Παραδοσιακά καρναβάλια στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα υπάρχει πλούσια παράδοση για τα καρναβάλια, που τα περισσότερα έχουν τις ρίζες τους στην τουρκοκρατία, αλλά φυσικά και στις διονυσιακές γιορτές της αρχαιότητας.  Αξίζει τον κόπο, λοιπόν, να επισκεφτείτε τις πόλεις που γιορτάζουν στους δρόμους τους αυτές τις ημέρες και να γνωρίσετε το ελληνικό καρναβάλι μαζί με την ομορφιά της ελληνικής φύσης!

 

«Γενίτσαροι και Μπούλες» στη Νάουσα Ημαθίας

Στην όμορφη Νάουσα στην Ημαθία, η Αποκριά είναι ιδιαίτερη, με τους «Γενίτσαρους» και τις «Μπούλες». Το παραδοσιακό αυτό καρναβάλι, με τις ρίζες του στην τουρκοκρατία, είναι πόλος έλξης για όλη την περιοχή.

Οι Γενίτσαροι, τα επιβλητικά παλικάρια με φουστανέλες, προσωπείο και στολή από νομίσματα στο θώρακα, κατακλύζουν τους δρόμους της Νάουσας σε ομάδες που ονομάζονται «μπουλούκια» και με μουσική και χορούς, που μιμούνται μάχη με σπαθιά, δίνουν ένα ξεχωριστό τόνο αποκριάς.

Μετά από μεγάλη προετοιμασία, από τις στολές μέχρι τις μάσκες, το έθιμο ξεκινάει την πρώτη Κυριακή της Αποκριάς και συνεχίζεται κάθε Κυριακή μέχρι και την Καθαρή Δευτέρα, όπου γίνεται η κορύφωση του εθίμου, με τη συνάντηση όλων των «μπουλουκιών» στα «Αλώνια», μια μεγάλη πλατεία της πόλης.

Τους επισκέπτες της Νάουσας για τις Απόκριες περιμένει αυθεντικό κέφι, ζωντανά έθιμα, νόστιμες πίτες και καλό κρασί! Η φυσική ομορφιά του Άλσους του Αγ. Νικολάου δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, ενώ πολύ κοντά σας περιμένουν σύγχρονα χιονοδρομικά κέντρα.

Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου της πόλης: http://www.naousa.gr

 

«Αλευρομουτζουρώματα» στο Γαλαξίδι

Την Καθαρή Δευτέρα στο Γαλαξίδι κορυφώνεται η αποκριά με έναν πρωτότυπο «πόλεμο»! Τα «αλευρομουτζουρώματα»! Στο λιμάνι της πόλης ξεκινά ο αλευρομουτζουροπόλεμος με αλεύρι ή φούμο και… κανείς δεν μένει καθαρός!

Λέγεται ότι το έθιμο υπάρχει από την εποχή που το Γαλαξίδι ήταν στην ακμή του και πως καθιερώθηκε από τους ναυτικούς. Η παραθαλάσσια πόλη είναι ένας πολύ όμορφος προορισμός, με φυσική ομορφιά, ένα Ναυτικό Μουσείο με την ένδοξη ιστορία της, που αξίζει να επισκεφτείτε, και με τους Δελφούς σε κοντινή απόσταση, για να συνδυάσετε μια όμορφη εκδρομή.

Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου της πόλης: http://www.galaxidi.gr

 

Απόκριες στη Σκύρο

Όποιος βρεθεί στη Σκύρο κατά την περίοδο του Τριωδίου, θα δει στους δρόμους του νησιού τον «Γέρο», σύμφωνα με την παράδοση του Σκυριανού καρναβαλιού, που είναι ένας άνθρωπος ντυμένος με μαλλιαρή μαύρη κάπα, με μάσκα από δέρμα κατσικιού και με ζώνη γεμάτη κουδούνια. Μαζί του η «Κορέλα», άνδρας με παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά, και ο «Φράγκος», με μάσκα και κουδούνι στη μέση.

Φυσικά, το νησί αυτό των Βόρειων Σποράδων διαθέτει πολύ γραφικά τοπία, με θάλασσα, πράσινη βλάστηση και υπέροχα χρώματα!

Χρήσιμες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Νησιού: http://www.skyros.gr

 

 

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 13 Φεβρουαρίου 2011