Εκπαιδευτικά προγράμματα Φεβρουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

altTο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργανώνει τα Σαββατοκύριακα του Φεβρουαρίου ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά με στόχο να δημιουργήσουν, να μάθουν και να εξασκήσουν πολλών λογιών ικανότητες.

 

Εργαστήριο Χειροτεχνίας & Κατασκευών με την Νιόβη Σταυροπούλου

Φανταστείτε τον εαυτό σας αλλιώς!

Πώς θα ήσουν αν είχες στο κεφάλι σου μια ρόδα, στα αυτιά σου πλαστικά κουταλάκια και στη μύτη σου καπάκια από γάλα;

Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο εργαστήρι χειροτεχνίας τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να φτιάξουν το πρόσωπό τους με υλικά που προορίζονται για την ανακύκλωση. Γι' αυτό λοιπόν μπορούν, αν θέλουν, να πάρουν μαζί τους χάρτινα κουτιά από γάλα και χυμούς, κουτιά από αναψυκτικά, πλαστικά μπουκάλια κ.ά. Στο εργαστήρι του Μουσείου θα υπάρχουν μαλλιά πλεξίματος, υφάσματα, πλαστικά κουτάλια, καλαμάκια και άλλα μικροαντικείμενα για να φτιάξει ο καθένας το δικό του μοναδικό πολύχρωμό έργο.  

Πληροφορίες     

Ημερομηνία: Σάββατο 4 Φεβρουαρίου
Ώρα: 11.00 – 13.00
Για παιδιά 5 – 10 ετών
Κόστος συμμετοχής €15 (€12 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

 

Εργαστήριο Χειροτεχνίας & Κατασκευών με την Νιόβη Σταυροπούλου

Το έθιμο της Καμήλας

altΤο Σάββατο 11 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης θα αναβιώσει το δρώμενο της καμήλας. Το έθιμο υπάρχει σε διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με την περιοχή της Ελλάδας που το συναντάμε, καθώς και την εποχή που γίνεται. Έτσι, εκτός από τα Χριστούγεννα ή το Πάσχα, σε ορισμένες περιοχές το έθιμο της καμήλας τελείται την Καθαρά Δευτέρα, συνδέεται με την διονυσιακή παράδοση και έχει σκωπτικό χαρακτήρα.

Τα παιδιά θα κατασκευάσουν την καμήλα με καφάσια, πανιά και ξύλα και με πειράγματα, μουντζουρώματα και αυτοσχεδιασμούς θα μεταμορφωθούν σε καμηλιέρη και τη συνοδεία του.  

Πληροφορίες        

Ημερομηνία: Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012
Ώρα: 11.00 – 13.00
Για παιδιά 5 – 10 ετών
Κόστος συμμετοχής €15 (€12 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

 

Εργαστήριο για τη δημιουργική έκφραση των μικρών παιδιών με την Δέσποινα Σακελλαρίου και την Αντωνία Βέλλιου

Ένα ταξίδι στην άγονη γραμμή.. σαν παραμύθι!

alt

Στο εργαστήριο του Φεβρουαρίου, τα παιδιά θα ταξιδέψουν στα νησιά της άγονης γραμμής κι ένας άγνωστος κόσμος θα ζωντανέψει μπροστά τους με εικόνα και λόγο. Θα περιπλανηθούν στην έκθεση «Άγονη Γραμμή», θα ακούσουν παραμύθια και θα δώσουν μορφή σ’ όλα αυτά που παρατήρησαν, πλάθοντας με πηλό. Συγκεκριμένα, τα παιδιά θα πλάσουν, θα κόψουν, θα φτιάξουν μπάλες και σκουληκάκια, θα τα συνδέσουν και θα φτιάξουν ζωάκια, σπίτια κι ό,τι άλλο δουν τα μάτια τους σ’ αυτό το ταξίδι.  

Πληροφορίες    

Ημερομηνίες: Κυριακή 5, 12 και 19 Ιανουαρίου
Ώρα: 11.00 – 12.30
Για παιδιά 3 – 5 ετών
Κόστος συμμετοχής: €10 (€7 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

 

Εργαστήριο με αφορμή ένα βιβλίο με την Δέσποινα Σακελλαρίου και την Αντωνία Βέλλιου

Εργαστήριο για την ιστορία και την κατασκευή του χαρτιού

altΣ’ αυτό το εργαστήρι αφορμή για έμπνευσή αποτελεί το βιβλίο: «Χάρτινο το καραβάκι» της Σοφίας Ζαραμπούκα από τις εκδόσεις Αιώρα.

Με οδηγό τη διάδοση του χαρτιού τα παιδιά θα ταξιδέψουν σε διάφορους τόπους και εποχές από την αρχαιότητα ως σήμερα. Η Σοφία Ζαραμπούκα στο καινούργιο της βιβλίο ξετυλίγει το κουβάρι της ιστορίας του χαρτιού με κέφι και μαστοριά. Τα παιδιά θα «σαλπάρουν» με το χάρτινο καραβάκι της στο χώρο και στο χρόνο, θα παίξουν και θα φτιάξουν τα δικά τους φύλλα χαρτιού!  

Το κουτί χαρτοποιητικής των Εκδόσεων Αιώρα θα αποτελέσει βοηθό τους ώστε να φτιάξουν το δικό τους χαρτί. Μέσα από τα καλούπια θα εμφανιστούν λογιών λογιών χρωμάτων φύλλα χαρτιού. Κάποια θα έχουν διαφορετικές υφές και κάποια άλλα θα έχουν μικρούς θησαυρούς κρυμμένους μέσα τους! Όποιο παιδί θέλει μπορεί να φέρει μαζί του φωτογραφίες, κλωστές,  χορταράκια, άχυρα, παγέτες, μικρούς καρπούς και σπόρια κι ό,τι άλλο μπορεί να σκεφτεί ότι χωράει σ’ ένα φύλλο χαρτί!

Πληροφορίες

Ημερομηνία: Σάββατο 18 Ιανουαρίου
Ώρα: 11.00 - 13.00
Για παιδιά από 5 -10 ετών
Συμμετοχή: €15  (Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12 το καθένα)

 

Εικαστικό Εργαστήριο με την Άντζι Καρατζά

Μασκαρέψτε τις μάσκες!

altΤην Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, τα παιδιά θα μάθουν πώς από μια απλή μάσκα του εμπορίου που μπορεί να είναι ένα ζώο, ένας κλόουν ή ένας περίεργος άνθρωπος, μπορεί να αλλάξει πρόσωπο και να γίνει "πιο προσωπική". Αυτό θα γίνει με την τεχνική της γυψόγαζας και βέβαια με αρκετή φαντασία! Η γυψόγαζα είναι ένα ιδιαίτερα εύπλαστο υλικό που χρησιμοποιούν πολλοί σύγχρονοι καλλιτέχνες στα έργα τους.

Την επόμενη Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, με τη βοήθεια των χρωμάτων, όλα τα παιδιά θα μετατρέψουν την μάσκα τους σε προσωπικό έργο τέχνης, αφού πρώτα δουν μια προβολή που αφορά στα έργα ενός καταπληκτικού καλλιτέχνη του 20ού αιώνα, που δουλεύει με την τεχνική αυτή. Κάθε παιδί θα φύγει με τη μάσκα που έφτιαξε ώστε να μπορέσει να τη φορέσει τις απόκριες!

Πληροφορίες

Ημερομηνίες: Κυριακή 12 & 19 Φεβρουαρίου
Ώρα: 11:00 – 13:00
Για παιδιά από 6 - 12 ετών
Απαραίτητη η συμμετοχή και στις δύο συναντήσεις
Κόστος Συμμετοχής: €25 (€22 για τα αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο)

 

Διαδρομές στο Μουσείο - Διαδραστικές ξεναγήσεις με την Κατερίνα Σταμίδη

Θεματικές διαδραστικές ξεναγήσεις για οικογένειες

altΓονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου ακολουθώντας μια διαδρομή και συμμετέχοντας σε ένα παιχνίδι με την αρχαιολόγο – μουσειοπαιδαγωγό Κατερίνα Σταμίδη. Μαθαίνουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και την Αρχαία Κυπριακή Τέχνη, και μέσα από επιλεγμένα εκθέματα παρουσιάζονται διάφορες πτυχές που αφορούν στην καθημερινή ζωή των αρχαίων Ελλήνων.  

Τον Φεβρουάριο οι ξεναγήσεις εμπνέονται από τις Απόκριες και σχηματίζουν διαδρομές που τα παιδιά θα μάθουν για το ένδυμα στην αρχαία Ελλάδα και τον θεό Διόνυσο.  

Πληροφορίες    

Ημερομηνίες: Κυριακή 5 & 12 Φεβρουαρίου
Ώρα: 11.00 – 12.30
Για παιδιά από 5 ετών και άνω
Κόστος συμμετοχής: Ελεύθερη είσοδος για τα παιδιά, Ενήλικες: €7

 

Απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο: 210 72 94 220, από Δευτέρα έως Παρασκευή: 10.00-13.00

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4, Aθήνα, www.cycladic.gr