Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών Πότε αλλάζουν τα πρώτα δόντια τα παιδιά;

Πότε αλλάζουν τα πρώτα δόντια τα παιδιά;

Περίπου στην ηλικία των 6 ετών, τα πρώτα δοντάκια αρχίζουν να κουνιούνται και να πέφτουν, αφήνοντας να προβάλλουν τα νέα δόντια του παιδιού, που θα το συντροφεύουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή του!

 

Πώς και γιατί πέφτουν τα πρώτα δόντια;

Όταν ένα δόντι αρχίζει να κουνιέται, ήδη ο ιστός που το συγκρατεί με τη βάση του είναι πολύ λίγος, οπότε η αφαίρεσή του είναι εύκολη και όχι επώδυνη. Τα παιδιά συνήθως κουνούν με τα χέρια τους το δόντι, μέχρι που αυτό κάποια στιγμή πέφτει, ενώ εάν θέλετε να το αφαιρέσετε, καλό είναι να το κάνετε όταν είστε σίγουροι ότι δεν συγκρατείται καλά από τη ρίζα πλέον και να γίνει με μια σχετικά γρήγορη κίνηση.

 

Πότε βγαίνουν τα μόνιμα δόντια;

Τα μόνιμα δόντια που βρίσκονται κάτω από τα νεογιλά δόντια, προκαλούν ατροφία στις ρίζες τους, με αποτέλεσμα να μη συγκρατούνται πλέον και κουνιούνται και να πέφτουν, δίνοντας τη θέση τους στα νέα δόντια. Συνήθως, τα πρώτα δόντια που αντικαθίστανται είναι τα μπροστινά στο μέσο, οι λεγόμενοι κοπτήρες, στην ηλικία των 6 ετών περίπου. Αργότερα, περίπου στην ηλικία των 10 έως 13 ετών, αντικαθίστανται πιο πίσω οι τραπεζίτες.

Αν και η ηλικία των 6 ετών είναι απλώς ενδεικτική και μπορεί να διαφέρει από παιδί σε παιδί, μια πρόωρη απώλεια των πρώτων δοντιών που μπορεί να οφείλεται π.χ. σε τραυματισμό ή εκτεταμένη τερηδόνα, οδηγεί σε πρόωρη ανατολή των μόνιμων δοντιών, που συνήθως έχει ως αποτέλεσμα να μη βρίσκουν αρκετό χώρο και να βγαίνουν στραβά. Οι ορθοδοντικοί, μάλιστα, θεωρούν ότι το 30% των περιπτώσεων που καλούνται να διορθώσουν, οφείλεται σε πρόωρη απώλεια των νεογιλών δοντιών.

Αντίθετα, εάν τα πρώτα δόντια αργούν πολύ να πέσουν, μια επίσκεψη στον οδοντίατρο θα καθορίσει εάν χρειάζεται εξαγωγή.

 

Φροντίδα των μόνιμων δοντιών

Τα μόνιμα δόντια χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα και η οδοντική και στοματική υγιεινή θα πρέπει να γίνει μια καλή καθημερινή συνήθεια για το παιδί. Το καθημερινό βούρτσισμα είναι απαραίτητο και ιδιαίτερα το βράδι και μετά τα γλυκά. Συνήθως οι οδοντίατροι συνιστούν φθοριούχο οδοντόκρεμα και σε ορισμένες περιπτώσεις ενδείκνυται και το οδοντικό νήμα.

Η επίσκεψη στον οδοντίατρο πρέπει να γίνεται κάθε εξάμηνο και φυσικά και εκτάκτως, εάν προκύψει πόνος στο δόντι που μπορεί να υποδηλώνει τερηδόνα ή άλλο πρόβλημα.

Η φροντίδα των μόνιμων δοντιών είναι εξαιρετικής σημασίας, αφού αυτά τα δόντια θα χρησιμοποιούνται σε όλη τη ζωή του παιδιού και μετέπειτα ενήλικα, χωρίς να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία!

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 19 Ιανουαρίου 2012