Αρχική σελίδα Χριστουγεννιάτικα Δώρα & Βιβλία Χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά: πώς να επιλέξετε

Χριστουγεννιάτικα δώρα για τα παιδιά: πώς να επιλέξετε

Το δώρο των Χριστουγέννων ή της Πρωτοχρονιάς είναι για τα παιδιά ένα από τα μεγάλα γεγονότα της χρονιάς! Είτε είναι δώρο από τη μαμά και τον μπαμπά, είτε από τον Άγιο Βασίλη, θείους, παππούδες, νονούς, κτλ, φέρνει μεγάλη χαρά και «χρωματίζει» αλλιώτικα τις γιορτινές μέρες. 

Πώς θα διαλέξετε το δώρο τους φέτος και πώς μπορείτε να είστε σίγουροι ότι τα πιτσιρίκια θα ευχαριστηθούν και ταυτόχρονα δεν θα αδειάσει το πορτοφόλι σας;

 

Τι αρέσει πράγματι στα παιδιά;

Τα παιδιά μπορεί να σας ξαφνιάσουν με τις επιλογές τους ή με το τι τελικά τα εντυπωσίασε. Μπορεί να νομίζετε ότι το μεγάλο και ακριβό κουτί με τον αυτοκινητόδρομο θα ενθουσιάσει τον μικρό σας μπόμπιρα ή βαφτισιμιό, αλλά εκείνος να παίξει δύο μέρες και μετά να το παρατήσει. Αντίθετα, ένα μικρό αυτοκινητάκι που μοιάζει με το αυτοκίνητο του μπαμπά, ίσως γίνει ο αχώριστος φίλος του και να του χαρίσει περισσότερες ευχάριστες στιγμές για καιρό! 

Επίσης, παιχνίδια που φαίνονται στους μεγάλους όμορφα και εντυπωσιακά, ίσως δεν είναι στην παιδική πραγματικότητα ή ίσως δεν επιτρέπουν σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή του παιδιού κι έτσι γρήγορα θα γίνουν βαρετά.

 

Συνεπώς, οι βασικές συμβουλές: μην εντυπωσιάζεστε εύκολα από την όψη και τη συσκευασία των παιχνιδιών. Διαβάστε λίγο τις οδηγίες ή προσπαθήστε να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται και σκεφτείτε εάν είναι κατάλληλο για το συγκεκριμένο παιδί, ανάλογα με τα προσωπικά του γούστα, την ηλικία και το φύλο του.

 

Αν διαλέξετε το δώρο χωρίς το παιδί

Εάν το παιδί δεν είναι μωρό, είναι καλή ιδέα να το ρωτήσετε ή να «ψαρέψετε» τι θα ήθελε να του φέρει ο Άγιος Βασίλης. Έτσι, θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να του αρέσει η επιλογή σας.

Κάτι που ίσως θα του αρέσει πολύ είναι να του πείτε να γράψει ένα γράμμα στον Άγιο Βασίλη με το δώρο που θα ήθελε κι εσείς θα αναλάβετε να το «ταχυδρομήσετε»!

Εάν είστε νονός, θείος ή συγγενής και ιδιαίτερα στην περίπτωση που δεν έχετε δικά σας παιδιά ή έχετε παιδιά άλλου φύλου και έτσι δεν γνωρίζετε τι υπάρχει και τι προτιμούν τα σημερινά… παιδιά(!), καλύτερα να ρωτήσετε για πληροφορίες και ιδέες τους γονείς του παιδιού (βαφτιστηριού, ανιψιού, κτλ.)

 

Αν πάρετε το παιδί μαζί στο κατάστημα για να διαλέξει

Συζητήστε τις προηγούμενες ημέρες με το παιδί τι είδους δώρο προτιμάει, π.χ. κούκλα, αυτοκινητάκι, επιτραπέζιο, ηλεκτρονικό παιχνίδι κτλ, ώστε να έχετε ένα στόχο και να μη χαθείτε στις αμέτρητες και χαοτικές επιλογές. Θα προσανατολιστείτε έτσι κι εσείς, αλλά και το παιδί, και θα συγκρίνετε τις επιλογές σας μόνο σε έναν τομέα, γλιτώνοντας κούραση και εκνευρισμό.

Αφήστε το παιδί ελεύθερο να διαλέξει, χωρίς να κριτικάρετε τις επιλογές του, θέτοντας μόνο ένα οικονομικό όριο που δεν μπορείτε να ξεπεράσετε. Δώστε, απλώς μια διακριτική γνώμη ή συμβουλή, εάν βλέπετε ότι επιλέγει παιχνίδια που ξέρετε ότι θα καταλήξουν άχρηστα ή αχρησιμοποίητα.

Επίσης, ένα μεγάλο κατάστημα παιχνιδιών φαντάζει ακόμα πιο τεράστιο στα μάτια των παιδιών. Πιθανόν, περισσότερο θα τα μπερδέψει και θα τα κάνει να νιώσουν χαοτικά, παρά θα το ευχαριστηθούν. Η συμβουλή μας: επισκεφτείτε ένα μικρό συνοικιακό κατάστημα παιχνιδιών ή στο μεγαλοκατάστημα οδηγήστε το παιδί στον τομέα που σας ενδιαφέρει (π.χ. στα επιτραπέζια ή στις κούκλες ή στα αυτοκινητάκια, ανάλογα). Έτσι, θα το βοηθήσετε να συγκεντρωθεί και να επιλέξει.

Στο κατάστημα, εξηγήστε του ότι έχει μόνο μία επιλογή, που μπορεί να διαλέξει με σκοπό να του αρέσει για να είναι ευχαριστημένο. Τονίστε τη χαρά που θα πάρει και προσπαθήστε να το κάνετε να μη σταθεί στην απογοήτευση που ίσως νιώσει όταν αφού θα διαλέξει ένα παιχνίδι, δεν θα μπορεί να έχει και τα υπόλοιπα!

 

Κόστος

Στη σημερινή εποχή το κόστος να είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες. Θέστε ένα ανώτατο όριο με βάση τον προϋπολογισμό σας. Μην ξεχνάτε ότι για τα παιδιά το πιο ακριβό δεν είναι πάντα και το πιο διασκεδαστικό ή το πιο χρήσιμο παιχνίδι!

Κοιτάξτε προσεκτικά τις συσκευασίες για να δείτε τι ακριβώς περιλαμβάνουν κι εάν αυτό δικαιολογεί την τιμή τους. Δώστε σημασία στην ποιότητα, αφού ένα φτηνό παιχνίδι που θα χαλάσει σε λίγες μέρες, θα προκαλέσει νέα προβλήματα!

 

Πάνω απ’ όλα, προσέξτε για την ασφάλεια των παιχνιδιών και των αντικειμένων, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για μωρά και μικρά παιδιά. Επιλέξτε εγκεκριμένα ποιοτικά παιχνίδια.

 

Πολύτιμες συμβουλές

Για να κάνετε συμφέρουσες επιλογές και τα δώρα σας να διασκεδάζουν τα παιδιά για πολύ καιρό ακόμη, φροντίστε τα εξής:

  • Αγοράστε ένα δώρο που να απευθύνεται σε μεγάλο εύρος ηλικιών. Εάν τον επόμενο χρόνο είναι αδιάφορο για την ηλικία του παιδιού, μάλλον δεν έχετε κάνει καλή επιλογή.
  • Μια καλή επιλογή είναι το δώρο σας να συνδυάζεται με άλλα παιχνίδια που ήδη έχει το παιδί, π.χ. από την ίδια συλλογή κούκλας ή παιχνιδιών. Θα είναι πιο σίγουρο ότι θα το ενσωματώσει στα παιχνίδια του και θα το παίξει.
  • Εάν δεν πρόκειται για παιδί που δεν είναι δικό σας (π.χ. ανιψάκι, βαφτιστήρι κτλ.), προτιμήστε να το αγοράσετε από ένα κεντρικό κατάστημα με πολλές επιλογές, ώστε να είναι εύκολο να αλλαχτεί, εάν δεν του αρέσει ή εάν το έχει ήδη (μην ξεχάσετε να ζητήσετε από τον υπάλληλο κάρτα αλλαγής).
  • Όμορφα δώρα δεν είναι μόνο τα παιχνίδια, αλλά και τα μουσικά όργανα, τα βιβλία, τα υλικά κατασκευών, τα κατοικίδια ζωάκια (!), αλλά και μία έξοδος σε θέατρο ή κινηματογράφο!

 

Καλά Χριστούγεννα!

 

Διαβάστε επίσης Παιδικά βιβλία για τα Χριστούγεννα

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 1 Δεκεμβρίου 2010