Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών Όταν μυρίζει η αναπνοή του παιδιού

Όταν μυρίζει η αναπνοή του παιδιού

Τις περισσότερες φορές, όταν υπάρχει δυσοσμία από το στόμα του παιδιού, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το παιδί αναπνέει από το στόμα και έτσι η στοματική κοιλότητα ξηραίνεται, επιτρέποντας την ανάπτυξη βακτηριδίων που προκαλούν αυτή τη  δυσάρεστη μυρωδιά.

Ο λόγος που ορισμένα παιδιά αναπνέουν συστηματικά από το στόμα και όχι από τη μύτη, μπορεί να είναι ότι έχουν ρινική συμφόρηση, αλλεργία, ρινίτιδα ή διογκωμένους αδένες που εμποδίζουν τις ρινικές οδούς. Σε αυτές τις περιπτώσεις καλό είναι να γίνει μια επίσκεψη στον παιδίατρο ώστε να γίνει διάγνωση και να χορηγηθεί κατάλληλη θεραπεία. Θα πρέπει να διερευνηθεί και η πιθανότητα να έχει εισαχθεί ένα ξένο σώμα στη μύτη του παιδιού που εμποδίζει την αναπνοή.

Επίσης, το πιπίλισμα του δαχτύλου ή κάποιου άλλου αντικειμένου (παιχνίδι, πανάκι κτλ.) μπορεί να ξηράνει το στόμα με αποτέλεσμα τη δυσοσμία.

Άλλες αιτίες δυσοσμίας, συχνές ή σπανιότερες, είναι τερηδόνα στα δόντια, η κατανάλωση ορισμένων τροφών, ορισμένες ασθένειες (π.χ. ηπατική ανεπάρκεια), κατανάλωση τροφών μολυσμένες με χημικά, παρενέργειες χορηγούμενου φαρμάκου κ.α.