Αρχική σελίδα Οικογένεια Σχέσεις

Σχέσεις

Το άγχος αποχωρισμού στη μονογονεϊκή οικογένεια

Στη σημερινή κοινωνική πραγματικότητα, αρκετά μεγάλος αριθμός οικογενειών είναι μονογονεϊκές , δηλαδή οικογένειες που για κάποιο λόγο, την ανατροφή του παιδιού έχει αναλάβει αποκλειστικά ο ένας γονιός. 

Η κατάσταση αυτή μπορεί να έχει προκύψει από διάφορες αιτίες, όπως χωρισμός, θάνατος του ενός γονιού ή ακόμη και άρνηση του ενός γονιού να συμμετάσχει στην ανατροφή του παιδιού. Στη μονογονεϊκή οικογένεια, η οικογενειακή εστία αποτελείται από έναν γονιό και το παιδί ή τα παιδιά.

Περισσότερα...

Ζήλεια για το νέο αδελφάκι

Ο ερχομός του δεύτερου μωρού είναι ένα πολύ χαρμόσυνο γεγονός για εσάς τους γονείς, αλλά οπωσδήποτε θα προκαλέσει προσωρινή αναταραχή στις ισορροπίες της οικογένειας, μέχρι να βρεθούν νέες ισορροπίες και νέοι «χώροι» και ρόλοι για το κάθε μέλος. Θα πρέπει να είστε, όμως, προετοιμασμένοι ότι το πρώτο παιδί σας θα περάσει μια περίοδο που θα το ζορίσει λίγο ή πολύ.

 

Περισσότερα...

Μονογονεϊκή οικογένεια - μια μεγάλη πρόκληση για τον γονιό

Η μονογονεϊκή οικογένεια, ανεξάρτητα εάν λειτουργούσε προηγουμένως σύμφωνα με το παραδοσιακό μοντέλο που θέλει και τους δύο γονείς ή εάν από την αρχή δηλαδή από τη γέννηση του παιδιού ήταν μονογονεϊκή, δεν παύει να λειτουργεί κάτω από ιδιαίτερες  συνθήκες και να προκύπτουν απαιτητικές καταστάσεις.

Τι δυσκολεύει την καθημερινότητα μιας τέτοιας οικογένειας και πώς μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα ο γονιός, ειδικά όταν καλείται να αναλάβει το ρόλο και της μητέρας και του πατέρα;

Περισσότερα...

Ο μπαμπάς δεν πηγαίνει πια στη δουλειά

Οι απολύσεις είναι πολύ συχνό φαινόμενο τον τελευταίο καιρό… Πολλές οικογένειες βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση και συχνά χωρίς προειδοποίηση, ο ένας γονιός να χάνει τη δουλειά του, με άμεσο αντίκτυπο στα οικονομικά της οικογένειας. Πώς επηρεάζει αυτό τις ισορροπίες της οικογένειας και τη ζωή των παιδιών;

Περισσότερα...

Η σειρά των παιδιών στην οικογένεια - έχει σημασία;

Παρόλο που είναι εντελώς τυχαίο ποιό παιδί σας θα γεννηθεί πρώτο και ποιό δεύτερο, οι ειδικοί έχουν καταλήξει ότι η σειρά γέννησης στην οικογένεια παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας του κάθε παιδιού και στη μετέπειτα πορεία του στη ζωή.

Κάθε παιδί σας είναι μοναδικό και ξεχωριστό και συχνά οι γονείς προσπαθούν να μην κάνουν διακρίσεις στο πώς συμπεριφέρονται στο μεγαλύτερο ή το μικρότερο παιδί τους. Αναπόφευκτα, όμως, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες θα μεγαλώσει το κάθε παιδί θα είναι εντελώς διαφορετικές και ορισμένες συμπεριφορές που θα αναπτύξει θα το συντροφεύουν σε όλη τη ζωή του αργότερα.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...