Αρχική σελίδα ΥΓΕΙΑ Τροφές που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Τροφές που θα δυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού σας

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν περίπου ποιές τροφές δεν είναι καλές για την υγεία των παιδιών τους, αλλά έχουν στο μυαλό τους τροφές που θα βοηθήσουν αισθητά την υγεία και την άμυνά τους; Μάθετε ποιές τροφές είναι αυτές που αξίζει να περιλαμβάνονται στο διαιτολόγιο των παιδιών για μια καλύτερη υγεία και λιγότερες ασθένειες.

Η φυσική άμυνα του οργανισμού είναι πια αποδεκτό ότι εξαρτάται αρκετά από τη διατροφή. Υπάρχουν τροφές που θα βοηθήσουν και θα θωρακίσουν τον οργανισμό του παιδιού και, όχι, δεν είναι δυσεύρετες ούτε έχουν περίεργα ονόματα ούτε θα πρέπει να ψάξετε σε μακρινά ειδικά καταστήματα για να τις προμηθευτείτε! Είναι ίσως ήδη μέσα στο ψυγείο και τα ντουλάπια σας!

 

Ποιές είναι αυτές οι σούπερ τροφές;

 

Γιαούρτι

Το γιαούρτι περιέχει τα πολύτιμα προβιοτικά. Τα προβιοτικά κατοικούν στο έντερο και παίζουν σημαντικό ρόλο στον τρόπο που ο οργανισμός χρησιμοποιεί την τροφή, αλλά και στην ικανότητα να αντιστέκεται στις διάφορες ασθένειες. Σύμφωνα με μελέτη, τα παιδιά που κατανάλωναν μία μερίδα γιαουρτιού την ημέρα εμφάνισαν σχεδόν 20% μειωμένο κίνδυνο για κρυώματα, ωτίτιδες και λοίμωξη από στρεπτόκοκκο.

Τα γιαούρτια που συνιστώνται από τους ειδικούς είναι εκείνα που αναφέρουν ότι περιέχουν ζωντανές καλλιέργειες γιαουρτιού ή τα παραδοσιακά με την πέτσα, που καλό είναι να αφαιρείται.

 

Φρούτα και Λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά προσφέρουν ένα ισχυρό κοκτέιλ βιταμινών και θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων η βιταμίνη C που είναι γνωστό ότι ενισχύει την άμυνα του οργανισμού. Οι φυτοχημικές ουσίες που περιέχουν προστατεύουν και από πολλές χρόνιες παθήσεις και εκφυλιστικές ασθένειες. Καρότα, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, πορτοκάλια, γλυκοπατάτες είναι στην πρώτη γραμμή άμυνας!

 

Αμύγδαλα

Τα αμύγδαλα περιέχουν τα πολύ χρήσιμα ωμέγα 3 λιπαρά, που θεωρείται ότι ενισχύουν τον οργανισμό απέναντι στις ασθένειες. Μελέτη έχει αποδείξει ότι τα ωμέγα 3 λιπαρά περιορίζουν τις αναπνευστικές λοιμώξεις στα παιδιά. Περιέχουν επίσης πρωτεΐνες, ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη Ε. Τα μουσκεμένα αμύγδαλα είναι πιο αφράτα, ενώ μπορούν να αποτελούν από μόνα τους ένα σνακ ή να τα χρησιμοποιήσετε ψιλοκομμένα στα δημητριακά πρωινού, σε σαλάτες, φρουτοσαλάτες ή και ακόμα και σε μακαρονάδες!

 

Ψάρια

Γεμάτα από σελήνιο, πρωτεΐνες, και άλλα χρήσιμα συστατικά, ενώ τα λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός περιέχουν τα χρήσιμα ωμέγα 3 λιπαρά με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Σερβίρετέ τα δύο φορές την εβδομάδα και ενισχύστε τον οργανισμό των παιδιών και όλης της οικογένειας.

 

Άπαχο κρέας

Τα άπαχα κρέατα, όπως άπαχο μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα κτλ. προσφέρουν τις απαραίτητες πρωτεΐνες και αμινοξέα που ενισχύουν τον οργανισμό, ενώ περιέχουν ψευδάργυρο που βοηθά τα λευκοκύτταρα να δώσουν τη μάχη με τους μολυσματικούς παράγοντες.

 

Βρώμη και Κριθάρι

Περιλαμβάνουν μεγάλες ποσότητες β-γλυκανών που είναι γνωστές για τις αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές τους ιδιότητες. Οι νιφάδες βρώμης είναι ιδανικές για ένα χορταστικό πρωινό, κρύο ή ζεστό, αλλά μπορείτε να τις προσθέσετε και σε άλλα φαγητά, όπως σε μπιφτέκια, μπισκότα κ.α.

 

 

Διαβάστε κι αυτό:

 

Προτιμήστε πλήρεις και ανεπεξέργαστες τροφές – προτιμήστε την ολική άλεση ή ολόκληρο το φρούτο αντί για το χυμό του, καθώς θα λάβετε έτσι όλη την ποσότητα βιταμινών και φυτικών ινών που περιέχει. Εάν τα παιδιά προτιμούν ρευστές τροφές, δοκιμάστε την πολτοποίηση στο μπλέντερ, που διατηρεί όλο το φρούτο που θα τρώγατε (καθαρισμένο φυσικά) και δεν αποβάλλει μέρη του, όπως ίνες και πιο σκληρά μέρη.

Πάνω από όλα η ποικιλία – το πιο σημαντικό είναι να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στις τροφές που καταναλώνονται, όπως στα φρούτα και τα λαχανικά, το κρέας κτλ. Κάθε μέρα μπορεί να περιλαμβάνει διαφορετικά είδη από τις ομάδες τροφών για καλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και αποφυγή ανάπτυξης δυσανεξιών.

Κρατήστε το μέτρο – Εάν μια τροφή είναι χρήσιμη και θρεπτική δεν σημαίνει ότι χρειάζονται υπερβολικές δόσεις! Αρκεί να υπάρχει σε λογικές μερίδες στο καθημερινό ή εβδομαδιαίο του διαιτολόγιο.

Μην περιμένετε θαύματα – Καταναλώνοντας ορισμένες τροφές δεν σημαίνει ότι το παιδί σας δεν θα αρρωσταίνει ποτέ, καθώς αυτό εξαρτάται από ένα σωρό άλλους παράγοντες. Θα μπορεί, όμως, να ανταπεξέλθει και να αντιμετωπίσει πιο «εξοπλισμένο» τις ιώσεις και τις αρρώστιες, με τρόπο που ακόμη και οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη εξηγήσει με ακρίβεια!

Διαβάστε επίσης...