Αρχική σελίδα ΔΙΑΤΡΟΦΗ Διατροφικές Συμβουλές Η κρυμμένη ζάχαρη στα γεύματα

Η κρυμμένη ζάχαρη στα γεύματα

Τα τελευταία χρόνια έπειτα από εκτεταμένες εκστρατείες ενημέρωσης για την παχυσαρκία και την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν και προσπαθούν να μετριάσουν την ποσότητά της στα γεύματα. Ωστόσο, τα παιδιά καταναλώνουν αρκετές ποσότητες ζάχαρης που βρίσκεται ως πρόσθετο μέσα στα τρόφιμα ή «καμουφλαρισμένη» με άλλα ονόματα, όπως σιρόπι μαλτόζης, φρουκτόζη, σιρόπι καλαμποκιού, δεξτρόζη, κ.α.

Τα παραπάνω γλυκαντικά εξακολουθούν να έχουν τα μειονεκτήματα της γνωστής κρυσταλλικής ζάχαρης, δηλαδή άδειες θερμίδες, χωρίς θρεπτικά συστατικά, που ενισχύουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας και προβλημάτων υγείας.

Αναφέρεται, μάλιστα, ότι παιδιά 6 έως 11 ετών καταναλώνουν καθημερινά σχεδόν 20 κουταλάκια ζάχαρης μέσω των τροφών, με τη μορφή της πρόσθετης ζάχαρης. Πώς μπορούν, λοιπόν, να προστατέψουν οι γονείς τα παιδιά τους από τις μεγάλες αυτές ποσότητες;

Αρχικά, θα πρέπει να εντοπιστεί πού βρίσκεται όλη αυτή η ποσότητα ζάχαρης. Η επιπλέον ζάχαρη περιέχεται στα τυποποιημένα γλυκά, στα αναψυκτικά, αλλά και στο έτοιμο φαγητό. Επίσης, βρίσκεται σε πολλές ετικέτες τροφίμων, που θεωρούμε «υγιεινά».

Μερικοί εύκολοι κανόνες για να περιοριστεί η κατανάλωση της «κρυμμένης» ζάχαρης:

  • Διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες και τους πίνακες στις συσκευασίες, ακόμη και στα προϊόντα που με μεγάλα γράμματα προβάλουν τη θρεπτικότητά τους.
  • Περιορίστε τις ποσότητες σε γλυκά, μπισκότα, τούρτες, κρέμες και άλλα επιδόρπια.
  • Επιλέξτε δημητριακά χωρίς προσθήκη ζάχαρης και με ελάχιστη επεξεργασία, π.χ. νιφάδες βρώμης.
  • Αποφύγετε τα έτοιμα γιαούρτια με προσθήκη ζάχαρης και φρούτων, φτιάξτε τα δικά σας σε απλό αγελαδινό γιαούρτι προσθέτοντας μέλι και φρούτα.
  • Περιορίστε τα αναψυκτικά, περιέχουν τεράστιες ποσότητες ζάχαρης. Προσέξτε την πρόσθετη ζάχαρη σε συσκευασμένους χυμούς. Προτιμήστε νερό και γάλα χωρίς γλυκαντικά, ενώ αποφύγετε τα ισοτονικά αθλητικά ποτά.

 

Διαβάστε επίσης...