Αρχική σελίδα Σώμα και Ομορφιά Τα πιο σημαντικά λάθη στο αδυνάτισμα

Τα πιο σημαντικά λάθη στο αδυνάτισμα

Μια λεπτή σιλουέτα και ένα καλλίγραμμο σώμα είναι το όνειρο των περισσότερων γυναικών. Εάν θέλετε να αδυνατίσετε αποτελεσματικά και ταυτόχρονα να είστε υγιείς και να καταφέρετε να διατηρήσετε το σωστό βάρος, δείτε ποιά λάθη θα πρέπει να αποφύγετε οπωσδήποτε.

 

Όχι στις πολύ στερητικές δίαιτες

Ξεχάστε τις δίαιτες που θυμίζουν περίοδο πείνας και σας δίνουν ελάχιστες θερμίδες. Οπωσδήποτε για να αδυνατίσετε θα πρέπει να έχετε ένα μικρό έλλειμμα θερμίδων, αλλά θα πρέπει ταυτόχρονα να εξασφαλίσετε ότι θα είναι το μικρότερο δυνατό, ώστε να συνεχίσει η σωστή λειτουργία του οργανισμού σας και το αδυνάτισμά σας να μην απειλεί την υγεία σας.

Μην παραλείπετε γεύματα με τη λογική ότι θα χάσετε περισσότερο βάρος και μην αποκλείετε ομάδες τροφών από τη διατροφή σας. Η ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να είναι προτεραιότητά σας, ειδικά τώρα που είστε σε δίαιτα, για να εξασφαλίσετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Ακραίες δίαιτες θα έχουν αποτέλεσμα να χάσετε εκτός από λίπος και πολύτιμο μυικό ιστό, θα επιβραδύνουν τον μεταβολισμό σας, θα σας απειλούν με αβιταμίνωση, ενώ το αποτέλεσμά τους θα είναι πολύ προσωρινό.

 

Μην εμπιστεύεστε συμπληρώματα ή χάπια αδυνατίσματος

Συμπληρώματα και χάπια αδυνατίσματος που κάνουν «θαύματα» είναι αλήθεια πως δεν υπάρχουν. Μη στηρίζεστε σε αυτά για να αδυνατίσετε. Ορισμένα ίσως είναι αναποτελεσματικά και αθώα, ενώ άλλα ίσως βλάψουν τον μεταβολισμό και επηρεάσουν τους ηλεκτρολύτες και τα υγρά στον οργανισμό σας. Αυτό, γιατί τα περισσότερα έχουν διουρητική δράση και κινδυνεύετε από αφυδάτωση, ενώ το βάρος που θα χάσετε δεν θα αντιπροσωπεύει λίπος, αλλά πολύτιμα υγρά. Ακόμη και όσα είναι φυτικά, μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στον οργανισμό σας.

Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν θεωρείτε πως χρειάζεστε ένα συμπλήρωμα βιταμινών και μετάλλων παράλληλα με μια δίαιτα και βασιστείτε στις δικές σας προσπάθειές σας και τη θέλησή σας για να αδυνατίσετε.

 

Δίαιτες αποτοξίνωσης μακράς διάρκειας

Τα τελευταία χρόνια οι δίαιτες αποτοξίνωσης που είχαν εξαπλωθεί, έχουν αρχίσει να μην συστήνονται από τους ειδικούς και θεωρείται πως ορισμένες φορές τα οφέλη είναι λιγότερα από τα αρνητικά αποτελέσματα. Μην κάνετε ακραίες δίαιτες αποτοξίνωσης για περισσότερο από δύο ημέρες και προτιμήστε τη φυσική αποτοξίνωση πίνοντας αρκετό νερό και τρώγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.

 

Πρόκληση εμετού ή άλλης παρόμοιας συμπεριφοράς

Ανάμεσα στις πιο ακραίες τεχνικές για απώλεια βάρους βρίσκονται συμπεριφορές, όπως η πρόκληση εμετού μετά από γεύμα ή μάσημα του φαγητού και φτύσιμο πριν την κατάποση. Αυτές οι συμπεριφορές είναι εξαιρετικά επικίνδυνες για την υγεία, ενώ πιθανότατα φανερώνουν διατροφική διαταραχή και χρειάζονται ιατρική αντιμετώπιση.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση πρόκλησης εμετού, τα ισχυρά οξέα του στομάχου ερεθίζουν τον οισοφάγο, τη στοματική κοιλότητα και καταστρέφουν τα δόντια, ενώ προκαλούν αφυδάτωση και ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

 

Υπερβολική σωματική άσκηση

Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να ιδρώσετε λίγο για να αδυνατίσετε. Εάν, όμως, αυτό γίνεται εντελώς καταναγκαστικά, εάν νιώθετε καταπίεση ή εάν ωθείτε τον εαυτό σας να γυμνάζεται πολύ σκληρά, ξανασκεφτείτε το. Κυρίως, σκεφτείτε πώς θα πρέπει να προσεγγίσετε ξανά το ζήτημα «φυσική άσκηση», ώστε να γίνεται με μεγαλύτερη ευχαρίστηση και όχι ως τιμωρία.

Επιλέξτε οποιοδήποτε είδος άσκησης σας αρέσει ή σας κάνει να νιώθετε καλύτερα και επιτρέψτε στο σώμα σας να ξεκουραστεί τουλάχιστον 1-2 ημέρες μέσα στην εβδομάδα. Οι ειδικοί θεωρούν ότι 30 λεπτά άσκησης μέτριας έντασης 3 έως 4 φορές την εβδομάδα είναι μια λογική βάση.

 

Κάπνισμα

Μην θεωρήσετε το κάπνισμα ως αδυνατιστικό μέσο, γιατί έτσι σίγουρα δεν βελτιώνετε την υγεία σας. Παρότι η νικοτίνη θεωρείται ότι ελέγχει την όρεξη, οι κίνδυνοι του καπνίσματος είναι τόσο μεγάλοι, που δεν θα πρέπει καν να το σκέφτεστε. Οι πιθανές βλάβες περιλαμβάνουν: καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, αναπνευστικά νοσήματα, πρόωρο θάνατο κ.α.

 

 

Διαβάστε επίσης...