Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Πότε είναι κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσει το παιδί μου κινητό τηλέφωνο;

Πότε είναι κατάλληλη ηλικία για να αποκτήσει το παιδί μου κινητό τηλέφωνο;

Είναι μία απορία που έχουν πολλοί γονείς, χωρίς να νιώθουν πάντα ότι μπορούν να καταλήξουν σε μια ικανοποιητική απάντηση. Με την τεχνολογία να είναι μέσα στην καθημερινότητά μας και να αλλάζει τον κόσμο μας τόσο γρήγορα, καλούμαστε να απαντήσουμε σε νέα ερωτήματα… ένα από αυτά είναι «πότε να δώσω κινητό τηλέφωνο στο παιδί μου;»

 

 

Τα στοιχεία λένε ότι ολοένα και μικρότερης ηλικίας παιδιά αποκτούν δικό τους κινητό τηλέφωνο. Οπωσδήποτε τα οφέλη του κινητού τηλεφώνου είναι τέτοια που μας έχουν «λύσει τα χέρια» και ακόμη και εμείς οι μεγαλύτεροι αναρωτιόμαστε συχνά τι κάναμε παλιά όταν δεν υπήρχαν! Ως γονείς, όμως, έχουμε να αποφασίσουμε πότε θα δώσουμε στο παιδί μας ή θα του επιτρέψουμε να έχει δικό του κινητό τηλέφωνο.

Εμείς, συνοπτικά θα σας παρουσιάσουμε ορισμένα οφέλη, προβληματισμούς ή και κινδύνους, ώστε να αποφασίσετε γνωρίζοντας όσο περισσότερα γίνεται.

 

Οφέλη

Με το κινητό τηλέφωνο μπορούμε να επικοινωνούμε ανά πάσα στιγμή με οποιονδήποτε. Όλοι οι γονείς δεν θέλουν να γνωρίζουν πού βρίσκονται τα παιδιά τους και να μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί τους; Πολλοί γονείς δίνουν κινητό στα παιδιά τους για ασφάλεια, για να δώσουν και τη δυνατότητα στα παιδιά να τους βρουν οποιαδήποτε στιγμή.

Η επικοινωνία όμως είναι ευρύτερη, τα παιδιά σας επικοινωνούν με τους φίλους τους, καθώς οι φίλοι τους έχουν κινητό τηλέφωνο και κατά μία έννοια αυτό είναι σημαντικό κομμάτι της κοινωνικοποίησής τους. Φυσικά, χρησιμοποιούν διάφορες εφαρμογές ή πλατφόρμες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης που ακόμα και οι ενήλικες ίσως ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει!

 

Προβληματισμοί – κίνδυνοι

 

·         Ακτινοβολία. Αν και υπάρχουν αρκετές μελέτες που «αθωώνουν» την ακτινοβολία των κινητών τηλεφώνων, σημαντική μερίδα επιστημόνων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την ακτινοβολία ιδιαίτερα σε μικρές ηλικίες και για παρατεταμένη χρήση, προειδοποιώντας για υψηλή επικινδυνότητα για βλάβες στον εγκέφαλο, καρκίνους κτλ.

·         Διέγερση-αϋπνία. Αρκετοί παιδίατροι θεωρούν πως η χρήση κινητού τηλεφώνου προκαλεί υπερένταση στα παιδιά και διαταράσσει τον ύπνο τους.

·         Επικίνδυνη χρήση. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα παιδιά που ήδη είναι επιρρεπή στην αφηρημάδα, μπορεί να διασχίζουν ακόμη και το δρόμο στέλνοντας μηνύματα στο κινητό τους με κίνδυνο ατυχήματος.

·         Ζητήματα που αφορούν τη χρήση διαδικτύου. Ένα κινητό στα χέρια ενός παιδιού ή εφήβου δεν είναι πλέον απλά και μόνο μία τηλεφωνική γραμμή, αλλά η είσοδος που τους ανοίγεται στο διαδίκτυο με όλα τα γνωστά παρεπόμενα, θετικά και αρνητικά (επικοινωνία, έκθεση προσωπικών δεδομένων, εύρεση πληροφοριών, αλλά και cyberbullying, έκθεση σε ακατάλληλο περιεχόμενο κ.α.)

 

Οι ειδικοί αναφέρουν ότι γενικότερα όσο το παιδί ανεξαρτητοποιείται, πλησιάζει η εποχή που θα ζητήσει και το ίδιο ένα κινητό τηλέφωνο. Συμβουλεύουν στους γονείς να ζυγίσουν καλά τα θετικά και τα αρνητικά, να λάβουν υπόψη την ωριμότητα του παιδιού και τις πραγματικές ανάγκες του παιδιού και της οικογένειας. Επισημαίνουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να κοινωνικοποιούνται, αλλά πως δεν θα πρέπει να είναι λόγος να δώσει ένας γονιός στο παιδί του ένα κινητό τηλέφωνο υπό την πίεση του παιδιού και του ότι έχουν οι φίλοι του, αλλά να αποφασίσουν λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παράγοντες.

Εφόσον αποφασίσουν να δώσουν στο παιδί τους ένα κινητό τηλέφωνο, να φροντίσουν το παιδί τους να είναι υπεύθυνο στη χρήση του, να θέσουν όρια και να το ενημερώσουν για όλα όσα πρέπει να γνωρίζει για την ασφάλειά του. Θα πρέπει να γνωρίζουν με ποιόν τρόπο χρησιμοποιεί το παιδί τους το τηλέφωνο, ιδιαίτερα όσο είναι σε μικρότερη ηλικία ή στην ευαίσθητη εφηβική και να συζητούν μαζί τους.