Πώς να προετοιμάσω το παιδί μου για το νέο αδελφάκι;
Αν ο ερχομός του πρώτου παιδιού στην οικογένεια έφερε νέες ισορροπίες, ο ερχομός ενός δεύτερου παιδιού θα δημιουργήσει ξανά ένα νέο σκηνικό, στο οποίο θα χρειαστεί να προσαρμοστούν τόσο οι γονείς όσο και το πρωτότοκο παιδί, το οποίο θα πάψει να είναι μοναχοπαίδι. Πώς μπορείτε να το προετοιμάσετε για το νέο αδελφάκι και πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και να αναπτύξει αδελφικούς δεσμούς με το νέο μωρό;
Για τους ίδιους τους γονείς, πιθανότατα είναι πολύ διαφορετικό να επιστρέφουν από το μαιευτήριο για δεύτερη φορά. Την πρώτη φορά ζούσαν κάτι πολύ καινούριο και μάθαιναν μέσα από το πρώτο μωράκι τους, αγωνιώντας να το φροντίσουν σωστά. Τη δεύτερη φορά ίσως πολλά πράγματα να είναι πιο εύκολα σε πρακτικό επίπεδο, αλλά δίνεται αρκετά μεγάλο βάρος στο πώς το μεγάλο παιδί θα υποδεχτεί το νέο του αδελφάκι, πώς θα αισθανθεί και πώς οι γονείς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις διαφορετικές ανάγκες των δύο παιδιών.
Πώς μπορείτε να προετοιμάσετε το πρώτο παιδί σας για τον ερχομό του νέου μωρού
Μια καλή προετοιμασία πάντοτε δημιουργεί συνθήκες για ομαλότερη εξέλιξη στη νέα πραγματικότητα. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι για να προετοιμάσετε το μεγαλύτερο παιδάκι σας για τον ερχομό του μικρότερου, έχοντας πάντοτε υπόψη ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του χαρακτήρα, ενώ ο τρόπος προσέγγισης εξαρτάται και από την ηλικία του πρώτου παιδιού και τι μπορεί να αντιληφτεί.
Το πρώτο παιδί ανήκει στην οικογένεια και υποδέχεται κι εκείνο το νέο μέλος, όπως και οι γονείς. Βοηθήστε το να συμμετέχει στη διαδικασία με διάφορους τρόπους, όπως:
- Δείξτε στο παιδί την κοιλιά σας που μεγαλώνει και πάρτε το μαζί στον γιατρό για το υπερηχογράφημα. Πείτε του πως κι εκείνο ήταν κάποτε τόσο μικρό και σας ενθουσίαζε το ίδιο όταν το βλέπατε στον υπέρηχο ή το νιώθατε στην κοιλιά σας.
- Εμπλέξτε το παιδί στη διαδικασία προετοιμασίας του νέου δωματίου ή της κούνιας και δείξτε του τα μωρουδιακά (που κατά πάσα πιθανότητα ήταν τα δικά του).
- Αναφέρετε παραδείγματα από γνωστές οικογένειές σας που έχουν δύο ή περισσότερα παιδιά και τονίστε τα πλεονεκτήματα, π.χ. παρέα για παιχνίδι.
- Πείτε στο παιδί αν θέλει να ετοιμάσει ένα δικό του μικρό δωράκι «υποδοχής» για το μωρό που θα έρθει, π.χ. μια ζωγραφιά για να την κολλήσετε στον τοίχο δίπλα στην κούνια του.
- Εκτός από τα ευχάριστα που μπορείτε να του πείτε, όπως π.χ. ότι θα έχει παρέα, θα παίζουν μαζί κτλ., καλό είναι να μιλήσετε και λίγο ρεαλιστικά, εξηγώντας με απλά λόγια στο παιδί ότι στην αρχή το νέο μωράκι θα κλαίει αρκετά και κυρίως θα τρώει και θα κοιμάται. Θα χρειαστεί να περιμένει λίγο καιρό για να μπορεί να παίζει μαζί του και θα χρειαστεί επίσης να κάνει κι εκείνο υπομονή με το κλάμα του.
- Καθησυχάστε το παιδί λέγοντάς του ότι είναι μοναδικό στην καρδιά σας και πως η αγάπη σας δεν θα μειωθεί.
Σε πιο πρακτικό επίπεδο, έχετε αρκετά να φροντίσετε, όπως:
- Πού θα κοιμάται και ποιο θα είναι το δωμάτιο του νέου μωρού. Σημαντικό είναι να γίνουν οι αλλαγές που χρειάζονται αρκετά πριν γεννηθεί το νέο μωρό, π.χ. αν πρόκειται το μεγάλο παιδί να βγει από την κούνια του ή να αλλάξει δωμάτιο.
- Προγραμματίστε έγκαιρα ποιος θα φροντίζει το μεγαλύτερο παιδί σας τις ημέρες που θα βρίσκεστε στο μαιευτήριο και εξηγήστε του τι θα συμβεί και γιατί.
Μόλις γεννηθεί το νέο μωρό
Μόλις γεννηθεί το μωρό, θα γίνει η πρώτη γνωριμία με το νέο αδερφάκι. Θυμηθείτε ότι η ζήλεια έχει αρχίσει να «τσιμπάει» μέσα στο μεγάλο παιδί που βλέπει τη συνεχή προσοχή και αγκαλιά να στρέφονται στο νεογέννητο μωρό και μην ξεχνάτε να του δίνετε όσο μπορείτε απλόχερα αγκαλιές. Μια καλή ιδέα είναι να γιορτάσετε τον ερχομό του μωρού με το μεγάλο παιδάκι, κάνοντάς του ένα μικρό δωράκι ή μια βόλτα στο αγαπημένο του μέρος. Επίσης, ο μπαμπάς, όσο η μαμά είναι πολύ απασχολημένη με το νεογέννητο, μπορεί να αφιερώσει λίγο χρόνο μόνο στο μεγάλο παιδί για μια βόλτα ή μια αποκλειστική ασχολία, ώστε να νιώσει κι εκείνο σημαντικό.
Αφήστε το παιδί να αγγίξει και να χαϊδέψει το νεογέννητο αδελφάκι του χωρίς να δείχνετε ανησυχία. Εξηγήστε του με απλά λόγια την ευαισθησία ενός βρέφους και πώς θα πρέπει να του αγγίζει. Αφήστε το να το αγκαλιάσει με τη βοήθειά σας και ανάλογα με την ηλικία του.
Μην ξεχνάτε να συμπεριλαμβάνετε το μεγάλο παιδί στις φωτογραφίες και τα βίντεο του μωρού, ενώ καλό είναι να αναφέρετε στους ανθρώπους που έχετε το θάρρος να το κάνετε, να μην ξεχνούν να δίνουν αρκετή σημασία και στο πρώτο παιδί όταν έρχονται να γνωρίσουν το νέο μωρό.
Σταδιακά θα βρείτε ένα πρόγραμμα που θα επιτρέπει να φροντίζετε τις ανάγκες του νεογέννητου και παράλληλα να βρίσκετε χρόνο, π.χ. όταν το μωρό κοιμάται, για το μεγαλύτερο παιδί σας. Θα βρίσκετε τρόπους να είστε όλοι μαζί και να περνάτε όμορφες στιγμές, είτε κάνετε κάτι όλοι μαζί είτε ο καθένας έχει τη δική του ασχολία σε έναν κοινό χώρο.
Πώς θα αντιδράσει το πρώτο παιδί ανάλογα με την ηλικία του
Η αντίδραση του κάθε παιδιού στο νέο αδερφάκι του είναι διαφορετική και σχετίζεται με την ιδιοσυγκρασία του, την ανάπτυξή του, αλλά και την ηλικία. Συνήθως, τα μεγαλύτερα παιδιά συνειδητοποιούν περισσότερο τι συμβαίνει και περιμένουν με ανυπομονησία το νέο μωρό, ενώ τα μικρότερα είναι πιο μπερδεμένα και ο ερχομός του μωρού τα ταράζει περισσότερο.
Τα παιδάκια μέχρι 2 ετών δυσκολεύονται να καταλάβουν τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά το αντιλαμβάνονται όσο βιώνουν τον ερχομό του νέου μωρού. Τη μεγαλύτερη δυσκολία αντιμετωπίζουν συνήθως τα παιδιά 2 μέχρι 4 ετών, που δεν μοιράζονται ευχάριστα την αγκαλιά και την προσοχή των γονιών τους. Χρειάζεται υπομονή και προσπάθεια, ώστε να κατανοήσει το παιδί ότι το μικρό αδερφάκι του χρειάζεται περισσότερη προσοχή και φροντίδα και ταυτόχρονα να μη νιώσει ότι στερείται κάτι σημαντικό από τους γονείς του. Ενθαρρύνετέ το να βοηθήσει στη φροντίδα του μωρού, π.χ. να σας φέρει μια καινούρια πάνα.
Τα παιδιά σχολικής ηλικίας κατανοούν ότι βρίσκονται σε πολύ διαφορετικό στάδιο από το νέο αδερφάκι, όμως δεν τα εμποδίζει αυτό να ζηλεύουν την προσοχή που απολαμβάνει το νέο μωρό. Ενθαρρύνετέ το στις ασχολίες, τις δραστηριότητες και τις επιτυχίες του και ζητήστε τη γνώμη του για τη διακόσμηση στο δωμάτιο του μωρού ή διαλέξτε μαζί νέα παιχνίδια.
Αν αντιδράσει άσχημα;
Η ανάγκη για αγάπη μπορεί να οδηγήσει αρκετά παιδιά να νιώσουν ζήλεια, θυμό και άλλα αρνητικά συναισθήματα προς το νέο μωρό ή και προς τους γονείς. Αυτό συμβαίνει πολλές φορές και είναι φυσιολογικό, αφού το κάθε παιδί χρειάζεται λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα και να σιγουρευτεί ότι η θέση του δεν κινδυνεύει από τον νέο μικροσκοπικό «εισβολέα»!
Το παιδί σας μπορεί να εμφανίσει αρκετά διαφορετικές συμπεριφορές, να φέρεται σα μικρότερο μωρό και να ζητά την προσοχή σας κάνοντας αταξίες ή να σας προκαλεί με άσχημες συμπεριφορές. Με υπομονή μπορείτε να αγνοείτε την κακή συμπεριφορά και να επιβραβεύετε την καλή συμπεριφορά, ενώ εάν τα πράγματα χειροτερεύουν μπορείτε να κάνετε μια συζήτηση, εξηγώντας ότι οι κανόνες καλής συμπεριφοράς δεν αλλάζουν, ενώ ταυτόχρονα δώστε απλόχερα αγάπη και κατανόηση με σκοπό να το καθησυχάσετε.
Σε κάθε περίπτωση, μιλήστε ξεκάθαρα όταν το παιδί αρχίσει να εκφράζει την οργή του προς το μωρό, π.χ. χτυπώντας το, λέγοντας ότι βίαιη συμπεριφορά δεν επιτρέπεται. Μην ξεχνάτε ότι τέτοιες συμπεριφορές μπορεί να συμβούν όταν εσείς βγείτε για λίγο από το δωμάτιο, ενώ όταν είστε όλοι μαζί τα πράγματα δείχνουν ομαλά. Γι’ αυτό μην αφήνετε στην αρχή το νέο μωρό με το μεγαλύτερο αδελφάκι μόνα τους, η επίβλεψή σας είναι απαραίτητη.
Θυμηθείτε ότι είναι συχνό πολλά πρωτότοκα παιδιά να μην εκφράζουν ανοιχτά τα αρνητικά τους συναισθήματα και να κλείνονται στον εαυτό τους. Ενθαρρύνετε το παιδί να εκφραστεί, αποδεχτείτε ακόμη και τα αρνητικά του συναισθήματα, π.χ. την οργή, τη ζήλεια ή τον θυμό και βοηθήστε το να τα διαχειριστεί και να τα ξεπεράσει, αναφέροντας και τις θετικές πλευρές της αδελφικής σχέσης.
Ημερ/νία δημοσίευσης: 19/10/2012
< Προηγούμενο | Επόμενο > |
---|
Διαβάστε επίσης...