Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Το Μπάνιο του Νεογέννητου

Το Μπάνιο του Νεογέννητου

Το μπάνιο του νεογέννητου μωρού μπορεί να σας φοβίζει, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση όσο το μωράκι είναι μικρό και ελαφρύ. Γενικά, είναι μια διαδικασία που ειδικά τις πρώτες εβδομάδες διαρκεί πολύ λίγο, καθώς το μωράκι έχει λίγα ή καθόλου μαλλάκια και μικρό σωματάκι. Επίσης, στην ηλικία αυτή δεν αποτελεί ψυχαγωγία το μπάνιο, ούτε μπορεί το μικρό μωράκι να παίξει με παιχνιδάκια στο νερό. Για τέτοιες εμπειρίες θα πρέπει να περιμένετε λίγους μήνες.

 

Στην αρχή, ο εξοπλισμός που σας χρειάζεται για το μπάνιο είναι ένα ειδικό σαπούνι για μωρά και πετσέτες και φυσικά η κρέμα για τα συγκάματα που θα του βάλετε πριν την πάνα. Τα αμέτρητα «καλλυντικά του μωρού» που ακούτε συχνά και αναρωτιέστε πόσα μπουκαλάκια και προϊόντα θα χρειαστείτε, συχνά αντικατοπτρίζουν μόνο την υπερκαταναλωτική πραγματικότητα. Αυτά που θα χρειαστείτε επιπλέον για τη φροντίδα του μωρού σας, είναι ένα ενυδατικό γαλάκτωμα ή λοσιόν ειδικά για μωρά, που θα χρησιμοποιήσετε εάν παρατηρήσετε αφυδάτωση στο δέρμα του μωρού μετά το μπάνιο, ένα ψαλιδάκι για τα νυχάκια του και μπατονέτες ασφαλείας για τα αυτάκια του.

Τις πρώτες ημέρες το μπανάκι του μωρού μπορεί να γίνει στην ουσία «ντουζάκι», κάτι που είναι πρακτικό και γρήγορο. Το νεογέννητο μωρό μπορείτε να το κρατήσετε σταθερά ακόμα και με το ένα χέρι όρθιο ή σε ύπτια θέση και με το άλλο να το πλένετε στο νιπτήρα ή στη μπανιέρα. Ποτέ μην βάζετε το μωρό κάτω από τη βρύση, αλλά να το πλένετε παίρνοντας νερό με το χέρι σας, αφού έτσι ελέγχετε τη θερμοκρασία του νερού, που μπορεί να αλλάξει απότομα για κάποιο λόγο (π.χ. αν κάποιος στο σπίτι ανοίξει μια άλλη βρύση). Εάν το μωρό είναι βαρύ ή κινείται πολύ, μπορεί ο ένας να το κρατάει και ο άλλος να το πλένει. Μπορείτε να ζητήστε από τη μαία, πριν φύγετε από το μαιευτήριο, να σας δείξει τρόπους για να κρατάτε με ασφάλεια το  μωράκι σας κατά τη διαδικασία του μπάνιου.

Το νερό για το μπάνιο δεν χρειάζεται να είναι πολύ ζεστό, θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία 36-38 βαθμών και  μπορείτε να το ελέγξετε στο εσωτερικό του καρπού σας. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να το αισθανθείτε ελαφρά ζεστό. Φροντίστε ο χώρος να είναι αρκετά ζεστός και ντύστε αμέσως το μωράκι αφού το σκουπίσετε.

Το σημείο που θα πρέπει να προσέξετε τις πρώτες ημέρες είναι ο ομφαλός του μωρού. Μέχρι να πέσει το «κολόβωμα» θα πρέπει να φροντίσετε να είναι στεγνό και να εφαρμόζετε ένα βαμβάκι με οινόπνευμα 3-4 φορές την ημέρα. Κατά τη διάρκεια του μπάνιου, είναι πολύ πιθανό να βραχεί και δεν θα πρέπει να ανησυχείτε αν πάει λίγο νερό, αλλά θα πρέπει να το φροντίσετε να το στεγνώσετε καλά μετά.

Καλό είναι, για λόγους ασφαλείας, να είστε πάντοτε δύο άτομα όταν κάνετε μπάνιο το μωρό, καθώς όσο κρατάτε ένα νεογέννητο μωράκι και είστε μέσα στα νερά και τις σαπουνάδες, ίσως χρειαστείτε κάτι, π.χ. μια επιπλέον πετσέτα, και θα είναι δύσκολο ή επικίνδυνο να προσπαθήσετε να το πάρετε κάτω από αυτές τις συνθήκες. Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε κοντά σας όλα τα απαραίτητα και ένα δεύτερο άτομο για βοήθεια.

Γενικά, όσο το μωράκι είναι μικρό, το καθημερινό μπάνιο δεν είναι πάντα απαραίτητο. Μέχρι την εποχή που θα αρχίσει να κάθεται στο πάτωμα και να μπουσουλάει και θα χρειάζεται καθημερινό μπάνιο, δεν είναι τόσο σοβαρό αν το πλένετε μέρα παρά μέρα.

Όσο, επίσης, το μωράκι μεγαλώνει και διασκεδάζει στο μπάνιο, μπορείτε να γεμίζετε με λίγο νερό μια μπανιερούλα και να βάλετε μέσα παπάκια και άλλα παιχνιδάκια για να διασκεδάζετε. Υπάρχουν μικρά «μπανάκια» για μωρά που τοποθετούνται μέσα στην μπανιέρα, αλλά για να μην σκύβετε και για να είναι πιο εύκολο να κρατάτε το μωρό, φροντίστε να αγοράσετε ένα μπανάκι που στερεώνεται στα τοιχώματα της  μπανιέρας σας και έτσι βρίσκεται πιο ψηλά από τον πάτο της. Θυμηθείτε ότι θα πρέπει να είστε δύο άτομα και ο ένας να συγκρατεί καλά το μωρό όσο είναι μικρό και δεν μπορεί να κάθεται μόνο του με ασφάλεια, κάτι που θα γίνει μετά τον 7ο μήνα. Η στάθμη του νερού θα πρέπει να είναι πολύ χαμηλή και θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, γιατί το μικρό μωρό μπορεί να πνιγεί σε λίγα εκατοστά νερού σε μερικά δευτερόλεπτα. Φυσικά, ποτέ δεν θα το αφήσετε μόνο του στο μπάνιο και εάν είναι πολύ απαραίτητο να σηκώσετε το τηλέφωνο ή να ανοίξετε την πόρτα και είστε μόνη σας, τυλίξτε το μωρό σε μια πετσέτα και πάρτε το μαζί σας.

Διαβάστε επίσης...