Επηρεάζεται από τον φίλο του

Ερ. Ο γιος μου πηγαίνει στην Τρίτη δημοτικού και έχει έναν καλό φίλο στο σχολείο, αλλά προβληματίζομαι γιατί τον επηρεάζει πάρα πολύ σε όλα. Ώρες ώρες νομίζω ότι δεν έχει δική του γνώμη και πάντα κάνει ότι του λέει ο φίλος του. Είναι ανησυχητικό;

 

Απ. Τα παιδιά σε αυτήν την ηλικία επηρεάζουν και επηρεάζονται από τους φίλους τους. Δεν ξέρω σε τι ακριβώς αναφέρεστε σε σχέση με αυτήν την επιρροή.  Συζητήστε με τον γιο σας  με αφορμή καθημερινά περιστατικά και εστιάστε στο πώς θα τον βοηθήσετε να αναπτύσσει όλο και περισσότερο κριτική σκέψη. Αν τον ακούσετε προσεκτικά  - και δεν βιαστείτε να μιλήσετε για να του δώσετε συμβουλές πώς να χειριστεί καταστάσεις – θα μπορείτε να αξιολογήσετε αν όντως ο ίδιος δεν έχει αναπτύξει την κριτική του ικανότητα ή αν επεξεργάζεται ικανοποιητικά και σκέφτεται αναφορικά με όσα του συμβαίνουν.

Σε όλη αυτή την διεργασία αν νιώθετε ότι μπορεί να μην είναι τόσο σημαντική η επιρροή σας και ότι το να ακούει άλλους είναι ανεπιθύμητο ή δυσάρεστο, θυμηθείτε ότι σε λίγα χρόνια μπαίνοντας στην προεφηβεία  - και αν όχι τότε σίγουρα στην εφηβεία - ο γιός σας θα χρειαστεί να αμφισβητήσει πολύ εσάς και την σχέση σας (φάση φυσιολογική και απαραίτητη για να ακολουθήσει μετά η φάση που θα σας αποδεχτεί ξανά). 

Το πιο δύσκολο για τον γονιό είναι που ενώ αρχικά νιώθει ότι είναι ο "Θεός’" για το παιδάκι του που τον θαυμάζει και περηφανεύεται γι αυτόν στους φίλους του, π.χ. λέει "Εμένα η μαμά μου είναι η πιο καλή του κόσμου" ή "Αν με ξαναπειράξεις θα φέρω τον μπαμπά μου που είναι δυνατός και θα σε δείρει", ξαφνικά το παιδί τον κατεβάζει από το βάθρο και τότε είναι πολύ δύσκολο για τον γονιό να δεχτεί αυτήν την "αποκαθήλωση"’ χωρίς να νιώσει απειλημένος. Προσφέρετε στον εαυτό σας την πολυτέλεια να δουλέψετε με τις δικές σας σκέψεις, επιθυμίες και τους δικούς σας φόβους με την βοήθεια ειδικού αν έχετε αυτήν την δυνατότητα, ώστε να μπορέσετε να είστε σταθερή και ασφαλής κατά την διάρκεια του μεγαλώματος του παιδιού σας.

 

Απάντησε η κ. Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Κοινωνική Λειτουργός, MSc Κοινωνική Ψυχιατρική - Παιδοψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων