Αρχική σελίδα ΣΧΟΛΕΙΟ Μάθηση όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι

Μάθηση όχι μόνο στο σχολείο, αλλά και στο σπίτι

Ορισμένοι επιστήμονες θεωρούν ότι η μάθηση ξεκινά από το σπίτι, ενώ δεν χρειάζεται να είστε ούτε δάσκαλοι, ούτε να έχετε ιδιαίτερη εκπαίδευση για να ζωντανέψετε το ενδιαφέρον του παιδιού για τη μάθηση με εύκολους τρόπους στο σπίτι σας. Δείτε πώς μπορείτε να ενθαρρύνετε την αγάπη του παιδιού για την ουσιαστική γνώση, χωρίς κόπο ή χρόνο, αλλά μέσα από μια απλή διαδικασία επικοινωνίας.

Η εκπαίδευση συμβαίνει κατά κύριο λόγο στο σχολείο, όμως η γνώση και η μάθηση δεν πρέπει να περιορίζονται στην τάξη του σχολείου. Ένα μεγάλο μέρος της εκπαίδευσης συνεχίζεται στο σπίτι, ενώ αρκετοί επιστήμονες θεωρούν πλέον ότι η εκπαίδευση ξεκινά από το σπίτι. 

Δεν χρειάζεται να είναι επαγγελματίες δάσκαλοι οι γονείς για να συνεχίζουν μια εκπαιδευτική διαδικασία στο σπίτι για τα παιδιά τους. Και όταν μιλάμε για εκπαίδευση στο σπίτι, δεν εννοούμε απλώς την εργασία που έχουν να παρουσιάσουν την άλλη μέρα στο σχολείο, αλλά για κάτι πιο ουσιαστικό, πιο ενδιαφέρον και όχι απαραίτητα πιο απαιτητικό.

Εννοούμε κυρίως την παρουσία διαδικασιών που ενισχύουν τη γνώση και την αγάπη για νέες πληροφορίες και  νέες εμπειρίες και αφορά κυρίως τη σύνδεση των γνώσεων που παίρνει το παιδί στο σχολείο με την ίδια του τη ζωή.

Μια τέτοια προσέγγιση θα βοηθήσει το κάθε παιδί, αλλά ιδιαίτερα εκείνα που δείχνουν να βαριούνται το σχολείο, να μη βρίσκουν χρήσιμα ή ενδιαφέροντα όσα μαθαίνουν εκεί και γενικά δεν δείχνουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την επίπεδη εκπαιδευτική διαδικασία. Με μια απλή εμπλοκή του γονιού στη μάθηση του παιδιού, θα ενισχυθεί το ενδιαφέρον για τη γνώση, η γνώση θα γίνει πιο βαθιά και ουσιαστική, αφού θα βρίσκει εφαρμογή στην καθημερινότητα, ο νους θα διευρύνεται και η μάθηση δεν θα είναι πλέον μια βαρετή υποχρέωση, αλλά ένας τρόπος ζωής.

Κάθε γονιός, ανεξάρτητα από το επίπεδο ακαδημαϊκής του μόρφωσης, μπορεί να βοηθήσει σε κάτι τέτοιο το παιδί του. Μάλιστα, μπορεί μέσα από αυτό να εμπλουτίσει και ο ίδιος τις δικές του γνώσεις ή να θυμηθεί γνώσεις που έχει πολύ καιρό να χρησιμοποιήσει, επειδή π.χ. δεν του είναι τόσο χρήσιμες στην εργασία του.

Παρακάτω θα βρείτε μερικούς τρόπους, ώστε να φέρετε τη μαθησιακή διαδικασία στο σπίτι με εύκολο και ενδιαφέροντα τρόπο.

 

Μιλήστε για ό,τι μαθαίνει στο σχολείο. Αρχίστε μια συζήτηση ρωτώντας το παιδί σας τι καινούριο έμαθε σήμερα στο σχολείο; Κάντε πιο συγκεκριμένες ερωτήσεις, π.χ. «τι μάθατε στα Μαθηματικά;» Μπορείτε να κάνετε πιο ουσιαστική και χρήσιμη τη συζήτηση ρωτώντας πχ. «πες μου κάτι που έμαθες σήμερα και μπορείς να το χρησιμοποιήσεις έξω από το σχολείο, στην καθημερινή σου ζωή». Αν και στην αρχή μπορεί το παιδί να είναι απρόθυμο να απαντήσει, δείξτε του πως δεν κάνετε μάθημα ούτε το ελέγχετε, αλλά ότι σας ενδιαφέρει τι μαθαίνει στο σχολείο και προσπαθήστε να εμβαθύνετε περισσότερο στη γνώση που παίρνει εκεί.

 

Επεκτείνετε κι άλλο τη γνώση. Εάν βρείτε στην εφημερίδα ή στο διαδίκτυο ένα άρθρο που σχετίζεται με κάτι που έχει διδαχτεί το παιδί στο σχολείο, μπορείτε να του προτείνετε να το διαβάσει. Βοηθήστε το να καταλάβει ότι μπορεί να συμπληρώνει τη γνώση και από άλλες πηγές και να μαθαίνει να την αναζητά και να τη διασταυρώνει.

 

Συνδέστε τα μαθήματα με την καθημερινή ζωή. Πολλές φορές, τα παιδιά θεωρούν παράξενα ή ανούσια όσα μαθαίνουν στο σχολείο, επειδή δεν έχει υπάρξει μια καλή σύνδεσή τους με την καθημερινότητα ή τον φυσικό κόσμο στον οποίο ζουν, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα τη χρησιμότητά τους. Βοηθήστε τους να καταλάβουν πού εφαρμόζονται στην καθημερινότητα και στο φυσικό περιβάλλον όσα μαθαίνουν στο σχολείο μέσα από τα βιβλία. Είναι ο πιο εγγυημένος τρόπος να κάνετε τα παιδιά να αποκτούν βαθιά και ουσιαστική γνώση, ερευνητικό πνεύμα και να αγαπήσουν και να εκτιμήσουν τη μάθηση.

 

 

Παραδείγματα:

Γλώσσα: εφαρμογή ως μέσο επικοινωνίας προφορικά (συζήτηση, διάλογοι, τηλέφωνο, ραδιόφωνο, τηλεόραση, κτλ.) και γραπτά (βιβλίο, εφημερίδα, αλληλογραφία, κάρτες κτλ.), επίσης εφαρμογή στην τέχνη (θεατρικοί διάλογοι, ποίηση, λογοτεχνία κτλ.)

Μαθηματικά: εφαρμογή στη συναλλαγή χρημάτων, στις συνταγές στην κουζίνα, στην ώρα, στα αθλήματα κτλ.

Βιολογία: εφαρμογή στο ανθρώπινο σώμα, στα ζώα, στα φυτά κτλ.

Φυσική: εφαρμογή στον φυσικό κόσμο, στα αντικείμενα, στον καιρό κτλ.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Φεβρουαρίου 2012

Διαβάστε επίσης...