Αρχική σελίδα Χριστουγεννιάτικα Δώρα & Βιβλία Προτάσεις με δώρα για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Προτάσεις με δώρα για παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους

Ετοιμάσαμε για εσάς έναν χρήσιμο οδηγό δώρου σύμφωνα με την ηλικία των παιδιών, που θα βοηθήσει όλους, αλλά ιδιαίτερα όσους δεν έχουν παιδιά οι ίδιοι, αλλά κάποιο βαφτιστήρι ή ανιψάκι περιμένει με ανυπομονησία το χριστουγεννιάτικο δώρο του! Τι είναι κατάλληλο για την ηλικία και το φύλο του; Πώς θα αποφύγετε τις παιδικές απογοητεύσεις από ατυχή επιλογή; Διαβάστε τον πλήρη οδηγό δώρου μας! 

 

Βρέφη και μωρά έως 2 ετών

Τα βρέφη και τα μικρά μωρά είναι πολύ περίεργα να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους! Μπορεί να φαίνεται ότι δεν έχουν πολλές δυνατότητες να κινηθούν ή να κάνουν λεπτές κινήσεις, όμως το μυαλουδάκι τους λειτουργεί στο φουλ και τρελαίνονται για νέα ερεθίσματα!

Τι είναι κατάλληλο: Μαλακά παιχνίδια, μαλακά κουκλάκια, τραπεζάκια δραστηριοτήτων, υφασμάτινα βιβλιαράκια, βιβλία με φύλλα από χαρτόνι, κ.α.

Τι τα ενθουσιάζει: Παιχνίδια κατάλληλα για την ηλικία αυτή με κίνηση, μουσική και φωτάκια

Τι δεν τα ενθουσιάζει: Ρούχα και μωρουδιακά - ενθουσιάζουν μόνο τους γονείς!

Τι να προσέξετε: Τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι κατάλληλα για ηλικίες κάτω των 3 ετών, χωρίς μικρά κομμάτια.

 

Μωρά από 2  έως παιδιά 3,5 ετών

Στην ηλικία αυτή υπάρχουν περισσότερες δυνατότητες για δώρα, καθώς τα παιδιά έχουν πια αναπτύξει τις δεξιότητές τους, ενώ ακόμη δεν δείχνουν απαραίτητα ξεχωριστή συμπάθεια σε παιχνίδια που ταιριάζουν στο φύλλο τους.

Τι είναι κατάλληλο: Ξύλινα παιχνίδια, πλαστικά παιχνίδια, κουκλάκια, αυτοκινητάκια κατάλληλα για την ηλικία τους, βιβλία με φύλλα από χαρτόνι, βιβλία δραστηριοτήτων, είδη ζωγραφικής κατάλληλα για την ηλικία τους, κ.α.

Τι τα ενθουσιάζει: Παιχνίδια με πολλαπλές δυνατότητες δημιουργίας, όπως π.χ. τουβλάκια και βιβλία με ζωηρές εικόνες και δραστηριότητες

Τι δεν τα ενθουσιάζει: Παιχνίδια για βρέφη! Έχουν μεγαλώσει και αυτό τα προσβάλλει!

Τι να προσέξετε: Τα παιχνίδια θα πρέπει να είναι κατάλληλα για ηλικίες κάτω των 3 ετών, χωρίς μικρά κομμάτια. Στις περισσότερες περιπτώσεις, για να γίνει σωστά η χρήση του δώρου και να έχει ενδιαφέρον, θα πρέπει στην αρχή να τα βοηθήσετε ή να τους εξηγήσετε πώς παίζεται ή πώς χρησιμοποιείται.

 

Παιδιά προσχολικής ηλικίας 3,5 έως 5,5 ετών

Οι ικανότητες των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι πλέον πολλές! Επίσης, τα αγοράκια και τα κοριτσάκια αρχίζουν να δείχνουν τις ιδιαίτερες προτιμήσεις σύμφωνα με το φύλο τους και φυσικά, έχουν άποψη για τα δώρα τους!

Τι είναι κατάλληλο: Φιγούρες γνωστών ηρώων και ηρωίδων, φιγούρες από ανθρωπάκια και σπιτάκια, κούκλες κάθε μεγέθους, συναρμολογούμενα παιχνίδια, αυτοκινητάκια, παζλ, ξύλινα παιχνίδια, πλαστικά παιχνίδια, βιβλία δραστηριοτήτων ή με πρωτότυπες εικόνες, μουσικά όργανα, είδη ζωγραφικής και χειροτεχνίας, απλά επιτραπέζια παιχνίδια, ποδήλατα, κ.α.

Τι τα ενθουσιάζει: Παιχνίδια με φιγούρες ή κούκλες ώστε να παίζουν παιχνίδια ρόλων και να πλάθουν ιστορίες

Τι δεν τα ενθουσιάζει: Παιχνίδια που απευθύνονται σε αμέσως μεγαλύτερες ηλικίες και τα δυσκολεύουν ή παιχνίδια που απαιτούν γραφή και ανάγνωση που ακόμη δεν γνωρίζουν

Τι να προσέξετε: Όχι κάτι ιδιαίτερο, απλώς τα βασικά, να μη χαρίσετε κούκλα σε αγόρι και φιγούρα πολεμιστή σε κορίτσι…

 

Παιδιά σχολικής ηλικίας 6 έως 10 ετών

Τα παιδιά πλέον έχουν όλες τις απαιτούμενες δεξιότητες, ενώ μπορούν να διαβάζουν κι έτσι να ακολουθήσουν οδηγίες από πιο σύνθετα παιχνίδια, π.χ. επιτραπέζια. Τους αρέσουν τόσο τα κινητικά, όσο και τα πιο ήρεμα παιχνίδια.

Τι είναι κατάλληλο: Επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, παιχνίδια-εργαστήρια, βιβλία-εργαστήρια, φιγούρες γνωστών ηρώων και ηρωίδων, παιχνίδια-κοριτσίστικα αξεσουάρ, κούκλες, πριγκίπισσες, νεράιδες για κορίτσια, παιχνίδια-εργαλεία, στρατιωτάκια, κάστρα, ιππότες για αγόρια, σύνθετα συναρμολογούμενα παιχνίδια, τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια, μουσικά όργανα, παζλ, ποδήλατα, κ.α.

Τι τα ενθουσιάζει: Διασκεδαστικά επιτραπέζια παιχνίδια και παιχνίδια εξωτερικού χώρου

Τι δεν τα ενθουσιάζει: Οτιδήποτε θυμίζει έντονα σχολείο!

Τι να προσέξετε: Ιδιαίτερα εάν δεν είναι παιδιά σας, λάβετε υπόψη τον όγκο του παιχνιδιού και τον θόρυβο που προκαλεί, αν δεν θέλετε να σοκάρετε τους γονείς του παιδιού! Αν σας άρεσε πολύ το σετ με τύμπανα για το βαφτιστήρι σας, ξανασκεφτείτε το…

 

Παιδιά άνω των 10 ετών

Τα παιδιά αυτά έχουν μπει στην προεφηβεία, συνεπώς τα γούστα τους ξεφεύγουν από το καθαρά παιδικό στυλ. Τα αγοράκια ονειρεύονται ένα μηχανοκίνητο όχημα και τα κορίτσια παιδικά καλλυντικά…

Τι είναι κατάλληλο: Σύνθετα συναρμολογούμενα παιχνίδια, μηχανοκίνητα παιχνίδια, τηλεκατευθυνόμενα αυτοκινητάκια, μπάλες, εμφανίσεις ομάδων για αγόρια, κοριτσίστικα σετ ομορφιάς, κοριτσίστικα αξεσουάρ, παιχνίδια , CD ή DVD για τραγούδι (καραόκε) ή χορό για κορίτσια, παιχνίδια με πειράματα, βιβλία γνώσεων, βιντεοπαιχνίδια, μουσικά όργανα, παζλ, ποδήλατα, κ.α.

Τι τα ενθουσιάζει: Οτιδήποτε τα εισάγει στον κόσμο των «μεγάλων»!

Τι δεν τα ενθουσιάζει: Οτιδήποτε δεν είναι καθαρά διασκεδαστικό!

Τι να προσέξετε: Αποφύγετε τα πολύ βίαια παιχνίδια και βιντεοπαιχνίδια, καθώς και τα υπερβολικά κοριτσίστικα αξεσουάρ.

 

Καλή επιτυχία!

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 14 Δεκεμβρίου 2010