Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ Η μουσική κοντά στα παιδιά μέσα από το σύστημα Orff

Η μουσική κοντά στα παιδιά μέσα από το σύστημα Orff

Η τέχνη της μουσικής είναι πλέον πιο κοντά στις μικρές ηλικίες, για να μιλήσει στις ψυχές των μικρών παιδιών. Το σύστημα Orff ήρθε για να χαρίσει τα οφέλη της μουσικής σε όλα τα μικρά παιδιά, με τον πιο ευχάριστο τρόπο! Μάθετε τα πάντα για αυτό, από έμπειρη μουσικοπαιδαγωγό.

 

Τι είναι το σύστημα Orff

Το σύστημα Orff (Ορφ) είναι δημιούργημα του γνωστού σε όλους μας από τα Carmina Burana & Catulli Carmina συνθέτη Carl Orff (1895-1982). Ο Orff είχε μια καταπληκτική ιδέα να γνωρίσει τη μουσική στα παιδιά με τον ευκολότερο δυνατό τρόπο. Το σύστημα της μουσικοκινητικής αγωγής Orff στην Ελλάδα έκανε γνωστό το 1962 η Πολυξένη Ματέυ Ρουσοπούλου.

 

Πώς γίνεται

Τα παιδιά μαθαίνουν αρχικά να παίζουν πολύ απλά μουσικά όργανα όπως τα τύμπανα, τα ξυλάκια,οι μαράκες και άλλα μικρά κρουστά και προοδευτικά μαθαίνουν να παίζουν μεταλλόφωνο, ξυλόφωνο και φλογέρα.

Το τραγούδι επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη διαδικασία, καθώς και η φωνή είναι ένα πολύ σημαντικό μουσικό όργανο! Χρησιμοποιείται επίσης κίνηση και χορός, που απελευθερώνει τα παιδιά και τα βοηθά να εκφραστούν με το σώμα τους να το γνωρίσουν και να δουν τις ικανότητες τους.

 

Τι προσφέρει στα παιδιά

Το σύστημα Orff βασίζεται σε παιδαγωγικές αρχές, ενθαρρύνει τη χαρούμενη συμμετοχή, τη δημιουργικότητα και είναι βασισμένο γύρω από την ιδέα ότι κάθε παιδί είναι έξυπνο με τον τρόπο του. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να μάθουν μέσα από το παιχνίδι, ενεργούν, ερευνούν και παίζουν. Συνδυάζονται ο λόγος, ο ρυθμός, η κίνηση, ο χορός και το τραγούδι.

Το παιδί φτάνει ακόμα και σε σημείο να αυτοσχεδιάζει - να δημιουργεί δικές του μελωδίες, και αποκτά έτσι φαντασία. Μαθαίνει να παίζει τα πρώτα μουσικά όργανα και αποκτά έτσι αυτοέκτιμηση και δεξιότητες. Μέσα στην ομάδα μαθαίνει να συνεργάζεται, να πειθαρχεί στις οδηγίες, να επικοινωνεί με τη βοήθεια της μουσικής και της κίνησης και να δραστηριοποιείται. Καλλιεργεί τη μνήμη και τη φαντασία του.

 

Σε ποιά παιδιά απευθύνεται

Με το σύστημα Orff μπορεί να ασχοληθεί κάθε παιδί και όχι απαραίτητα ένα μουσικό ταλέντο, μπορεί όμως ένας έμπειρος δάσκαλος να ανακαλύψει αν το παιδί έχει ταλέντο στη μουσική και να προτείνει μουσικό όργανο ή ακόμα και το παιδί να δείξει ενδιαφέρον για κάποιο συγκεκριμένο μουσικό όργανο.

 

Το σύστημα Orff  σε βρέφη

Στις μέρες μας το σύστημα Orff εφαρμόζεται και σε βρέφη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τραγούδια, κίνηση, ρυθμικές ασκήσεις, γνωριμία με μουσικά όργανα, ανάγνωση παραμυθιών και γίνεται με συνοδό κυρίως τη μητέρα ή τον πατέρα ή ακόμη και τους δύο μαζί κι έτσι όλα τα μέλη της οικογένειας βιώνουν απίστευτες δημιουργικές στιγμές αλλά και ανταλλαγή συναισθημάτων με τη βοήθεια της μουσικής και της κίνησης.

 

Άλλες εφαρμογές του συστήματος Orff

Η προσέγγιση Orff δεν είναι μόνο για παιδιά. Τα τελευταία χρόνια, οι ειδικοί έχουν βιώσει την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα του στις εργασίες τους με εφήβους και ενήλικες, αλλά και ηλικιωμένους, καθώς και στην παρηγορητική αγωγή ασθενών.

 

Ποιός το διδάσκει

Σημειώνεται ότι το σύστημα Orff δεν διδάσκεται από όλους τους μουσικούς, αλλά από εκείνους με ανάλογη ειδίκευση.

 

 

Συνεργάστηκε η κ. Φραντζέσκα Θεοδωρουλάκη,
Δασκάλα συστήματος Orff, ιδρυτής του εργαστηρίου «Μουσικοκινητική»
www.mousikokinitiki.gr

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 7 Φεβρουαρίου 2011

Διαβάστε επίσης...