Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Αλλαγή πάνας και Νεογέννητο

Αλλαγή πάνας και Νεογέννητο

Στη φροντίδα του νεογέννητου μωρού σας, συμπεριλαμβάνεται και το καθάρισμα και η αλλαγή της πάνας του. Συχνά η ιδέα της αλλαγής της πάνας δημιουργεί συναισθήματα αμηχανίας και καμιά φορά αγωνίας στους μελλοντικούς γονείς, αλλά μόλις επαναλάβετε μερικές φορές τη διαδικασία, θα δείτε ότι σύντομα θα την πραγματοποιείτε με μεγάλη δεξιοτεχνία!

Πάνες
Το νεογέννητο μωρό έχει ανάγκη από ιδιαίτερα απορροφητικές πάνες, αφού κατά τους πρώτους μήνες τα κακάκια του είναι υγρά. Οι υφασμάτινες πάνες στην εποχή μας αποτελούν παρελθόν και στα ράφια των καταστημάτων μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε διάφορες μάρκες από πάνες μίας χρήσης.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε, είναι η πάνα να έχει καλή εφαρμογή στο μωράκι για να μην υπάρχουν διαρροές, και ταυτόχρονα να μην το «κόβει» στα ποδαράκια του. Μη διστάσετε να δοκιμάσετε διάφορες μάρκες πριν καταλήξετε ποιά πάνα είναι πιο κατάλληλη για το μοναδικό σωματάκι του μωρού σας.

Τα απαραίτητα
Εκτός από τις πάνες, σας χρειάζεται μία ειδική κρέμα προστασίας από συγκάματα, που να περιέχει οξείδιο του ψευδαργύρου, μωρομάντηλα και πετσετούλες με τις οποίες θα το σκουπίζετε αφού το έχετε πλύνει και θα έχουν μόνο αυτή τη χρήση. Η χρήση του ταλκ εδώ και πολλά χρόνια δεν προτείνεται από τους ειδικούς, καθώς ξεραίνει την επιδερμίδα του μωρού και ταυτόχρονα καλό είναι να αποφύγετε να αναπνεύσει το μωρό τους μικροσκοπικούς κόκκους του. Το μωρό θα το αλλάζετε επάνω σε ένα σελτεδάκι που θα έχετε απλώσει στην αλλαξιέρα ή στο κρεβάτι, που είναι ουσιαστικά πετσέτα πλαστικοποιημένη από τη μία μεριά. Προμηθευτείτε αρκετά!

Αλλαγή της πάνας
Το μωράκι θα λερώνεται σχεδόν μετά από κάθε γεύμα, δηλαδή κάθε 2-3 ώρες την ημέρα και συχνά και τη νύχτα. Μόλις αντιληφθείτε ότι το μωράκι έχει λερωθεί, θα πρέπει να το αλλάξετε αμέσως. Ξαπλώστε το, αφαιρέστε τα ρουχαλάκια από τα ποδαράκια, καθαρίστε το, βάλτε του μικρή ποσότητα κρέμας και φορέστε του τη νέα πάνα του. Κλείστε τη ώστε να μην είναι ούτε πολύ χαλαρή, ούτε πολύ σφιχτή στη μεσούλα του μωρού. Τη νύχτα θα πρέπει επίσης να το καθαρίζετε αμέσως, εάν έχει λερωθεί.

Πώς
Ας μιλήσουμε, όμως, λίγο πιο συγκεκριμένα για τον καθαρισμό του μωρού. Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος να καθαρίσετε το μωρό είναι το νερό και το κατάλληλο βρεφικό σαπούνι.  Εάν χρησιμοποιείτε σφουγγαράκι, θα πρέπει να το αφήνετε να στεγνώνει για να μην αναπτυχθούν μύκητες και να το αντικαθιστάτε συχνά. Επίσης, φροντίστε να ξεβγάζετε καλά το μωρό με νερό. Όταν θέλετε κάτι εύκολο ή βρίσκεστε εκτός σπιτιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απαλά μωρομάντηλα για τον καθαρισμό, φροντίζοντας να είναι κατάλληλα για νεογέννητα για να αποφύγετε τους ερεθισμούς.

Πού
Ο καθαρισμός του μωρού γίνεται στο σημείο που εσείς θα έχετε επιλέξει. Πολλές μαμάδες επιλέγουν να καθαρίζουν το μωρό στο μεγάλο κρεβάτι τους, αλλά θα πρέπει να ξέρετε ότι είναι αρκετά προβληματική επιλογή για τη μέση σας, αφού θα πρέπει να σκύβετε εκεί πολλές φορές την ημέρα. Η επιλογή της αλλαξιέρας είναι πιο πρακτική, αφού βρίσκεται στο σωστό ύψος και εκεί έχετε συγκεντρωμένα όλα τα απαραίτητα για την αλλαγή. Στις παραπάνω περιπτώσεις, για να καθαρίσετε το μωρό με νερό, μπορείτε να έχετε μια μικρή λεκανίτσα. ΠΡΟΣΟΧΗ! Μην αφήσετε το μωρό μόνο του ούτε για ένα δευτερόλεπτο, όσο αδύναμο κι αν σας φαίνεται στις κινήσεις του. Το μωρό μπορεί να περιστραφεί ακαριαία με κίνδυνο να πέσει.

Η αλλαξιέρα συνήθως τοποθετείται στο δωμάτιο του μωρού, αλλά μπορείτε να προμηθευτείτε το κατάλληλο επάνω μαλακό μέρος της (με τις υπερυψωμένες πλευρές για προστασία) και να το τοποθετήσετε πάνω στο πλυντήριο στο μπάνιο σας. Έτσι, θα βρίσκεστε πολύ κοντά στη βρύση και θα μπορείτε όσο το μωράκι είναι μικρό και ελαφρύ, να το κρατάτε με το ένα χέρι σας στο νιπτήρα και με το άλλο να το πλένετε. Το τοποθετείτε μετά στην αλλαξιέρα για να το σκουπίσετε και να το ντύσετε. Προσέξτε, όμως, να μην βάλετε ποτέ το μωρό απ’ ευθείας κάτω από τη βρύση, αλλά να το πλένετε με το χέρι σας για να έχετε πάντοτε τον έλεγχο της θερμοκρασίας του νερού, που για κάποιον λόγο ίσως αλλάξει απότομα.

Έξω από το σπίτι
Όταν βρίσκεστε εκτός σπιτιού, θα χρειαστεί να έχετε μαζί σας όλα τα απαραίτητα. Θα πρέπει να έχετε μαζί σας σε μία τσάντα αρκετές πάνες, την κρέμα συγκάματος και μωρομάντηλα για τον καθαρισμό. Καλό είναι να έχετε μαζί σας και ένα σελτεδάκι για να το στρώσετε και να ξαπλώσετε το μωρό και μια πετσέτα. Υπάρχουν βολικές τσάντες-αλλαξιέρες, με πολλές θήκες και περιλαμβάνουν την επιφάνεια που μπορείτε να απλώσετε για να ξαπλώσετε το μωρό για την αλλαγή. Σας προτείνουμε να υπάρχει πάντα έτοιμη μια τσάντα με όλα τα απαραίτητα μέσα και να χρησιμοποιείτε δεύτερες συσκευασίες και όχι αυτές που χρησιμοποιείτε στο σπίτι, για να  μην ξεχνάτε κάτι πίσω.

Διαβάστε επίσης...