Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις τόσο για παιδιά, όσο και για ενήλικες. Ξεκινώντας από το πρόγραμμα που αφορά τα παιδιά 7 έως 11 ετών, που ετοίμασε το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου, σας παραθέτουμε αναλυτικά ολόκληρο το πρόγραμμα εκδηλώσεων.

 

Για παιδιά 7 έως 11 ετών - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα στις 22 Μαΐου 2011

Το Τμήμα Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων δημιούργησε για τον εορτασμό ένα πρόγραμμα, με τίτλο«Η τελετή του Γάμου τότε και τώρα» που εντάσσεται στο θέμα «ξεχασμένες» μνήμες, για το γάμο, αφού καταγράφονται τα ίδια έθιμα –τελετουργικό- κατά την προετοιμασία (λουτρό, παράνυφοι, στολισμός νύφης) και την τελετή του γάμου (ράντισμα των νεονύμφων, δώρα, γλέντι) τότε και σήμερα.

Τα παιδιά να διερευνήσουν τις φάσεις της τελετουργίας του γάμου στην Κλασική Αθήνα, εντοπίζοντας, μέσα από τη σύγκριση με τη σύγχρονη πραγματικότητα, ομοιότητες και διαφορές στα έθιμα του συγκεκριμένου μυστηρίου. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί στη μόνιμη έκθεση των Αγγείων του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στη θεματική ενότητα με τις λουτροφόρους και τους γαμικούς λέβητες, τα τελετουργικά αγγεία μεταφοράς νερού για το νυφικό λουτρό των μελλονύμφων.

Με τη χρήση εκπαιδευτικού φυλλαδίου και την παρατήρηση των εκθεμάτων, τα παιδιά θα συλλέξουν στοιχεία και θα οδηγηθούν σε αβίαστα συμπεράσματα για τις κοινωνικές προεκτάσεις του γάμου στον ιδιωτικό και δημόσιο βίο των δύο φύλων διαχρονικά. Το μικρό θεατρικό δρώμενο αναπαράστασης της τελετής του γάμου στην αρχαιότητα, θα ενισχύσει το βιωματικό χαρακτήρα του προγράμματος.

Πληροφορίες
Αίθουσα 55 της έκθεσης των Αγγείων του Μουσείου, το πρωί της Κυριακής 22 Μαΐου 2011 σε δύο παραστάσεις 11:00-12:00 και 12:15-13:15
Είσοδος ελεύθερη
Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής (τηλ. 210 8217724)

 

Για ενήλικες

 

Α. Θέατρο «Κύκλος» - Παράσταση «Καταλόγια» στις 17 Μαΐου

Η παράσταση «Καταλόγια» από το θέατρο ‘Κύκλος’ είναι μια τελετουργική παράσταση τριών ελληνικών παραλογών με κοινό θέμα τη θυσία. Εντάσσεται στο τέταρτο θέμα, αφού τα δημοτικά μας τραγούδια -και κατ’ εξοχήν οι παραλογές- αποτελούν τον ενδιάμεσο κρίκο ανάμεσα στην αρχαία και τη νεότερη ελληνική λογοτεχνία. Οι παραλογές ενέχουν στοιχεία και από τα τρία βασικά είδη της αρχαίας ποίησης: της επικής (απαγγελία από μνήμης, με ή χωρίς μουσική, μακροσκελούς ποιήματος που μεταδόθηκε από στόμα σε στόμα, της λυρικής (έκφραση συναισθήματος, πάθους) καθώς και της δραματικής ποίησης, ως προς το περιεχόμενό τους.

Οι τρεις παραλογές που έχουν επιλεγεί, είναι: Της μάνας φόνισσας, Του γιοφυριού της Άρτας και Της κακιάς πεθεράς.

Θα παρουσιαστούν ως τρία χωριστά δρώμενα με τη «συμμετοχή κούκλας, ανθρώπου και μουσικής», όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης Θοδωρής Οικονομίδης.

Πληροφορίες
Εσωτερικό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Τρίτη 17 Μαΐου 2011 και ώρα 21:00
Είσοδος ελεύθερη

 

Β. «Ο Μεγάλος Ερωτικός» από τη Χορωδία της ΕΡΤ στις 18 Μαΐου

Μακριά από τη βοή της πόλης, στο ειδυλλιακό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου κάτω από το βλέμμα των αρχαίων γλυπτών που ανασαίνουν, η Χορωδία της ΕΡΤ θα μας δώσει την ευκαιρία να ταξιδέψουμε για λίγο, με οδηγό τον έρωτα.

Οι στίχοι από την ελληνική ποίηση, αρχαία έως και νεότερη, ντύθηκαν με την εξαίσια μουσική του Μ. Χατζιδάκι και προβάλλουν την ξεχωριστή ελληνική ταυτότητα, αφομοιωμένη και ζωντανή μέσα στις χιλιετίες.

Στο πιάνο και διευθυντής της χορωδίας: Δημήτρης Μπουζάνης.

Πληροφορίες
Εσωτερικό αίθριο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου
Τετάρτη, 18 Μαΐου 2011, ώρα 19:00
Είσοδος ελεύθερη

 

Η Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 18 Μαΐου με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο. Το 2011 αφιερώνεται στα «Μουσεία και Μνήμη», με επιμέρους θέματα α) συλλογές και τεκμήρια, β) ιστορία των μουσείων, γ) ‘ξεχασμένες’ μνήμες, δ) σχέση μνήμης, κοινωνίας και ταυτότητας και ε) πολιτιστική προσφορά της Αφρικής στον κόσμο.

 

Λεζάντες φωτογραφιών:  1. Γαμικός λέβητας του 5ουαι. π.Χ. Στη λεπτομέρεια: Η νυμφεύτρια βάζει το στέμμα στο κεφάλι της νύφης, ενώ ο έρωτας τη στεφανώνει. 2. Καταλόγια

 

Ημερ/νία δημοσίευσης: 9 Μαΐου 2011