Εξάρτηση 3χρονου αγοριού από τη μαμά

Ερ. Ο γιος μου είναι 3 ετών και είναι πολύ εξαρτημένος από μένα. Θέλει να είμαστε όλο μαζί, δε θέλει να μένει με τη γιαγιά ή το μπαμπά του και όταν φεύγω γίνεται μεγάλη φασαρία. Εγώ δουλεύω λίγες ώρες το πρωί, αλλά θέλουμε να τον πάμε το φθινόπωρο στον παιδικό σταθμό. Πώς θα γίνει αυτό και πώς θα γίνει πιο ανεξάρτητος;

 

Απ. Δουλεύοντας με γονείς που έχουν αντίστοιχα θέματα ένα βασικό κομμάτι που χρειάζεται διερεύνηση αφόρα την ανάγκη της μητέρας  - συχνά ασυνείδητη -  να μην αποχωρίζεται το παιδί. Αυτή πολλές φορές δεν λεκτικοποιείται από την μητέρα αλλά τα παιδιά έχουν εξαιρετικές "κεραίες" και "διαβάζουν" τις ανάγκες, τις επιθυμίες, τους φόβους των γονιών. Όπως προκύπτει από πολλές περιπτώσεις οικογενειακής θεραπείας ή ψυχοθεραπείας γονιού, γίνονται εκείνα το μέσο να εκφράσουν οι γονείς δικά τους κομμάτια.

Αυτό πιθανά να σας φαίνεται ότι δεν ταιριάζει στην περίπτωσή σας. "Μα όχι", λένε συχνά οι γονείς, "εγώ θέλω να φεύγω π.χ. γιατί πρέπει να δουλέψω ή για να κάνω ξανά κάποια πράγματα για μένα". Όταν όμως συζητήσουν με τον ειδικό αποκαλύπτονται άλλες παράμετροι που χωρίς να είναι συνειδητές, δυσκολεύουν την μητέρα να αποχωριστεί το παιδί, είτε γιατί η ίδια δεν νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη στο να το κρατήσουν άλλοι, είτε γιατί η σχέση της μαζί του της είναι σημαντική επιβεβαίωση και έτσι επιδιώκει να περνά όλο τον χρόνο μαζί του, είτε γιατί αυτό της καλύπτει άλλες εσωτερικές ανάγκες π.χ. στις περιπτώσεις που η σχέση με τον σύντροφό της δεν την καλύπτει πια τόσο όσο παλιότερα κ.λ.π.

Αν έχετε την δυνατότητα είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μια κουβέντα με ψυχοθεραπευτή  - οικογενειακό θεραπευτή, ώστε να μπορέσετε να καταλάβετε τι μπορεί να σημαίνει αυτή η δυσκολία αποχωρισμού στην δική σας περίπτωση και τι μπορείτε να κάνετε για να την ξεπεράσετε.  Άλλωστε κάθε σχέση μητέρας – παιδιού είναι πολύ ξεχωριστή  και χρειάζεται να κατανοείται και να δουλεύεται ως τέτοια.

Το σίγουρο είναι ότι αν δεν βρείτε τρόπο να καταλάβετε και να ξεπεράσετε αυτήν την δυσκολία, αυτή θα αναδύεται στις επόμενες φάσεις της σχέσης σας με το παιδί σας και αυτό θα κάνει τα πράγματα δυσκολότερα. Όσο πιο έγκαιρα και ουσιαστικά κατανοήσετε τώρα τι συμβαίνει, τόσο καλύτερα θα είναι για σας και το παιδί σας.

Αν στο μέρος που βρίσκεστε δεν υπάρχει δυνατότητα να βρείτε και να συνεργαστείτε με θεραπευτή που έχει παράλληλα εκπαίδευση στην οικογενειακή θεραπεία, μπορείτε να αξιοποιήσετε το διαδίκτυο και να υλοποιήσετε  online συνεδρία.

 

Απάντησε η κ. Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Κοινωνική Λειτουργός, MSc Κοινωνική Ψυχιατρική - Παιδοψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων