάθε περίπτωση, χτίστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, τις υγιείς του σχέσεις με τους άλλους, βοηθήστε το να νιώθει τη σιγουριά ανάμεσα σε φίλους και σε υγιείς ομάδες συνομιλήκων και καμιά φορά αφήστε το παιδί να δώσει τις δικές του μάχες, παρακολουθώντας την κατάσταση διακριτικά.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Νοεμβρίου 2011
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|