Αρχική σελίδα Σώμα και Ομορφιά Αλλεργίες την άνοιξη

Αλλεργίες την άνοιξη

Η άνοιξη είναι η εποχή της αναγέννησης, του ήλιου και της καλής διάθεσης. Εκτός από όσα όμορφα μας φέρνει, όμως, για πολλούς ανθρώπους σημαίνει και επίσκεψη από τα ενοχλητικά συμπτώματα αλλεργιών.

 

Τι προκαλεί τις αλλεργίες;

Οι εποχιακές αλλεργίες της άνοιξης οφείλονται κυρίως στο γεγονός ότι αυτή την εποχή απελευθερώνεται η γύρη από τα δέντρα και τα λουλούδια κι έτσι πολλοί άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας, με μπούκωμα στη μύτη, φτέρνισμα και συχνά συμπτώματα στα μάτια, όπως κοκκίνισμα, φαγούρα και δάκρυα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται σε άτομα που τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν άσθμα, με δυσκολία στην αναπνοή και έντονο βήχα.

Όταν οι μικροσκοπικοί κόκκοι γύρης μπουν στο εσωτερικό της μύτης ενός ανθρώπου που εμφανίζει αλλεργία, το ανοσοποιητικό του σύστημα αντιδρά καθώς θεωρεί τη γύρη ως «εισβολέα» και απελευθερώνει αντισώματα. Τα αντισώματα επιτίθενται στα αλλεργιογόνα και έτσι εκλύονται χημικές ουσίες που ονομάζονται ισταμίνες στο αίμα. Αυτές είναι που πυροδοτούν συμπτώματα, όπως καταρροή στη μύτη, φαγούρα στα μάτια και όλα τα άλλα συμπτώματα της αλλεργίας.

Τα είδη δέντρων και φυτών που μπορούν να προκαλέσουν αλλεργία είναι δυστυχώς πάρα πολλά και η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανεξέλεγκτη, καθώς τα σωματίδια γύρης μεταφέρονται από τον αέρα σε μεγάλες αποστάσεις.

 

Πώς αντιμετωπίζονται οι αλλεργίες;

Ο γιατρός είναι εκείνος που μπορεί να διαγνώσει εάν συμπτώματα όπως η καταρροή στη μύτη οφείλονται σε αλλεργία και επίσης μπορεί να παραπέμψει σε εξετάσεις και διαγνωστικούς ελέγχους. Ανάλογα με τη διάγνωση και την ένταση των συμπτωμάτων ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αγωγή, π.χ. με αντιινσταμινικά, αποσυμφορητικά κ.α. Τα φάρμακα αυτά θα πρέπει οπωσδήποτε να λαμβάνονται με την καθοδήγηση του γιατρού και όχι κατά την κρίση του ασθενή. Πολλοί ασθενείς, επίσης, στρέφονται για την ανακούφιση των συμπτωμάτων τους στην εναλλακτική ιατρική ή σε φυσικά σκευάσματα με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Ασφαλείς είναι οι λύσεις, όπως σταγόνες φυσιολογικού ορού στα μάτια και στη μύτη ή ρινικές πλύσεις με θαλασσινό νερό.

 

Όμως, μπορείτε να λάβετε ορισμένα μέτρα για την προστασία σας και για να έχετε πιο ήπια συμπτώματα, όπως:

  • Παραμείνετε σε εσωτερικό χώρο τις ώρες που οι ποσότητες γύρης είναι αυξημένες μέσα στην ημέρα, π.χ. μέχρι το μεσημέρι
  • Κρατήστε τα παράθυρα κλειστά τις ώρες αυτές και ιδιαίτερα όταν φυσάει
  • Χρησιμοποιήστε ιονιστή
  • Καθαρίζετε συχνά τα φίλτρα του κλιματιστικού σας
  • Καθαρίζετε συχνά τις επιφάνειες που μπορεί να εγκαθίσταται η γύρη και η σκόνη
  • Όταν επιστρέφετε από έξω, πλυθείτε, λούστε τα μαλλιά σας και πλύνετε τα ρούχα σας. Μην βάζετε τα παπούτσια μέσα στο σπίτι. Έτσι η γύρη που «μαζέψατε» από έξω θα μείνει μακριά σας!