Το μεγαλύτερο αδερφάκι κοροϊδεύει το μικρότερο

Ερ. Η μεγάλη κόρη μου είναι 8 χρονών και κοροϊδεύει πολύ τον μικρό που είναι 3. Τον κοροϊδεύει που δεν μπορεί να κάνει πράγματα, π.χ. να ζωγραφίσει καλά και ακόμα και για το ότι φοράει πάνα. Δεν ξέρω πώς να την πείσω να σταματήσει και ανησυχώ πώς το παίρνει ο μικρός μου. Μπορείτε να με βοηθήσετε;

 

Απ. Καταρχήν χρειάζεται να γνωρίζετε ότι ο ανταγωνισμός ανάμεσα στα παιδιά είναι φυσιολογικός. Όλα τους αναζητούν την αποκλειστική αγάπη και προσοχή των γονιών τους. Αν το μεγαλύτερο παιδί αισθανθεί ότι παραμερίζετε ή απορρίπτεται, είναι πολύ πιθανό να θεωρήσει υπεύθυνο το αδερφάκι του. Παρά την εχθρικότητά τους όμως, τα αδέρφια έχουν πραγματική στοργή το ένα για το άλλο.

Τις περισσότερες φορές αυτό είναι δύσκολο να το διαπιστώσετε, γιατί συνήθως όταν είστε παρόντες σας επιφυλάσσουν την συμπεριφορά με την μεγαλύτερη επιθετικότητα και ανταγωνισμό, ως μια προσπάθεια να διεκδικήσουν την προσοχή σας. Όταν δεν είστε μπροστά είναι πιθανότερο να μην ανταγωνίζονται τόσο έντονα. Μεγαλώνοντας και όσο αποδεσμεύονται από την ανάγκη για την πλήρη και ολοκληρωτική προσοχή σας, τις περισσότερες φορές οι αντιζηλίες δεν διατηρούνται στην ενήλικη ζωή τους.

Το σημαντικότερο στο σήμερα είναι να αποφεύγετε να αντιδράτε έντονα στις ζήλιες των παιδιών σας. Δώστε στην κόρη σας χρόνο να καταλάβει ότι η αγάπη που της έχετε δεν κινδυνεύει λόγω του αδερφού της.

Μην την θεωρείτε μεγάλη", είναι μόλις 8 ετών! Οι ταμπέλες ανάμεσα στα παιδιά "μεγάλος", "μικρός", είναι πολύ επικίνδυνες γιατί και στα 60 του χρόνια ο μικρότερος, θα είναι ο "Μικρός" και από τα 4 η μεγαλύτερη θα είναι η "Μεγάλη"!

Επαινέστε την κόρη σας για τα επιτεύματά της π.χ. για το τι όμορφα που ζωγραφίζει, για το ότι ξέρει να γράφει, για ότι ντύνεται μόνη της, για το ότι ξέρει να μαζεύει τα πράγματά της (χωρίς όμως να το κάνετε αντιδιαστέλλοντας  το ότι ο μικρότερος γιος σας δεν μπορεί να το κάνει – γιατί έτσι ευνοείτε τις συγκρίσεις ανάμεσά τους και γιατί κάθε νέο επίτευμα του γιού σας θα βιώνετε απειλητικά από την κόρη σας), ασχοληθείτε μαζί της με τρυφερότητα, φιλήστε την, αφιερώστε της χρόνο, παίξτε μαζί της και αναθέστε της να φροντίσει "σαν μεγαλύτερη αδελφή" τον αδερφό της με κάθε ευκαιρία. Σύντομα, θα νιώσει ότι δεν κινδυνεύει από το αδελφάκι της, αλλά ότι κερδίζει περισσότερα ως ένα παιδί ώριμο για την ηλικία του. Μην τα συγκρίνετε μπροστά ή πίσω τους: Κατανοήστε ότι το κάθε παιδί σας είναι μια άλλη προσωπικότητα και μπορεί να συγκριθεί μόνο με τον εαυτό του!

Αν παρόλα αυτά δείτε πως η αντιζηλία μεταξύ τους δεν μειωθεί πραγματοποιήστε μια συνάντηση με Οικογενειακό Θεραπευτή  - Ψυχοθεραπευτή, ώστε να δουλέψετε στο να ανακαλύψετε τι είναι αυτό που προκαλεί την μεταξύ τους αντιζηλία στην δική σας οικογένεια.

 

 

Απάντησε η κ. Μαρία Μαραγκοπούλου, Ψυχοθεραπεύτρια - Οικογενειακή Θεραπεύτρια - Κοινωνική Λειτουργός, MSc Κοινωνική Ψυχιατρική - Παιδοψυχιατρική, Ιατρική Σχολή Ιωαννίνων