Αρχική σελίδα 0 - 12 μηνών Το μωρό έχει μυξούλες

Το μωρό έχει μυξούλες

Το μωράκι σας έχει μυξούλες και βουλωμένη μύτη; Οπωσδήποτε είναι δυσάρεστη κατάσταση τόσο για το βρέφος σας, όσο και για εσάς που θέλετε να το ανακουφίσετε. Εμείς κάναμε μια έρευνα και με τη βοήθεια του ειδικού, σας περιγράφουμε τους τρόπους που έχετε για να διώξετε μακριά τις μυξούλες του μωρού σας και να ξεβουλώσετε τη μυτούλα του!

 

Το μικροσκοπικό βρέφος σας έχει μυξούλες, αλλά υπάρχει μια μεγάλη διαφορά με τους μεγάλους… Το μωρό δεν ξέρει να φυσήξει τη μύτη του! Έτσι, δεν ξέρει τι να κάνει με τη μυξούλα του και δυσανασχετεί, εκνευρίζεται και κλαίει. Επίσης, δυσκολεύεται πολύ να θηλάσει ή να πιει από το μπιμπερό, αφού χρησιμοποιεί το στόμα για να αναπνεύσει όταν η μύτη του είναι βουλωμένη και μπορεί να ξυπνάει συνεχώς τη νύχτα.Το έργο της μαμάς, λοιπόν, είναι να βοηθήσει να απελευθερωθεί η μυτούλα του μωρού, ώστε να αναπνέει καλύτερα, να μπορεί να φάει, αλλά και για να αποφύγει περιπλοκές, όπως ωτίτιδες. Τα μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περιγράφονται αναλυτικά παρακάτω.

 

Φυσιολογικός ορός

Ο φυσιολογικός ορός είναι ο πρώτος και καλύτερος τρόπος που θα σας προτείνει και ο παιδίατρός σας, ώστε να βοηθήσετε το μωράκι σας. Μπαίνοντας στα ρουθούνια του μωρού σας, βοηθάει στη ρευστοποίηση της βλέννας κι έτσι αυτή ρέει προς τα πίσω και την καταπίνει το μωράκι. Με το κεφαλάκι του μωρού ελαφρώς γερμένο πίσω, σπρώχνετε την ποσότητα του υγρού στο ρουθουνάκι του. Ίσως δεν το ενθουσιάσει η διαδικασία, αλλά είναι πολύ βοηθητικό για την υγεία του.

Η πιο οικονομική επιλογή για τον φυσιολογικό ορό, ιδιαίτερα εάν κάνετε συχνή χρήση, π.χ. σε ένα κρύωμα ή σε αλλεργία, είναι να αγοράσετε τις τυπικές φιάλες ορού των 250ml, 500ml ή 1000ml και να χρησιμοποιείτε μια σύριγγα (χωρίς βελόνα, φυσικά) για να παίρνετε την ποσότητα ορού από τη φιάλη και να τη σπρώχνετε στο κάθε ρουθουνάκι του μωρού σας. Για μικρότερη κατανάλωση, υπάρχουν συσκευασίες με μικρές αμπούλες μιας δόσης, που κοστίζουν περισσότερο, αλλά είναι πιο πρακτικές και ιδιαίτερα όταν μετακινείστε ή όταν θέλετε να έχετε πάντα φυσιολογικό ορό στην τσαντούλα με τα απαραίτητα του μωρού.

Επίσης, κυκλοφορούν στο εμπόριο συσκευασίες με φυσιολογικό ορό που χορηγούνται με σπρέι, κατάλληλης δύναμης για τη μικρή ηλικία του μωρού σας.

Φυσιολογικό ορό συστήνεται να χρησιμοποιείτε επίσης πριν χρησιμοποιήσετε κάποια από τις παρακάτω μεθόδους, ώστε να έχει ρευστοποιηθεί καλά η βλέννα και να μπορέσετε να τη ρουφήξετε πιο εύκολα.

 

Πουάρ

Το πουάρ μπορείτε να το προμηθευτείτε από τα φαρμακεία σε πολύ μικρό κόστος. Πρόκειται για μια μικρή «μπάλα» με χωνί, που εφαρμόζετε στο ρουθούνι του μωρού και ρουφάει τη μυξούλα προς τα έξω με την υποπίεση που δημιουργείται.

Αν και δεν το συμπαθούν τα περισσότερα μωρά, είναι πολύ απλό, οικονομικό και αρκεί να το καθαρίζετε μετά από κάθε χρήση.

 

Συσκευή αναρρόφησης

Η πιο σύνθετη, αλλά και πιο ακριβή επιλογή είναι μια συσκευή αναρρόφησης, που μπορείτε να προμηθευτείτε από τα φαρμακεία. Αποτελείται από ένα σωληνάκι που στη μία άκρη του έχει ένα χωνί και φίλτρο και μπαίνει στο ρουθούνι του μωρού και στην άλλη άκρη του είναι το στόμιο από το οποίο ρουφάει η μαμά. Η μαμά ρουφάει από το σωλήνα και οι μυξούλες βγαίνουν από το ρουθούνι και παγιδεύονται στο ειδικό φίλτρο. Για τη συσκευή αυτή θα χρειαστεί να αγοράζετε ανταλλακτικά μιας χρήσης για το φίλτρο.

 

Σε κάθε περίπτωση, ξεκινήστε από τον φυσιολογικό ορό και δείτε τι χρειάζεται το δικό σας μωρό. Ενημερώστε τον παιδίατρο γιατί εκείνος μόνο μπορεί να κρίνει εάν απαιτείται κάποια φαρμακευτική αγωγή εκτός από την παραπάνω αντιμετώπιση και φυσικά επικοινωνήστε αμέσως μαζί του, εάν το μωράκι σας δείχνει μεγάλη δυσκολία να αναπνεύσει και/ή μελανιάζει, εάν η μύξα του είναι πολύ πηχτή ή πράσινη για μεγάλο διάστημα, εάν έχει υψηλό πυρετό, εάν έχει και άλλα συμπτώματα, όπως εμετό και εάν είναι κάτω των 6 μηνών.

Σταδιακά, μεγαλώνοντας το μωρό σας θα μάθει να φυσάει σιγά σιγά τη μύτη του σε ένα χαρτομάντηλο, οπότε τα πράγματα θα γίνουν πιο εύκολα!

 

Ευχαριστούμε πολύ για τις πληροφορίες την κ. Ειρήνη Παπαϊωάννου, φαρμακοποιό

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 3 Ιανουαρίου 2011