Αρχική σελίδα 7 - 12 ετών Πηγαίνοντας στο σχολείο με ασφάλεια

Πηγαίνοντας στο σχολείο με ασφάλεια

Τα παιδιά μπορεί να πηγαίνουν στο σχολείο τους με αυτοκίνητο, με σχολικό, με ποδήλατο, με τα πόδια, συνοδευόμενα ή όχι από κάποιον μεγαλύτερο, αλλά σε κάθε περίπτωση το πρώτο μέλημα στη μετακίνηση προς και από το σχολείο θα πρέπει να είναι η ασφάλειά τους.

 

Με το Αυτοκίνητο

Στην περίπτωση που το παιδί μεταφέρεται στο σχολείο με το αυτοκίνητο του γονιού ή άλλου ατόμου που έχει αναλάβει τη μεταφορά, π.χ. παππούς ή γιαγιά, αυτονόητο είναι ότι θα πρέπει να τηρούνται όλοι οι κανόνες ασφαλείας που αφορούν τη μεταφορά ενός παιδιού σε αυτοκίνητο. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τη νομοθεσία, θα πρέπει να υπάρχει συμμόρφωση για ειδικό καρεκλάκι για το παιδί και ζώνες ασφαλείας. Φροντίστε να έχει τοποθετηθεί σωστά το καρεκλάκι αυτοκινήτου, καθώς η λανθασμένη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην επιβίβαση και την αποβίβαση του παιδιού έξω από το σχολείο, όπου πιθανότατα υπάρχει αρκετή κίνηση οχημάτων και πεζών. Το παιδί καλό είναι να μπει ή να βγει από το αυτοκίνητο υπό την επίβλεψη του ενήλικα. Ο οδηγός ή ο συνοδός του παιδιού θα πρέπει να ελέγξει ότι η πόρτα μπορεί να ανοίξει χωρίς κίνδυνο, π.χ. δεν διέρχεται κάποιο μηχανάκι, και να οδηγήσει το παιδί με ασφάλεια στο πεζοδρόμιο του σχολείου. Το πιο ασφαλές είναι να ανοίξει μόνος ο ενήλικας την πόρτα στο παιδί ώστε να έχει τον έλεγχο της ασφάλειάς του.

Ακόμη κι όταν έχει χτυπήσει το κουδούνι και το παιδί έχει καθυστερήσει, η βιασύνη δεν θα πρέπει να επηρεάσει την προσοχή που χρειάζεται για την ασφάλεια του παιδιού.

 

Με το σχολικό

Εάν το σχολείο που φοιτά το παιδί παρέχει τη δυνατότητα του σχολικού, οπωσδήποτε οι γονείς καλό είναι να ελέγξουν και οι ίδιοι εάν τηρούνται οι προδιαγραφές ασφαλείας στη μετακίνηση του παιδιού τους. Για παράδειγμα, μπορούν να ρωτήσουν για τη χρήση ζωνών ασφαλείας ή εάν υπάρχουν ειδικά καρεκλάκια για τα πολύ μικρά παιδιά. Μια ματιά στο όχημα και στον οδηγό μπορούν να δώσουν μια πρόχειρη εικόνα για την κατάσταση του οχήματος, εάν είναι φροντισμένο, εάν υπάρχουν κουρτινάκια στα παράθυρα ή κλιματισμός (για τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες είναι και θέμα ασφάλειας). Είναι εύλογο να αναφέρετε τυχόν προβληματισμούς στον υπεύθυνο του σχολείου ή να ρωτήσετε εάν η φροντίδα των οχημάτων γίνεται επαρκώς, ενώ σίγουρα εάν δείτε έναν ηλικιωμένο οδηγό που τα αντανακλαστικά του και η όρασή του μπορούν να αμφισβητηθούν, ίσως χρειάζεται να αναρωτηθείτε λίγο περισσότερο για την ασφάλεια των μετακινήσεων.

Σημαντικό στις μετακινήσεις με το σχολικό είναι επίσης η αποβίβαση και η επιβίβαση του παιδιού στο όχημα, καθώς δυστυχώς υπάρχουν στοιχεία με αυξημένα περιστατικά τραυματισμών σε εκείνη ακριβώς τη φάση. Η ευθύνη της αποβίβασης και της επιβίβασης αφορά τόσο τους γονείς όσο και τους συνοδούς στο σχολικό και θα πρέπει να εξασφαλιστεί ότι το παιδί μπορεί να ανέβει ή να κατέβει με ασφάλεια από το όχημα. Ο οδηγός, επίσης, θα πρέπει να ελέγχει ότι το παιδί έχει απομακρυνθεί με ασφάλεια από το όχημα και αφού η πόρτα κλείσει να ξεκινήσει ξανά να κινεί το σχολικό. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, καθώς υπάρχουν περιστατικά όπου στις «τυφλές γωνίες» του οχήματος γύρω από το σχολικό, ο οδηγός δεν παρατήρησε ότι το παιδί ήταν κοντά στο αυτοκίνητο. Φροντίστε για την ασφαλή επιβίβαση και αποβίβαση του παιδιού, έχοντας υπόψη ότι όσο πιο μικρό είναι τόσο δεν γνωρίζει τους κανόνες που ισχύουν στο δρόμο.

 

Με τα πόδια

Ακόμη κι όταν το παιδί συνοδεύεται από κάποιον μεγαλύτερο, μπορεί να μάθει ότι περπατάμε πάντοτε στο πεζοδρόμιο, ότι κοιτάζουμε προσεκτικά πριν διασχίσουμε τον δρόμο και γενικότερα θα το ωφελήσει να μαθαίνει να προσέχει ώστε να έρθει η ώρα να κινείται στο δρόμο και μόνο του και να έχει την ευθύνη του εαυτού του. Εάν ένα μεγαλύτερο παιδί, π.χ. αδερφός ή αδερφή, συνοδεύουν ένα μικρότερο στο σχολείο, βεβαιωθείτε ότι το μεγάλο παιδί κατανοεί την ευθύνη που έχει για να προσέχει το μικρότερο και εξηγήστε του καλά ότι ένα μικρό παιδί δεν κατανοεί πολλά από τους κανόνες του δρόμου, ούτε αντιλαμβάνεται τους κινδύνους.

Συνήθως τα παιδιά περνούν τα 10 τους χρόνια για να μπορούν με ασφάλεια να περπατήσουν μέχρι το σχολείο τους μόνα τους, αλλά φυσικά είναι στην ευχέρεια του γονιού να αποφασίσει εάν το παιδί θα πηγαίνει στο σχολείο με τα πόδια μόνο του ή όχι. Οπωσδήποτε αυτό καθορίζεται και από το πού βρίσκεται το σχολείο, σε πόση απόσταση από το σπίτι, εάν παρεμβάλλονται κεντρικοί δρόμοι ή όχι στη διαδρομή του και ακόμη και η γενικότερη ασφάλεια στη γειτονιά κ.α.

Εάν αποφασίσατε ότι το παιδί σας είναι έτοιμο να πηγαίνει μόνο του στο σχολείο με τα πόδια, μπορείτε να το βοηθήσετε ώστε να γίνει πιο ασφαλής η μετακίνησή του με διάφορους τρόπους. Αρχικά, επιλέξτε τη διαδρομή προς το σχολείο και πηγαίνετε μαζί του τις πρώτες φορές, επισημαίνοντας τα σημεία που πρέπει να προσέχει, π.χ. διαβάσεις, κεντρικούς δρόμους, φανάρια κτλ. Επιμείνετε ότι θα πρέπει να κοιτάζει προσεκτικά και στις δύο κατευθύνσεις πριν διασχίσει οποιονδήποτε δρόμο και ότι δεν θα πρέπει να πετάγεται απότομα στον δρόμο ξαφνιάζοντας ενδεχομένως τους οδηγούς. Τονίστε του ότι θα πρέπει να περπατάει στο πεζοδρόμιο και ότι χρειάζεται ακόμη περισσότερη προσοχή όταν βρέχει.

Γενικότερα για την ασφάλειά του, μπορείτε να του εξηγήσετε ότι καλό είναι να μην καθυστερεί άσκοπα στο δρόμο, να μη μιλάει σε αγνώστους και να μη δεχτεί να ακολουθήσει κανένα άγνωστο για κανένα λόγο. Εάν έχει παρέα κάποιο φίλο για τη διαδρομή θα είναι πολύ καλύτερα, αρκεί να ακολουθεί όσα του μάθατε για την ασφάλειά του και να μην παίζει π.χ. στη μέση του δρόμου με τους φίλους του.

 

Με το ποδήλατο

Εάν το παιδί σας προτιμά να πηγαίνει στο σχολείο με το ποδήλατό του, βεβαιωθείτε ότι ακολουθεί τους αντίστοιχους κανόνες ασφαλείας, π.χ. φοράει κράνος, γνωρίζει και ακολουθεί τους κανόνες του ΚΟΚ και ότι φορά κατάλληλα ρούχα με ανακλαστήρες, ειδικά όταν βρέχει. Επίσης, φροντίστε το ποδήλατο να είναι σε καλή κατάσταση, π.χ. λάστιχα, φρένα κτλ.

 

Διαβάστε επίσης...