Αρχική σελίδα ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Όταν το παιδί δεν θέλει ή φοβάται να πάει στο σχολείο

Όταν το παιδί δεν θέλει ή φοβάται να πάει στο σχολείο

Δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο τα παιδιά να περνούν μια φάση κατά την οποία αρνούνται με επιμονή να πάνε στο σχολείο. Στην περίπτωση αυτή, εννοούμε παιδιά σε ηλικία που μιλούν και εκφράζουν αυτή την άρνηση, συχνά με έντονο τρόπο.

Παρακάτω σας δίνουμε τους κυριότερους λόγους για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό και πώς ο γονιός μπορεί να αντιμετωπίσει μια τέτοια κατάσταση σχολικής άρνησης ή σχολικής φοβίας.

 

Πώς εκφράζεται η σχολική άρνηση

Το παιδί εκφράζει κυρίως το συναίσθημα του φόβου και μπορεί να κλαίει, να αρνείται επίμονα να πάει σχολείο και να δείχνει φοβισμένο. Ορισμένα παιδιά προβάλουν διάφορες δικαιολογίες για να το αποφύγουν, ενώ σπανιότερα όλες οι αντιδράσεις μπορεί να συνοδεύονται επίσης από σωματικά ενοχλήματα, όπως πόνος στο στομάχι, πονοκέφαλος ή και εμετός.

 

Λόγοι άρνησης για το σχολείο

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι για τους οποίους ένα παιδί μπορεί να αναπτύξει αυτή την άρνηση μπορεί να είναι ένα συμβάν στη σχέση του παιδιού με τους συμμαθητές του ή μια άσχημη εμπειρία μεταξύ συμμαθητών, στην οποία ήταν απλώς παρατηρητής, αλλά φοβάται μήπως του συμβεί. Άλλος λόγος είναι ότι μπορεί να μην αισθάνεται αγαπητό και επιθυμητό στον χώρο του σχολείου του. Ας μην ξεχνάμε, ότι στην ευαίσθητη αυτή ηλικία, κάποια παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν έναν απλό τσακωμό με τον φίλο τους και να «μπλοκάρονται» στην επόμενη επαφή μαζί του.

Η άρνηση για το σχολείο, όμως, ενδέχεται να μην έχει σχέση με τον ίδιο τον χώρο του σχολείου, αλλά με συνθήκες που επικρατούν στο σπίτι του παιδιού, όπως δυσάρεστη ατμόσφαιρα, για παράδειγμα εξαιτίας  κάποιας αρρώστιας σε μέλος της οικογένειας, ένταση μεταξύ των γονιών κτλ. Το παιδί βιώνει αγωνία και δυσκολεύεται να απομακρυνθεί από το σπίτι, ενδόμυχα φοβούμενο για το τι άσχημο μπορεί να συμβεί κατά την απουσία του. Παρόμοια απειλή ίσως αισθάνεται όταν στην οικογένεια υπάρχει ένα καινούριο μωρό, που «διεκδικεί» την αγάπη της μαμάς.

Μια ακόμη περίπτωση παιδιών που επίμονα αρνούνται το σχολείο είναι τα παιδιά που θέλουν οπωσδήποτε την προσοχή των γονιών τους, προσπαθούν να ασκήσουν έλεγχο πάνω τους και τελικά να πετύχουν να μείνουν στο σπίτι μαζί τους.

 

Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Οι γονείς σε πρώτη φάση θα πρέπει να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει σε αρκετά παιδιά, χωρίς να σημαίνει απαραίτητα ότι έχουν ή ότι θα εμφανίσουν αργότερα προβλήματα προσαρμογής. Επειδή, όπως αναφέρθηκε, το συναίσθημα που κυριαρχεί είναι ο φόβος στις περισσότερες περιπτώσεις, οι φωνές και ο εξαναγκασμός δεν είναι η καλύτερη μέθοδος σε έναν φοβισμένο άνθρωπο. Ο γονιός, λοιπόν, θα πρέπει να το ρωτήσει τι φοβάται και να διερευνήσει για ποιόν λόγο το παιδί δεν θέλει να πάει στο σχολείο και να το συζητήσει μαζί του. Σε πρώτη φάση, μπορεί να προσπαθήσει να το ηρεμήσει με τη συζήτηση και την ενθάρρυνση, αλλά ταυτόχρονα να δείξει σταθερότητα στην απόφασή του ότι το παιδί θα πρέπει να πάει στο σχολείο.

Ο γονιός μπορεί επίσης να μιλήσει με τη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού, για να πάρει περισσότερες πληροφορίες για τη συμπεριφορά του παιδιού και τυχόν περιστατικά που οδήγησαν σε αυτήν. Σε συνεργασία με τη δασκάλα μπορούν να βρεθούν τρόποι για την ομαλοποίηση της κατάστασης και την ταχεία επανένταξη του παιδιού στο σχολικό πρόγραμμα.

Να σημειωθεί ότι, εφόσον το παιδί παρουσιάζει και σωματικά συμπτώματα, θα πρέπει να γίνει πρώτα οργανικός έλεγχος, πριν αποδοθούν τα συμπτώματα σε ψυχολογικές αιτίες.

 

Πότε χρειάζεται η βοήθεια ειδικού

Εφόσον σε λίγες μέρες το παιδί επανέλθει στο σχολικό πρόγραμμα, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας και η προσαρμογή του θεωρείται δεδομένη. Εάν, όμως, το χρονικό διάστημα απομάκρυνσης από το σχολείο παρατείνεται, χωρίς να βελτιώνεται καθόλου το πρόβλημα, η κατάσταση πλέον χαρακτηρίζεται ως σχολική φοβία και για την επανένταξη του παιδιού θα πρέπει να αναζητηθεί η βοήθεια κάποιου ειδικού.

 

Σε γενικές γραμμές πάντως, η σχολική άρνηση είναι ένα φαινόμενο που παρουσιάζεται σε αρκετά παιδιά, μπορεί να έχει σχέση με διάφορους παράγοντες, όπως και με την ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε παιδιού, αλλά συνήθως με την κατάλληλη στάση των γονιών και των εκπαιδευτικών ξεπερνιέται μέσα σε λίγες ημέρες.

  

Συνεργάστηκε η κα Ιωάννα Καπράλου, κλινική ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια.

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 25 Αυγ. 2010

 

Διαβάστε επίσης:

Πώς να προστατέψετε το παιδί σας από τις ιώσεις στο σχολείο