Αρχική σελίδα ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Σε αυτή την ενότητα, προσπαθούμε μαζί να παρακολουθήσουμε το θαυμαστό ταξίδι της ανάπτυξης ενός μικρού ανθρώπου: του παιδιού σας! Από τη γέννησή του, στη βρεφική, τη νηπιακή και την παιδική ηλικία, προσπαθούμε να καταλάβουμε από ποιά στάδια περνάει και πώς τα βιώνει το παιδάκι που μεγαλώνετε!
 

Η δεξιότητα της λεπτής κινητικότητας στα παιδιά

Κατά την προσχολική ηλικία, την ηλικία δηλαδή των 3 έως 6 ετών, παρατηρείται μια έκρηξη ανάπτυξης σε όλους τους τομείς. Τα παιδιά είναι πλέον σε θέση να εκτελούν αρκετές δραστηριότητες μόνα τους και διαρκώς εξελίσσονται σε τομείς όπως είναι η κίνηση και η επιδεξιότητα των χεριών και των δαχτύλων τους.

Περισσότερα...

Κοιμάται στο κρεβάτι σας; Οδηγήστε το στο δικό του!

Θέλετε πίσω το κρεβάτι σας; Το γλυκό μικροσκοπικό βρέφος που φιλοξενούσατε στο κρεβάτι σας τους πρώτους μήνες, τώρα έχει γίνει ένα ζωηρό παιδάκι που θεωρεί το κρεβάτι σας... δικό του; Μην απελπίζεστε! Έρευνα έχει δείξει ότι περίπου το 24% των γονιών απάντησαν ότι τα παιδιά τους κοιμούνται στο κρεβάτι τους, τουλάχιστον για ένα μέρος της νύχτας! Πράγματι, πολλά παιδιά προσχολικής, ακόμη και σχολικής (!) ηλικίας ακόμη κάνουν… νυχτερινές επισκέψεις στο κρεβάτι των γονιών τους!

Περισσότερα...

Το παιχνίδι με τουβλάκια βοηθά στην αντίληψη του χώρου

Πώς το παιχνίδι κατασκευών με τα γνωστά τουβλάκια μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να εξελίξουν την αντίληψή τους στο χώρο;

Περισσότερα...

«Πρώιμη παιδική ήβη»: Τι κρύβεται πίσω από την πρόωρη εισαγωγή των παιδιών στην εφηβεία;

Ένα νέο φαινόμενο των ανεπτυγμένων χωρών, είναι η αυξημένη συχνότητα παιδικής «πρώιμης ήβης», η οποία ενέχει τόσο σωματικές όσο και ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις. Ο  Διευθυντής του τμήματος Παιδιατρικής-Εφηβικής Ενδοκρινολογίας και Διαβήτη του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Δημήτρης Θ. Παπαδημητρίου, μας εξηγεί όλα όσα θα πρέπει να γνωρίζουμε για την διάγνωση της πρώιμης παιδικής ήβης αλλά και την σωστή αντιμετώπιση της.

Περισσότερα...

Η υπερβολική αυστηρότητα φτιάχνει καλούς «ψεύτες»

Πολύ συχνά, οι έρευνες έρχονται να επιβεβαιώσουν όσα παρατηρούμε στην καθημερινή μας ζωή. Έτσι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Child Development προέκυψε ότι τα παιδιά που αναπτύσσονται σε αυστηρό σχολικό περιβάλλον με έντονη χρήση της τιμωρίας, «μαθαίνουν» να λένε περισσότερα ψέματα και πιο πειστικά, ώστε να καλύψουν τη συμπεριφορά τους.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...