Αρχική σελίδα Σώμα και Ομορφιά 6 συμβουλές για όμορφο και ξεκούραστο ύπνο

6 συμβουλές για όμορφο και ξεκούραστο ύπνο

Ο επαρκής και ξεκούραστος ύπνος είναι μία από τις βασικότερες ανάγκες μικρών και μεγάλων. Συνδέεται άμεσα με τη συνολική μας υγεία, σωματική και διανοητική. Ωστόσο, ο σύγχρονος τρόπος ζωής μας παρασύρει και οι περισσότεροι δεν κοιμόμαστε αρκετά. Δείτε τι αλλαγές μπορείτε να κάνετε στη ζωή σας για να κοιμάστε περισσότερο κι εσείς και τα παιδιά σας!

 

Ανανεώστε την κρεβατοκάμαρά σας! Είτε πρόκειται για μικρές αλλαγές είτε για μεγαλύτερες, φτιάξτε ένα δωμάτιο που θα είναι φρέσκο, καινούριο και που θα σας γεννιούνται θετικά συναισθήματα όταν μπαίνετε σε αυτό. Μπορείτε να βάψετε τους τοίχους, να αλλάξετε μια κουρτίνα ή να κάνετε μικρότερες αλλαγές, όπως να προσθέσετε ένα όμορφο κάδρο που η εικόνα του σας ηρεμεί. 

Αφαιρέστε συσκευές, όπως τηλεόραση και υπολογιστή από την κρεβατοκάμαρα και άλλα αντικείμενα που σας θυμίζουν υποχρεώσεις και εντάσεις ή σας διασπούν. Αφήστε μόνο τα 2-3 βιβλία που διαβάζετε στο κομοδίνο σας και αδειάστε τον χώρο όσο περισσότερο μπορείτε!

 

Καθιερώστε μια ρουτίνα ύπνου. Διαλέξτε μια δραστηριότητα που σας ηρεμεί λίγο πριν τον ύπνο. Αυτό μπορεί να είναι ένα ζεστό μπάνιο, δέκα λεπτά μουσική ή απλώς ένα ζεστό ποτήρι γάλα.

 

Μετρήστε τις ώρες που κοιμάστε. Πολλοί είναι εκείνοι που δεν αντιλαμβάνονται πόσος ύπνος τους λείπει, επειδή δεν έχουν ακριβή εικόνα για το τι ώρα κοιμούνται τελικά το βράδι.  Κοιτάτε το ρολόι και υπολογίστε ότι χρειάζεστε οπωσδήποτε 8 ώρες ύπνου.

 

Ξεχάστε το χουζούρεμα. Σηκωθείτε αμέσως το πρωί, αντί να το αναβάλετε αλλάζοντας πλευρό! Μπορεί να φαίνεται δύσκολο εκείνη τη στιγμή, αλλά αυτό θα σας δώσει ενέργεια για όλη την ημέρα και θα σας κάνει να νυστάζετε περισσότερο το βράδι που θα είναι η κανονική ώρα ύπνου.

 

Ολοκληρώστε καφέ και έντονη δραστηριότητα 2 ώρες πριν τον ύπνο. Φροντίστε να πιείτε τον τελευταίο καφέ της ημέρας τουλάχιστον 2 ώρες πριν τον ύπνο. Το ίδιο ισχύει και για έντονες δραστηριότητες, όπως π.χ. η έντονη φυσική άσκηση. Οι ώρες αυτές θα βοηθήσουν τον οργανισμό που έχει διεγερθεί να ηρεμήσει για να φτάσει στην κατάσταση πριν τον ύπνο.

 

Βάλτε ξεκάθαρους κανόνες ύπνου. Η συνέπεια στη σωστή ώρα ύπνου θα πρέπει να είναι προτεραιότητα για όλη την οικογένεια. Προσπαθήστε να κάνετε και τα παιδιά να τη σέβονται, ώστε να επωφελούνται κι εκείνα κι εσείς από τον σωστό και επαρκή ύπνο.

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 27 Φεβρουαρίου 2012

Διαβάστε επίσης...