Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ «Μαμά, είμαι όμορφη;» - Πώς θα βοηθήσετε την κόρη σας να έχει μια καλή εικόνα αλλά και αυτό-εικόνα

«Μαμά, είμαι όμορφη;» - Πώς θα βοηθήσετε την κόρη σας να έχει μια καλή εικόνα αλλά και αυτό-εικόνα

Το «ωραίο» φύλο, όπως αποκαλείται, είναι γεγονός ότι δίνει περισσότερη έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση, αλλά αγωνιά και περισσότερο για αυτήν! Το ίδιο ισχύει για τις μαμάδες, το ίδιο ισχύει για τις κόρες. Πώς μια μαμά θα βοηθήσει την κόρη της να έχει μια θετική αυτό-εικόνα και να θέτει λογικά πλαίσια στην επιδίωξη της καλής εξωτερικής εμφάνισης σε μια εποχή που τα πρότυπα απαιτούν το τέλειο, αλλά και που οι διαταραχές όρεξης, όπως η νευρική ανορεξία και η βουλιμία παίρνουν ανησυχητικές διαστάσεις;

«Μαμά, είσαι πολύ όμορφη!» Μια φράση που λένε σχεδόν όλα τα κορίτσια στη μαμά τους. Πολλές μαμάδες λένε το ίδιο και στις κόρες τους. Γιατί, όμως, οι κόρες εξακολουθούν πολλές φορές να μην το πιστεύουν μεγαλώνοντας;

Έρευνες έχουν δείξει ότι κορίτσια που αποκτούν υπερβολικό άγχος για την εμφάνισή τους, έχουν αλλοιωμένη εκτίμηση για την εμφάνισή τους και την υποτιμούν, πιέζουν τον εαυτό τους ή τον κριτικάρουν αρνητικά για αυτό που είναι, έχουν παρακολουθήσει καθημερινές σκηνές κατά τις οποίες η ίδια η μητέρα παραπονιέται δυνατά για την εμφάνισή της, για τα κιλά της ή γενικά κάνει αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή της. Ακολουθώντας αυτό ως πρότυπο, οι κόρες εφαρμόζουν την ίδια αυστηρή κριτική και στον εαυτό τους, ακόμη κι αν δεν τους το ζητήσει κάποιος!

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η εικόνα που έχει μια μαμά για τον εαυτό της επηρεάζει πάρα πολύ την αυτό-εικόνα που σχηματίζει η κόρη της, αντιγράφοντας και υιοθετώντας τη συμπεριφορά της μητέρας. Συνεπώς, μια μητέρα με υγιή σχέση με την εικόνα της και χωρίς ενοχές, θα εμπνεύσει παρόμοια συναισθήματα και κριτήρια και στην κόρη της.

Μια μητέρα μπορεί να ξεκινήσει, λοιπόν, από τον εαυτό της, ερευνώντας πώς αντιμετωπίζει η ίδια την εικόνα της. Μπορεί επίσης, να μιλήσει με την κόρη της για όσα απασχολούν το κορίτσι και αφορούν την εμφάνισή του. Η μητέρα μπορεί να παροτρύνει για μια υγιή ισορροπημένη διατροφή, μια αλλαγή για τη βελτίωση της εμφάνισης, κοινές δραστηριότητες όπως γυμναστική κτλ., αλλά και να προβληματίσει σχετικά με τα όρια και την πίεση που υπάρχει εξωτερικά για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των προτύπων της εποχής, που σημαίνει ότι κάθε κορίτσι πρέπει να είναι πανέμορφο και πολύ αδύνατο για να είναι αποδεκτό. Η κατάρρευση αυτού του μύθου μπορεί να βοηθήσει πολύ και η μητέρα να δείξει στην κόρη ότι το κάθε άτομο δεν είναι αποτελείται μόνο από την εμφάνιση, αλλά είναι ένα σύνολο, μια ολόκληρη προσωπικότητα και να στρέψει το ενδιαφέρον της κόρης και σε άλλες πτυχές της προσωπικότητας, όπως ο χαρακτήρας και η συμπεριφορά, εμπνέοντας την αυτοεκτίμηση.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να αναφέρουν στα παιδιά πως όλα έχουν σημασία και να εντοπίζουν έγκαιρα εμμονές για βελτίωση της εικόνας των παιδιών που μπορεί να απειλούν τη σωματική ή την ψυχική τους υγεία σε βάθος χρόνου, π.χ. εξαντλητικές δίαιτες, ακραίες επιλογές σε διατροφή και γυμναστική ή συμπεριφορές κατά τις οποίες τα κορίτσια μπορεί να επιλέγουν να μη συναντούν φίλους και να κλείνονται στον εαυτό τους, ιδιαίτερα στην εφηβεία. Τέτοιες καταστάσεις μπορεί να χρειάζονται παρέμβαση και συμβουλευτική στήριξη, ενώ η ενθάρρυνση από τους γονείς και η συζήτηση ώστε να εκφραστούν τα συναισθήματα και οι φόβοι είναι ιδιαίτερα σημαντικά.

Σαφές είναι ότι πολύ αρνητικό ρόλο παίζουν οποιαδήποτε αρνητικά σχόλια για την εμφάνιση του παιδιού και ιδιαίτερα τα επικριτικά ή τα μειωτικά, όπως π.χ. «πώς πάχυνες έτσι, όλο τρως» ή «τα μαλλιά σου είναι χάλια» ή «πώς είσαι έτσι» και παρόμοια… Ο γονιός θα πρέπει να βρει κι ο ίδιος τα θετικά στοιχεία της εμφάνισης του παιδιού του και να τα επαινέσει, πάλι όμως με μέτρο!

Τόσο οι μητέρες, όσο και οι κόρες θα απολαμβάνουν περισσότερο τη ζωή τους όταν ενδιαφέρονται με μέτρο για την εμφάνισή τους και βιώνουν πιο συνολικά την ύπαρξή τους , αλλά και την οντότητα του καθενός γύρω τους.

 

 

 

 

 

Διαβάστε επίσης...