Εκπαιδευτικά προγράμματα Ιανουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

altΤα Σαββατοκύριακα το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με στόχο να δημιουργήσουν, να μάθουν και να εξασκήσουν πολλών λογιών ικανότητες.

Εργαστήριο Σχεδίου και Ζωγραφικής με τον Διονύση Καμπόλη και την Γκέλυ Τζαμουράνη

Νεκρή Φύση: Από το μολύβι στην τέμπερα

Σε αυτόν τον κύκλο του εργαστηρίου, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν σταδιακά όλα τα βήματα από το σχέδιο στη ζωγραφική και να ανακαλύψουν πώς αποτυπώνεται μια εικόνα στο χαρτί.

Ξεκινώντας από τα γλυπτά στην Συλλογή Κυκλαδικής Τέχνης του Μουσείου,  θα μάθουν για τις τεχνικές κατασκευής τους και στη συνέχεια θα προσπαθήσουν να τα σχεδιάσουν στο χαρτί. Επιπλέον, στο εργαστήριο θα δημιουργήσουν μια σύνθεση με γλυπτά και φρούτα, μια νεκρή φύση δηλαδή. Θα αναγνωρίσουν μέσα από το σχέδιο, τις διαφορετικές διαστάσεις, την αντίθεση σκιάς και φωτός, και τους χρωματικούς τόνους. Με μολύβι, κάρβουνο, και τέμπερες πάνω σε χαρτί ακουαρέλας και καμβά θα δημιουργήσουν τη δική τους νεκρή φύση.

Πληροφορίες

Ημερομηνίες: Σάββατο: 21, 28 Ιανουαρίου, 4 και 11 Φεβρουαρίου 2012
Ώρα: 13.00 – 15.00
Για παιδιά 8 – 12 ετών
Κόστος συμμετοχής: €65 (€50 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)
Απαραίτητη η παρουσία σε όλες τις συναντήσεις

 

Εργαστήριο Χειροτεχνίας & Κατασκευών με την Νιόβη Σταυροπούλου

Τα παραμύθια των αδελφών Γκριμ ζωντανεύουν με εικονογράφηση και κατασκευές

altΤο 2012 είναι αφιερωμένο στους αδελφούς  Γκριμ, οι οποίοι πριν από 200 χρόνια, το 1812, κυκλοφόρησαν τον πρώτο τόμο με τα παραμύθια τους. Ποιο παιδί δεν έχει ακούσει ή διαβάσει την Σταχτοπούτα, την Κοκκινοσκουφίτσα, τον Λύκο και τα 7 Κατσικάκια;

Με αφετηρία το παραμύθι, και με οδηγό τη φαντασία τους, τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους ιστορία και θα την εικονογραφήσουν σε μορφή βιβλίου.  Στη συνέχεια θα επιλέξουν μία σκηνή από το παραμύθι και θα φτιάξουν μια μικρή μακέτα. Για την κατασκευή της μακέτας θα χρησιμοποιηθούν διάφορα υλικά, όπως άμμος, βότσαλα, ξυλάκια, τσόχα, υφάσματα και φυσικά χρώματα.

Τέλος, θα διαλέξουν έναν χαρακτήρα του παραμυθιού, τον οποίο…  θα ζωντανέψουν, δίνοντάς του τη μορφή κούκλας από αφρολέξ.

Πληροφορίες        

Ημερομηνίες: Σάββατο: 14 & 21 Ιανουαρίου 2012
Ώρα: 11.00 – 13.00
Για παιδιά 5 – 10 ετών
Κόστος συμμετοχής €25 (€22 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)
Απαραίτητη η παρουσία και στις 2 συναντήσεις

 

Εργαστήριο για τη δημιουργική έκφραση των μικρών παιδιών με την Δέσποινα Σακελλαρίου και την Αντωνία Βέλλιου

Κατασκευές από ζυμάρι: “Ένα ειδώλιο στον κόσμο των Grimm”

altΟι τρεις επόμενοι μήνες του εργαστηρίου θα αφιερωθούν στο πλάσιμο μορφών με διάφορα υλικά και στα παραμύθια των αδερφών Grimm.

Τα ειδώλια γίνονται ήρωες στον μαγικό κόσμο των Grimm και η ιστορία ξεδιπλώνεται. Τα παιδιά θα συναντήσουν μάγισσες και ξωτικά, σπίτια από ζαχαρωτά, ήρωες μικρούς και γίγαντες τρομερούς! Τα χέρια θα ζωντανέψουν ό,τι είδαν τα μάτια της φαντασίας, και το ζυμάρι από απλό καθημερινό υλικό γίνεται υλικό γλυπτικής. Τα παιδιά το προετοιμάζουν και το πλάθουν, παρατηρούν και βρίσκουν αναλογίες, και τέλος, ζωντανεύουν με αυτό τον κόσμο των παραμυθιών, τα πλάσματα και τα ειδώλια.

Πληροφορίες

Ημερομηνίες: Κυριακή: 15, 22 και 29 Ιανουαρίου 2012
Ώρα: 11.00 – 12.30
Για παιδιά 3 – 5 ετών
Κόστος συμμετοχής: €10 (€7 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

 

Εργαστήριο με αφορμή ένα βιβλίο με την Δέσποινα Σακελλαρίου και την Αντωνία Βέλλιου

Οι μουσικοί του δάσους: Κείμενο του Sirish Rao, Εικονογράφηση της Durga Bai

altΣ’ αυτό το εργαστήρι αφορμή για έμπνευσή αποτελεί το βιβλίο: «Οι μουσικοί του Δάσους». Μια διασκευή από τη μακρινή Ινδία της γνωστής ιστορίας των Grimm, «Οι μουσικοί της Βρέμης». 

Οι ήρωες, ένας κόκκορας, ένας γάιδαρος, μια αγελάδα κι ένας σκύλος, ζωντανεύουν μέσα από την ξεχωριστή εικονογράφηση της Durga Bai. Η Ινδή εικονογράφος συνεχίζει την παλιά τεχνική της φυλής Γκοντ, την τέχνη της ‘digna’, τα παραδοσιακά σχέδια δηλαδή, με τα οποία στόλιζαν τους τοίχους και τα πατώματα των σπιτιών σε γιορτές και γάμους στην συγκεκριμένη περιοχή της Κεντρικής Ινδίας.

Τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με αυτήν την τεχνική, θα συνδυάσουν διαφορετικά χρώματα, γραμμές, γεωμετρικά σχήματα και μοτίβα για να φτιάξουν τα δικά τους έργα.

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012
Ώρα: 11.00 - 13.00
Για παιδιά από 5 -10 ετών
Συμμετοχή: €15  (Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12 το καθένα)

 

Εικαστικό Εργαστήριο με την Άντζι Καρατζά

Κλίκ σε δύο συναντήσεις, με αφορμή την έκθεση «Άγονη Γραμμή»

altΚοιτάξτε με! Είμαι μια μηχανή... Όχι, δεν είμαι μηχανή που φτιάχνει παγάκια, ούτε μηχανή που χτυπάει αυγά, αλλά ούτε και μηχανή με δύο ρόδες που σε πάει βόλτα στους δρόμους της πόλης... Είμαι μια φωτογραφική μηχανή με υπέροχο χρώμα (κάτι μεταξύ πορτοκαλί και ρόζ), ειδικά σχεδιασμένη για παιδιά, ελαφριά, με όμορφο κορδόνι για να κρεμιέμαι στο λαιμό σας... Περιμένω με μεγάλη χαρά και αγωνία, εσάς, τα παιδιά, να με κρατήσετε και να με πάτε «εσείς» βόλτα στο φοβερό Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, να πατήσετε το ειδικό κουμπί μου και να βγάλετε φωτογραφίες από τα καταπληκτικά αρχαιολογικά ευρήματα που φιλοξενούνται στην έκθεση «Άγονη Γραμμή». Με την καθοδήγηση της εικαστικού Άντζι Καρατζά, την Κυριακή 22 Ιανουαρίου θα τραβήξετε φωτογραφίες, θα δουλέψτε με την τεχνική του κολλάζ σε φωτοτυπίες που τραβήξατε τυπωμένες. Θα μάθετε πώς μια εικόνα, μπορεί να αλλάξει με το κολλάζ και τη ζωγραφική και θα φτιάξετε μια μοναδική διαδρομή, ένα ταξίδι στα όμορφα νησιά μας!.. Επίσης, θα έχετε την ευκαιρία να τραβήξετε ολιγόλεπτα βιντεάκια και να τα δείτε στο διαδίκτυο!

Πληροφορίες

Ημερομηνίες: Κυριακή 22 & 29 Ιανουαρίου 2012
Ώρα: 11:00 – 13:00
Για παιδιά από 6 - 12 ετών
Κόστος Συμμετοχής: €25 (€22 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

 

Διαδρομές στο Μουσείο - Διαδραστικές ξεναγήσεις με την Κατερίνα Σταμίδη

Θεματικές διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες

altΓονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ακολουθώντας μια διαδρομή και συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι με την αρχαιολόγο – μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Μαθαίνουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και την Αρχαία Κυπριακή Τέχνη, και μέσα από επιλεγμένα εκθέματα παρουσιάζονται διάφορες πτυχές που αφορούν στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.  

Στις 15 Ιανουαρίου 2012, η διαδρομή θα είναι αφιερωμένη στον αθλητισμό στην αρχαία Ελλάδα. Πώς διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες; Υπήρχαν κανόνες όπως και σήμερα; Ποιος επέβλεπε τους αθλητές; Τι είναι η στλεγγίδα; Φρόντιζαν οι αθλητές το σώμα τους; Πάρτε μέρος σε μία αλλιώτικη διαδρομή, στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου,  ‘ανακαλύψτε’ διάφορα αθλήματα στις παραστάσεις των πήλινων αγγείων και … ‘κερδίστε’ τις σωστές απαντήσεις!

Στις 29 Ιανουαρίου θα μιλήσουμε για το λάδι στην αρχαιότητα. Τι είναι ο αρύβαλλος; Τι αποθήκευαν στους αμφορείς και τι είναι οι Παναθηναϊκοί αμφορείς; Πώς φώτιζαν οι αρχαίοι Έλληνες τα σπίτια τους τα βράδια;
Μέσα από μια διαδρομή στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα αγγεία στα οποία ‘κρύβονται’ οι απαντήσεις και θα μάθουν ποια ήταν η χρήση του λαδιού στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.

Πληροφορίες

Ημερομηνίες: Κυριακή 15 & Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012
Ώρα: 11.00 – 12.30
Για παιδιά από 5 ετών και άνω
Κόστος συμμετοχής: Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά, Ενήλικες: €7

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 210 72 94 220, από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00-13.00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Aθήνα, www.cycladic.gr