ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ

Άγιος Βασίλης – ο αγαπημένος των παιδιών – τελικά υπάρχει;

Η ύπαρξη του Άι Βασίλη και ο ερχομός του την Παραμονή Πρωτοχρονιάς στα σπίτια για να φέρει τα δώρα στα παιδιά είναι μία από τις πιο δημοφιλείς παραδόσεις  και ιδιαίτερα αγαπητή από τα παιδιά. Είναι, όμως, μύθος, ιστορία, παραμύθι, παραπλάνηση των παιδιών ή όλα μαζί;

Περισσότερα...

Παραδοσιακό γεμιστό κοτόπουλο με κιμά και ρύζι

Φέτος τα Χριστούγεννα φτιάξτε ένα γεμιστό κοτόπουλο, που είναι ακόμη πιο νόστιμο από τη γαλοπούλα και δεν χρειάζεται ατελείωτες ώρες ψήσιμο! Η μικρασιατική αυτή συνταγή της γιαγιάς σας δίνει ένα νοστιμότατο και λαχταριστό γεύμα για τους καλεσμένους σας στο γιορτινό τραπέζι!

 

Περισσότερα...

Συνταγή για την Πρωτοχρονιάτικη Βασιλόπιτα

Η κοπή της Βασιλόπιτας είναι από τα αγαπημένα έθιμα μικρών και μεγάλων. Σε ποιό κομμάτι θα βρίσκεται το φλουρί, μαζί και η τύχη για όλο το έτος; Για να απολαύσετε καλύτερα τη στιγμή, το  mamakid σας δίνει την παρακάτω συνταγή.

 

Περισσότερα...

Τα Κάλαντα των Χριστουγέννων

Ένα όμορφο έθιμο που παραμένει ζωντανό στις μέρες μας τη γιορτινή περίοδο των Χριστουγέννων είναι τα κάλαντα. Πρωταγωνιστές του είναι τα παιδιά, που με τις παιδικές φωνές τους τραγουδούν από πόρτα σε πόρτα για να καλωσορίσουν τη γιορτή που έρχεται.

Τα κάλαντα είναι στην ουσία τραγούδια που περιγράφουν τη γιορτή της επόμενης μέρας και μοιράζουν ευχές. Παλαιότερα, η κάθε περιοχή, στην Ελλάδα, τον Πόντο και τη Μικρασία, είχε τα δικά της κάλαντα. Οι νοικοκύρηδες έδιναν στα παιδιά κεράσματα, ανάλογα με τα αγαθά της κάθε περιοχής.

Σήμερα, τα πράγματα έχουν απλοποιηθεί αρκετά, αλλά πολλά παιδιά κατακλύζουν τους δρόμους τις παραμονές κρατώντας το τριγωνάκι τους και χτυπούν τις πόρτες, λένε τα κάλαντα και οι νοικοκύρηδες ανταποδίδουν με ευχές και χρήματα.

 

Περισσότερα...

Η πορεία προς τα Χριστούγεννα

Η πορεία μας προς τη γιορτή των Χριστουγέννων ξεκίνησε! Σύμφωνα με την ελληνική παράδοση και την παράδοση της εκκλησίας, η περίοδος προετοιμασίας για τα Χριστούγεννα ξεκινά από τις 15 Νοεμβρίου, γιορτή του Αγ. Φιλίππου.

Περισσότερα...