Αρχική σελίδα ΣΧΟΛΕΙΟ Γονείς και παιδιά για πρώτη φορά στην πρώτη δημοτικού

Γονείς και παιδιά για πρώτη φορά στην πρώτη δημοτικού

«Φέτος αρχίζουμε σχολείο, πάμε πρώτη τάξη!», θα ακούσετε να λένε οι μαμάδες και οι μπαμπάδες που θα συνοδέψουν τα φρέσκα πρωτάκια για πρώτη φορά στο σχολείο. Σε αυτή την ηλικία του παιδιού, ο γονιός νιώθει συχνά αρκετό άγχος, σαν να αρχίζει κι εκείνος μαζί το σχολείο, γι’ αυτό και λέει «εμείς» αντί «το παιδί»! Πράγματι, η είσοδος στο δημοτικό, είναι κάτι νέο τόσο για το παιδί, όσο και για τον γονιό κι έτσι ο καθένας τους ζει, από τη θέση του, τη δική του αγωνία. Ας δούμε πώς μπορούμε να τη μετριάσουμε.

 

Πάνω απ’ όλα… ψυχραιμία!

Για αρχή, ας χαλαρώσουμε! Η πρώτη δημοτικού είναι μια φυσική εξέλιξη και δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι επώδυνη. Είναι κάτι καινούριο, αλλά συναρπαστικό και όχι τρομακτικό. Δεδομένου ότι ο γονιός μπορεί να ελέγξει καλύτερα τα συναισθήματά του από το επτάχρονο παιδάκι του, εκείνος αναλαμβάνει το ρόλο να το επηρεάσει. Όντως, η αγωνία και το άγχος μπορεί να ανακυκλώνονται και ανατροφοδοτούνται μεταξύ του γονιού και του παιδιού. Αυτόν τον φαύλο κύκλο πρέπει να σταματήσει ο γονιός και να μεταδώσει πρώτος το μήνυμα που συνοψίζεται στο «ας μην αγχωνόμαστε»!

 

Ας συζητήσουμε

Συζητήστε μαζί του, πείτε του πόσο υπερήφανοι είστε που μεγάλωσε και ότι είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει μια χαρά. Πείτε του ότι θα μάθει πολύ χρήσιμα και ενδιαφέροντα πράγματα στο σχολείο που θα το συναρπάσουν και που μπορεί μετά να σας τα «μάθει» και σε σας ή στο μικρότερο αδερφάκι του! Προτρέψτε το να εκφράσει τα συναισθήματά του για την πρώτη ημέρα που έρχεται. Ακούστε το με προσοχή και στηρίξτε το καθησυχάζοντάς το. Εξηγήστε του ότι την πρώτη ημέρα θα γίνει ο Αγιασμός και θα γνωρίσει τη δασκάλα και τους συμμαθητές του. Περάστε μαζί έξω από το σχολείο τις προηγούμενες ημέρες, για να μην είναι κάτι εντελώς άγνωστο για το μικρό σας.

Καθώς το νήπιο έχει γίνει πλέον υποχρεωτικό, η έννοια της ομάδας παιδιών και της δασκάλας δεν είναι πια κάτι ξένο στο παιδί σας. Πείτε του πως η δασκάλα του είναι εκεί για να του μάθει πράγματα, αλλά και να το αγαπάει και να το φροντίζει και πως θα μπορεί να της μιλήσει για οτιδήποτε χρειαστεί. Αποφασίστε και ενημερώστε το επίσης για πρακτικά ζητήματα, όπως το τι θα τρώει στα διαλείμματα και ποιούς κανόνες υγιεινής θα πρέπει να ακολουθεί στην τουαλέτα του σχολείου.

 

Πάμε για ψώνια!

Μια πολύ ενδιαφέρουσα φάση της προετοιμασίας για την πρώτη μέρα στο σχολείο, είναι τα ψώνια ! Πάρτε το μικρό σας για μια διασκεδαστική βόλτα στα μαγαζιά για να διαλέξει μόνο του τη νέα του σχολική τσάντα και την κασετίνα για τα μολύβια του. Οι αγαπημένοι του ήρωες πάνω στην τσάντα και τα σχολικά του είδη θα το συντροφεύουν όλη τη χρονιά! Προσοχή όμως! Μη  βιαστείτε να αγοράσετε πολλά σχολικά είδη, όπως πολλά μολύβια, γόμες και τετράδια. Περιμένετε για τη λίστα που θα σας δώσει η δασκάλα, ώστε να εξοικονομήσετε χρόνο και χρήματα και για να μην αγοράσετε πράγματα που θα είναι τελικά άχρηστα. «Συχνά οι γονείς αγοράζουν αντικείμενα που τελικά δεν χρησιμοποιούμε, για παράδειγμα μπλε τετράδια για τα παιδιά τους στην πρώτη δημοτικού. Επειδή, όμως, τα παιδιά δεν μπορούν να διαβάσουν τις ετικέτες για να τα ξεχωρίσουν, ζητάω από τους μαθητές μου να έχουν τετράδια διαφορετικού χρώματος, όπως κόκκινο για ορθογραφία, μπλε για πρόχειρο, πράσινο για αριθμητική κτλ», μας λέει η κ. Θάλεια Καλλιαντά, δασκάλα Ά Δημοτικού. «Επίσης, προτιμάμε δύο μαλακά μαύρα μολύβια, μια άσπρη γόμα και λίγες ξυλομπογιές, ώστε να διευκολύνονται τα παιδιά στη γραφή, γιατί τα μολύβια και οι γόμες με διάφορα σχέδια και διακοσμητικά συχνά δεν κάνουν τη σωστή δουλειά και τα δυσκολεύουν», προσθέτει. Κάντε, λοιπόν, τα ψώνια σας σύμφωνα με όσα ζητήσει η δική σας δασκάλα!

 

Δασκάλα = ο σύμμαχός σας

Στην αποστολή «πρώτη δημοτικού-ομαλή εκκίνηση» έχετε έναν πολύτιμο σύμμαχο. Τη δασκάλα (ή τον δάσκαλο) του παιδιού σας. Μπορείτε μαζί της να μοιραστείτε οτιδήποτε σας απασχολεί σχετικά με το παιδί σας. Σκεφτείτε ότι από τα χέρια της έχουν περάσει πάρα πολλά πρωτάκια και γονείς, οπότε σίγουρα θα ξέρει πώς να σας συμβουλέψει σε κάτι που για εσάς είναι πρωτόγνωρο. Οι δασκάλες όχι απλώς είναι θετικές στην επικοινωνία με τους γονείς, αλλά συχνά την επιδιώκουν, καθώς βοηθά να κάνουν τη δουλειά τους πιο καλά και πιο σωστά, για το όφελος του παιδιού σας. Μιλήστε της για τις ανησυχίες σας, ρωτήστε τη για συμβουλές σχετικά με τον δικό σας ρόλο στο διάβασμα του παιδιού και φυσικά θα πρέπει να την ενημερώσετε έγκαιρα για τυχόν ζητήματα που αφορούν τη σωματική ή ψυχική υγεία του παιδιού ή και για τυχόν άλλες δυσκολίες της οικογένειας ή του περιβάλλοντός του που θα πρέπει να γνωρίζει (π.χ. χωρισμός γονιών).

 

Έχετε εμπιστοσύνη στο παιδί σας, στον εαυτό σας και στη δασκάλα και όλοι μαζί θα έχετε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα!

 

Καλή αρχή!

 

Συνεργάστηκε η κα Θάλεια Καλλιαντά, εκπαιδευτικός

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 25 Αυγ. 2010

Διαβάστε επίσης...