Αρχική σελίδα 1 - 3 ετών

1 - 3 ετών

Τι φοβούνται τα παιδιά μας

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της ανάπτυξής τους, τα παιδιά βιώνουν και εκφράζουν συχνά διάφορους φόβους. Οι φόβοι αυτοί αποτελούν μέρος της φυσιολογικής διαδικασίας της εξέλιξής τους και συχνά φαντάζουν στους ενήλικες υπερβολικοί και αναίτιοι.

Περισσότερα...

Το ξύλο βγήκε πράγματι απ’ τον παράδεισο;

Το ζήτημα της πειθαρχίας είναι ένα από τα πιο δύσκολα και επίπονα, όχι μόνο για τα παιδιά, αλλά κυρίως για τους γονείς, που αναλαμβάνουν το ρόλο της διαπαιδαγώγησής τους. Ιδιαίτερα μετά την «τρομερή ηλικία των δύο» όπως την αποκαλούν συχνά και καθ’ όλη τη διάρκεια της νηπιακής και προσχολικής ηλικίας, συχνά οι γονείς φτάνουν να αισθάνονται τρομερή κούραση, καμιά φορά και απελπισία, προσπαθώντας να επιβάλλουν την τάξη στα μικρά ανυπότακτα πιτσιρίκια τους. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες, αλλά κάθε μία από αυτές μπορεί να βάλει ένα λιθαράκι στη σωστή συμπεριφορά του παιδιού σας.

Περισσότερα...

Η δύναμη της επιβράβευσης

Τα παιδιά σε κάθε ηλικία επιζητούν, είτε μας το δείχνουν είτε όχι, την αποδοχή και την επιδοκιμασία των άλλων. Έχει πολύ μεγάλη σημασία για αυτά η γνώμη που έχουν για εκείνα οι γονείς και αργότερα οι δάσκαλοι και οι φίλοι τους. Ο έπαινος και η επιβράβευση είναι εξαιρετικά ευχάριστες εμπειρίες που προσφέρουν στο παιδί δυνατά συναισθήματα σιγουριάς, χαράς, ικανοποίησης, ευχαρίστησης και υγιούς υπερηφάνειας.

Περισσότερα...

Ολική άλεση - γιατί να την προτιμήσετε

Το ψωμί, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και άλλα προϊόντα με αλεύρι αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής μας και ιδιαίτερα των παιδιών, αφού προσφέρουν ενέργεια και πλούσια θρεπτικά συστατικά στα δραστήρια πιτσιρίκια. Ιδιαίτερα το ψωμί βρίσκεται καθημερινά στο τραπέζι μας στα κύρια, αλλά και στα ενδιάμεσα γεύματά μας.

Περισσότερα...

Το ασβέστιο στη διατροφή του παιδιού

Στο καθημερινό διαιτολόγιο του παιδιού, σημαντικό ρόλο παίζει το ασβέστιο. Όλοι γνωρίζουμε ότι το ασβέστιο χτίζει γερά και υγιή οστά. Ιδιαίτερα στην παιδική ηλικία, το ασβέστιο χρησιμοποιείται για τη δόμηση των οστών, διαδικασία που ολοκληρώνεται περίπου στα είκοσι χρόνια.

Περισσότερα...

Πλύσιμο χεριών – η πιο αποτελεσματική πρόληψη

Τα χέρια των παιδιών, όπως και των  μεγάλων, έρχονται καθημερινά σε επαφή με διάφορα μικρόβια που υπάρχουν σε αντικείμενα που πιάνουν, σε επιφάνειες, ζώα ή άλλους ανθρώπους. Τα χέρια είναι το κύριο μέσο με το οποίο μεταφέρονται τα παθογόνα μικρόβια και οι ιοί. Όταν τα μικρόβια, μέσω των χεριών, μεταφερθούν στο στόμα, στη μύτη, τα αυτιά και τα μάτια, τότε πλέον το να προσβληθεί ο οργανισμός είναι ζήτημα ωρών.

Περισσότερα...