Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών Πότε τρώει μόνο του το μωρό;

Πότε τρώει μόνο του το μωρό;

Οι πρώτες του κρεμούλες μπαίνουν στη ζωή του μωρού σας τον 6ο μήνα και έτσι το μωρό συστήνεται για πρώτη φορά με το κουταλάκι του! Πολύ σύντομα, θα αρχίσει να μασάει τις πρώτες του μπουκίτσες από τις πρώτες στερεές τροφές, ενώ σταδιακά θα μπορεί να φάει και να πιεί μόνο του.

Περίπου στους 12 μήνες, το μωράκι μπορεί να πίνει από ένα ποτηράκι και να τρώει μόνο του με τα χέρια του ή και με κουταλάκι. Περίπου στους 15 μήνες που θα  έχει καλύτερο έλεγχο των χεριών και συντονισμό χεριού-ματιού, θα μπορεί εύκολα να οδηγήσει το φαγητό στο στόμα του. Θα μπορεί να γεμίζει το κουταλάκι του και να το οδηγεί στο στόμα, αν και ακόμη θα λερώνεται λιγάκι.

Το φαγητό και η διαδικασία αυτή στα περισσότερα μωρά θυμίζει περισσότερο παιχνίδι κι έτσι πολλές φορές θα παρατηρήσετε ότι το μωρό πειραματίζεται ή διασκεδάζει πετώντας το φαγητό του σε διάφορα σημεία γύρω του ή πετώντας και χτυπώντας τα πιατάκια, τα ποτήρια και τα κουταλάκια του. Οπωσδήποτε σας ενδιαφέρει η διασκέδαση του μωρού, αλλά θα πρέπει να περάσετε το μήνυμα ότι τα αντικείμενα αυτά έχουν συγκεκριμένη χρήση και ότι την ώρα του φαγητού ο βασικός στόχος είναι άλλος. Το φαγητό δεν είναι μέσο διασκέδασης, γιατί κανένας δεν διασκεδάζει όταν μετά θα χρειαστεί να καθαρίσει μια κουζίνα πιτσιλισμένη από φρουτόκρεμες. Με σταθερό και ήρεμο τρόπο, θα χρειαστεί να αποθαρρύνετε το μωρό να συνεχίσει τέτοια συμπεριφορά.

Μέχρι τους 18 μήνες, το  μικρό παιδάκι  σας θα μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο του και το πιρουνάκι του, εκτός από το κουταλάκι και το ποτήρι του, ενώ ίσως κάποιες φορές εξακολουθεί να προτιμά να φάει με τα χέρια.

Περίπου μέχρι να γίνει 2 ετών, το πιτσιρίκι θα έχει κατακτήσει τις βασικές δεξιότητες που του χρησιμεύουν την ώρα του φαγητού, ενώ θα προτιμά πιο διασκεδαστικούς τρόπους για παιχνίδι, από το να παίζει με το φαγητό του. Τα περισσότερα παιδάκια, μάλιστα, αρχίζουν να μη νιώθουν όμορφα όταν λερωθούν με το φαγητό τους στο πρόσωπο ή τα χέρια τους. Ακόμη και μια μικρή μερίδα παιδιών που συνεχίζουν να τρώνε με πιο «χαοτικό» τρόπο μέχρι και τα 3 τους χρόνια, μετά από τα τρίτα τους γενέθλια θα έχουν πολύ καλύτερη συμπεριφορά στο τραπέζι.

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 21 Φεβρουαρίου 2012

 

Διαβάστε επίσης...