Αρχική σελίδα Εγκυμοσύνη Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης

Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης

Περίπου 5% των εγκύων γυναικών αναπτύσσουν τον τύπο αυτό του διαβήτη, τον διαβήτη της εγκυμοσύνης. Εμφανίζεται συνήθως μετά τις 24 εβδομάδες κύησης, ενώ υποχωρεί μετά τον τοκετό. Ωστόσο, γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη στην εγκυμοσύνη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να τον εμφανίσουν αργότερα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να ελέγχεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

 

Τι είναι ο διαβήτης;

Κατά τον διαβήτη, δεν υπάρχει αρκετή ινσουλίνη, ορμόνη που εκκρίνει το πάγκρεας και βοηθά τη γλυκόζη να περάσει από το αίμα στα κύτταρα του οργανισμού. Η ινσουλίνη είναι η ορμόνη που ελέγχει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα κι έτσι η έλλειψή της κάνει το σάκχαρο στο αίμα να είναι αυξημένο.

 

Τι προκαλεί τον διαβήτη της εγκυμοσύνης;

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ενεργειακές ανάγκες του οργανισμού είναι αυξημένες και απαιτείται περισσότερη ινσουλίνη. Ο πλακούντας, επίσης, παράγει τις δικές του ορμόνες, που θεωρείται ότι «μπλοκάρουν» τη δράση της ινσουλίνης, κάτι που δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερη ανάγκη σε ποσότητες ινσουλίνης. 

Επειδή ο οργανισμός ορισμένων γυναικών  δεν καταφέρνει να παράγει αρκετή ινσουλίνη ώστε να ικανοποιηθούν οι αυξημένες απαιτήσεις του οργανισμού, το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα αυξάνει και έχουμε τον διαβήτη της εγκυμοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση, επηρεάζεται και το έμβρυο, το οποίο λαμβάνει περισσότερη γλυκόζη από όση χρειάζεται.

 

Αντιμετώπιση του διαβήτη εγκυμοσύνης

Ο στόχος κατά την αντιμετώπιση του διαβήτη της εγκυμοσύνης είναι να παραμείνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο γιατρός θα καθορίσει τον τρόπο αντιμετώπισης, ανάλογα με την περίπτωση της εγκύου.

Σε πολλές περιπτώσεις, οι έγκυες γυναίκες καταφέρνουν να ελέγξουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ακολουθώντας κατάλληλη διατροφή, αποφεύγοντας τα γλυκά, τρώγοντας μικρά και συχνά γεύματα και ακολουθώντας  πρόγραμμα ήπιας άσκησης.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό δεν αρκεί και θα χρειαστεί ενέσιμη ινσουλίνη, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Η ινσουλίνη δεν βλάπτει το έμβρυο.

Ευνόητο είναι ότι θα γίνεται πολύ τακτική παρακολούθηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα καθόλη την υπόλοιπη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

Μετά τον τοκετό

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα επίπεδα επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά τον τοκετό.

Σε λίγες περιπτώσεις, γυναίκες με διαβήτη της εγκυμοσύνης εξακολουθούν να έχουν υψηλά επίπεδα γλυκόζης και μετά τον τοκετό, ενώ τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει όταν προϋπήρχε διαβήτης, απλώς δεν είχε διαγνωστεί πριν την εγκυμοσύνη.

 

Θα εμφανιστεί διαβήτης αργότερα;

Γυναίκες που εμφάνισαν διαβήτη της εγκυμοσύνης είναι πιθανό να εμφανίσουν στο μέλλον διαβήτη. Έχει αναφερθεί ότι αρκετές γυναίκες εμφανίζουν διαβήτη μέσα στα επόμενα 5 χρόνια μετά τον τοκετό, ενώ ένα ποσοστό 30-50% τον εμφανίζουν στη μέση ηλικία.

 

Θα εμφανιστεί ξανά σε επόμενη εγκυμοσύνη;

Οι γιατροί θεωρούν ότι είναι πολύ πιθανό μια γυναίκα που εμφάνισε διαβήτη της εγκυμοσύνης, να τον εμφανίσει ξανά σε επόμενη εγκυμοσύνη της, γι’ αυτό συστήνουν η γυναίκα ανάμεσα στις εγκυμοσύνες να διατηρεί το βάρος της σε φυσιολογικά επίπεδα, να ακολουθεί ισορροπημένη διατροφή και να ασκείται.

 

Πώς επηρεάζεται το μωρό

Ο διαβήτης της εγκυμοσύνης δεν ενοχοποιείται για προβλήματα στην ανάπτυξη του εμβρύου. Ωστόσο, εάν φτάνει στο έμβρυο περισσότερη γλυκόζη από όση απαιτείται, ενδέχεται να μεγαλώνει περισσότερο από το αναμενόμενο. Εάν το νεογνό εμφανίσει προβλήματα με χαμηλά επίπεδα γλυκόζης κατά τη γέννηση, δέχεται άμεση φροντίδα, ενώ έχουν παρατηρηθεί σε πρόωρα μωρά προβλήματα στην αναπνοή.

Το μωρό που θα γεννηθεί σαφέστατα δεν γεννιέται πάσχοντας από διαβήτη, αλλά αργότερα στη ζωή του έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει διαβήτη.

 

Πώς επηρεάζεται ο τοκετός και ο θηλασμός

Συνήθως ο τοκετός γίνεται φυσιολογικά, αλλά ανάλογα με την περίπτωση της εγκύου ενδέχεται να επιλέξει ο γιατρός πρόκληση τοκετού. Ο θηλασμός μπορεί να γίνεται κανονικά.

 

Ο τρόπος ζωής είναι σημαντικός για την πρόληψη

Η διατροφή και η φυσική άσκηση θεωρούνται σημεία «κλειδιά» για την πρόληψη του διαβήτη.

Ως προς τη διατροφή, τα γεύματα θα πρέπει να είναι μοιρασμένα σε όλη τη διάρκεια της ημέρας σε μικρές ποσότητες. Ιδανικός αριθμός γευμάτων είναι 5-6 γεύματα, μαζί με τα ενδιάμεσα, σε μικρότερες ποσότητες. Θα πρέπει, επίσης, να αποφεύγεται η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας υδατανθράκων σε ένα γεύμα, ώστε να μην αυξάνονται τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να αποφεύγονται τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Ήπια άσκηση 3 φορές την εβδομάδα, όπως έντονο περπάτημα, τρέξιμο ή άλλη δραστηριότητα θεωρείται μια καλή βάση.

 

 

Σημείωση: Το περιεχόμενο του mamakid.gr έχει ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση τη γνώμη του γιατρού σας. Το mamakid.gr δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για οποιαδήποτε συνέπεια από την εφαρμογή των συμβουλών που αναφέρονται στον ιστότοπο.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 10 Φεβρουαρίου 2012

Διαβάστε επίσης...